Foto : Josip Štiburek

Martina Marjanović iz Vinkovaca, otkad zna za sebe voli životinje, osobito pse i oduvijek je više vremena provodila sa životinjama nego s ljudima. Smatra da ako dugo žive skupa, životinje se zavole, a ljudi zamrze, što nam govori i poznata kineska poslovica. Trenutno ima 2 psa, 2 ovce, prase, papigu, mačku, 2 zeca i 2 patke.

Prvi je kao poklon prije 11 godina došao mops Krešimir Krešo Marjanović koji ima apsolutno sve ljudske osobine te ga je zbog toga teško uopće smatrati psom. “Nakon njega dobila sam Silvera, pasmine Cane Corso koji je od uplašenog psića izrastao u hrabrog čuvara, nježnog diva i odanog prijatelja koji je uvijek spreman na igre i duge šetnje u kojima oboje uživamo. S obzirom na to da svi znaju da volim životinje, jednog dana sam iz klaonice dobila janje koje majka nije mogla othraniti. Pošto je odrasla sa psima pokupila je njihovo ponašanje, voli se maziti i ležati u krilu”, dodaje.

Veterinar koji je ju je liječio poklonio joj je crno vijetnamsko prase, kojeg je nazvala Pumba. Vrlo brzo je Pumba postala kraljica dvorišta. Nakon Pumbe prijateljica joj je poklonila zeca, koji je dobio ime Dražen Zečić, on se također jako brzo sprijateljio i uklopio u ostatak ekipe. “Na parkingu obližnje trgovine pronašla je malo izgladnjelo mače, bila je šugava pa je dobila ime Šugi”, govori nam Martina kroz smijeh. Nije mogla ostati imuna na zamolbu da preuzme brigu o malom ovnu kojeg su oni počeli othranjivati i odustali zbog nedostatka vremena. Tako je i Zvonko, crno-bijeli šašavi ovan završio u Martininom dvorištu.

“Za Uskrs sam dobila 2 patkice, te ih nazvala Čips i Smoki. Osim životinja koje borave u dvorištu, u kući imam i papigu Afričkog žakoa, dežurnog zabavljača”, objašnjava. Često je ljudima nepojmljivo, ali i zanimljivo pa ih dolaze upoznati, a životinje uživaju jer su jako pitome i vole se maziti. Voli s ljudima dijeliti svoje znanje o psima i pomoći im da uoče koliko je jednostavan život kroz oči jednog psa, te da uz redovite treninge i disciplinu postignu sklad u suživotu sa svojim kućnim ljubimcima.
“Od nedavno sudjelujem u obuci pasa za potrebe tvrtke ”Renmar K9” iz Velike Gorice, a radi se o obuci vojnih i policijskih pasa. Od uvijek mi je bila želja baviti se tim poslom i definitivno se vidim u toj karijeri. Dosadašnja iskustva i suživot sa psima mi uvelike pomažu u razumijevanju tog posla te sam još proširila svoje znanje”, pojašnjava.

Iznimno joj je zadovoljstvo što svojim radom može sudjelovati u razvoju tako hrabrih i odanih pasa, jer pas zaista je čovjekov najbolji prijatelj.