Kontaktirajte nas

Aktualno

Bez razmišljanja otkrivamo detalje o vlastitoj intimi, a aplikacije bilježe čitav niz podataka

Objavljeno

-

Jesi li razdražljiva, naduta ili možda raspoložena za flert, koliko imaš kilograma, osjećaš li bol u vratu, jesi li bila seksualno aktivna, koristiš li kontracepciju, kakva ti je kosa, jesi li plakala, jesi li gladna, kakve su ti promjene na koži, muči li te nesanica…

Sve to, poput najintimnije prijateljice, zanima mobilnu aplikaciju za praćenje menstrualnog ciklusa i ovulacije. Jednim klikom mjesečno unesete početak mjesečnice, a aplikacija vam potom, na temelju prije unesenih podataka o duljini ciklusa, sama izračuna kada možete očekivati sljedeću i još puno toga. Što više informacija dajete i što vas dulje prati, ona je točnija u svojim predviđanjima, čak može izračunati vjerojatnost za postizanje sljedećeg orgazma. Slava developerima, ova jednostavna, besplatna aplikacija napravljena je da ženama olakša život i pruži bolji uvid u rad ženskog tijela. Zanimljiva činjenica je da naša menstruacija druge čini bogatima! U zamjenu za aplikaciju koja olakšava naš život, mi moramo dati dosta svojih privatnih podataka, a da ne znamo što se točno s njima događa. Nedavno provedena anketa pokazala je da ni ne razmišljamo o činjenici gdje svi ti intimni podaci o nama odlaze, koliko su vrijedni istraživačima, developerima aplikacija, a posebice oglašivačima.

Ukratko, nismo svjesne da drugi zarađuju na našoj menstruaciji, i to dobro, i da uopće ne znamo da su “ženske aplikacije” pravi rasadnik privatnih podataka koji odlaze tko zna gdje. Otkriveno je da određene zdravstvene aplikacije, među kojima je najpopularnija američka aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa Flo, dijele podatke iz svojih aplikacija s Facebookom. To se, naravno, događalo bez znanja korisnika, a čak i bez znanja proizvođača najpopularnijih operativnih sustava, Applea i Googlea, koji su omogućili preuzimanje tih aplikacija iz svojih trgovina. Podaci su se koristili za poboljšavanje točnosti plasiranja oglasa unutar Facebookove oglasne mreže. Podaci koje su Flo i druge aplikacije slale Facebooku pokušavale su se povezati s Facebook profilom osoba, baš kako bi skup podataka bio što kompletniji, a oglašavanje što preciznije.

Prema istraživanjima, od prvog do 14. dana ženama vlada hormon estrogen, tada smo okrenute reprodukciji i sklonije kupnji seksi odjeće i kozmetike, a od 14. do 28. dana ciklusa dominantniji je hormon progesteron, pa smo više posvećene domu i kupnji stvari za opremanje kuće”, tvrdi stručnjakinja. Sudeći po tome, vaše trenutno skrolanje po Facebooku i prikaz jednog oglasa vezanog uz uređenje doma i jednog za neko žensko rublje nije nimalo slučajno, zapravo se poklapa s trenutnom fazom ciklusa, ali u to nikako ne možemo biti potpuni sigurni.

Osim toga, unatoč čuvenom GDPR-u aplikacija može prikupljati podatke i preusmjeriti ih u druge svrhe jer smo mi na to pristali, često nesvjesno, prilikom instaliranja, automatski i bez razmišljanja stišćući tipku “dopusti”, ne proučavajući često duge i teško čitljive izjave o privatnosti. Neke od njih zaista zahtijevaju dobru vještinu čitanja između redaka kako bi se razumjelo da se podaci dijele s “partnerima” (Moj kalendar tvrdi da informacije ne daje trećoj strani, ali uostalom, tvrdio je i Flo). No, čak i da podaci koje ovakve aplikacije prikupljaju ne odlaze trećim stranama, poput oglašivačkih mreža ili u istraživačke svrhe, treba imati na umu da ih tvrtka, vlasnik aplikacije, zasigurno obrađuje i koristi – bilo da daje više značajnih informacija korisniku ili korisnici aplikacije, bilo da unutar aplikacije pokušava monetizirati svoju uslugu, primjerice, prodajom premium usluga koje su relevantne za tog korisnika (to Moj kalendar čini).

Unosno tržište aplikacija
  • 100 milijuna žena diljem svijeta koristi mobilne aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa
  • 1 milijarda dolara uložena je u razvoj tih aplikacija u proteklih nekoliko godina
  • 350 milijuna dolara zaradili su vlasnici aplikacija u proteklih nekoliko godina
  • 93%preciznosti imaju ove aplikacije kad pogađaju detalje ciklusa svojih korisnica

Što se internetskih oglasa tiče, vjerojatno osjetljivost vaših grudi ili nadutost nisu naročito interesantni oglašivačima, ali praćenje ciklusa aplikacije automatski pribavljaju informacije o mogućem početku jednog od najzanimljivijih perioda našeg života trgovcima – majčinstva.

Žene su tijekom ciklusa pod utjecajem hormonskih promjena koje su neminovno prisutne i utječu na ponašanje. Možemo definirati dvije faze u smislu najvećih promjena raspoloženja. Kada govorimo o ženama u generativnoj dobi u fazi prije ovulacije, one teže reprodukciji. Libido raste, žele biti privlačnije, osjećaju se dobro u svome tijelu i sigurno njihova kupovina ide u smjeru artikala koji imaju veze s ljepotom, sa svime onime što će je učiniti ljepšom i privlačnijom, a možda i kupovinom seksi donjeg rublja.

U drugoj fazi ciklusa promjene raspoloženja znaju biti izraženije, žene mogu biti razdražljive, nekima se pogoršava ten, libido pada, moguće su glavobolje, imaju potrebu češće ostajati kod kuće. Predmenstrualni sindrom svakako povezujemo s povećanom željom za slatkišima, sladoledom, za hranom općenito, pa možemo tvrditi da žene tada teže kupovanju više hrane, i automatski nam Facebook i ostale platforme nude oglase svezane uz hranu.

Tko bi rekao da je tržišna vrijednost podataka o našim menstruacijama toliko velika?!

Aktualno

Na klizalištu u Nijemcima u tri dana iznajmljeno više od 500 pari klizaljki

Objavljeno

-

Napisao/la

    189 pregleda

Advent u Nijemcima do sada je posjetilo više stotina posjetitelja koji su uživali u koncertima zabavne i tamburaške, ali i duhovne glazbe. Ugođaju je uvelike pomogla i bogata gastronomska ponuda šiji se mirisi šire iz prepoznatljivih božićnih kućica.

Podsjetimo, u pozitivnom i mirnom božićnom okruženju i atmosferi u nedjelju je otvoreno i klizalište u središnjem parku u Nijemcima koje je odmah postalo glavno okupljalište mještana i njihovih gostiju. Otvoreno je svakim danim od 17 do 22 sata, a u prijepodnevnim terminima organizirano je i besplatno klizanje za grupe školaraca. Iz Općine navode kako su mještani izuzetno zadovoljni klizalištem, a to potvrđuje i podatak da je kroz prva tri dana iznajmljeno više od 500 pari klizaljki.

„Sve do 9. siječnja posjetitelji mogu preuzeti klizaljke i klizati neovisno o vremenskim prilikama, a tehnička ekipa će im u svakom trenutku biti na raspolaganju!”, poručio je općinski načelnik Vjekoslav Belajević.

U subotu je na rasporedu adventska večer tambure na kojoj će nastupiti Tamburaši za dušu, dan nakon prostor u centru općine ispunit će zvuk duhovnih pjesama crkvenih zborova, a isti će dan na raspolaganju biti delicije božićnog sajma. Djecu 18. prosinca čeka Dječji Božić, a s Općom Opasnosti će ući u Novu, 2022. godinu.

„Pozivamo goste iz svih dijelova Hrvatske ovih blagdana posjetiti općinu Nijemci i uvjeriti se kako izgleda prava božićna čarolija!”, pozvao je sve načelnik Belajević.

Nastavi čitati

Aktualno

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    134 pregleda

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar financija Zdravko Marić nakon što je na Vijeću EU-a usuglašeno stajalište o ažuriranju postojećih pravila o PDV-u koje će zemljama članicama omogućiti više fleksibilnosti.

“S obzirom na izdašnost PDV-a kao izvora proračunskih prihoda, bilo kakvo zadiranje u njega zahtijeva jednu raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakvog konačnog stava”, rekao je Marić odgovarajući na novinarsko pitanje na koje bi kategorije proizvoda i usluga Hrvatska mogla uvesti snižene stope PDV-a.

Ministri financija država članica postigli su suglasnost o novim pravilima kojima se ažurira popis roba i usluga za koje su dopuštene snižene stope PDV-a, a Vijeće je također odlučilo ograničiti broj stavki na koje se snižene stope mogu primijeniti kako bi se spriječilo širenje sniženih stopa.

Prema postojećim pravilima, dopuštena je jedna standardna stopa od najmanje 15% te snižena stopa od 5%.

Po novim pravilima, države članice bi mogle imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i standardne stope, jedno izuzeće, tzv. nultu stopu, jednu sniženu stopu između nula posto i iznosa sniženih stopa.

Novim pravilima ažurirat će se popis robe i usluga na koje sve države članice mogu primjenjivati snižene stope PDV-a. Novi proizvodi i usluge koji se dodaju na popis uključuju one kojima se štiti javno zdravlje, koji su povoljni za okoliš i podupiru digitalnu tranziciju.

Ministar Marić objašnjava da se kod zadiranja u sustav PDV-a mora voditi računa o više čimbenika. Između ostaloga, to je vrlo izdašan prihod državnog proračuna. Kod snižavanja stopa nastoji se doprijeti do građana s nižim primanjima, što ne polučuje uvijek željeni učinak. Marić navodi primjer snižavanja PDV na lijekove bez recepta, na svježe meso i ribu, povrće i voće, gdje potrošači nisu osjetili skoro nikakvo smanjenje cijena.

“Pratili smo iz mjeseca u mjesec kretanja i utvrdili da je kod nekih od tih proizvoda u prvom koraku došlo do snižavanja cijena, ali ne u potpunosti u visini snižene stope PDV-a, a kod nekih proizvoda uopće nije došlo do smanjenja cijena, dapače, došlo je do njihova rasta. Stoga ću uvijek biti vrlo oprezan kada komentiram PDV jer smo svi skupa u ministarstvu financija svjesni njegove važnosti i njegove specifičnosti”, rekao je Marić.

Dogovor ministara financija stupit će na snagu nakon što Europski parlament objavi svoje mišljenje, koje Vijeće može, ali i ne mora uvažiti.

Nastavi čitati

Aktualno

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Objavljeno

-

Napisao/la

    162 pregleda

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu. Ponuda i posjeta slabija nego inače no s obzirom na to da je srijeda, radni dan i još k tome živa ispod ništice još su nam samo pingvini nedostajali za pasti u nesvijest.

Umjesto njih, kupce pozdravljaju zanimljivi snjegovići, nasmijani kao i prodavači koji su već godinama, radeći na tržnici, navikli na ekstremne uvijete, ali i na rutinu Vinkovčana. Više žale što je pijaca slaba i ne miriše na trženje, a Božić samo što nije. Konkurencija i dostupnost trgovačkih centara ipak je cijenu stavila ispred kvalitete no, oni najvjerniji ni danas nisu izostali, pa makar za čašicu razgovora.

„Kupci nam zimi stižu oko devet. Naspavaju se, popiju kavu, razbude se ili skoknu s posla,” kaže nam vlasnik obrta s cvijećem koji je ponudu prilagodio blagdanskoj potražnji. Vazdazelene grane igličastog drveća za božićne aranžmane ponudio je po cijeni od 5 do 15 kuna, ovisno o veličini, a adventski aranžmani za stol ili groblje kreću se od 50 do 100 kuna. Nudi i lukovice proljetnica među kojima se ističu tulipani jer sad je vrijeme staviti ih u zemlju. Jednako je i na susjednom štandu na kojem je ponuda također raznolika, a gospođa je uz adventske vijence ponudila i zanimljive ukrase za stol sa živim voćem te raskošne aranžmane s anđelima. Ne nedostaje ni ukrasa za bor odnosno blagdansko uređenje doma u 3D printu po cijeni od desetak do petnaestak kuna po komadu. I štand sa žaruljama je postojan kao i svake godine i cjenovno su prihvatljive.

Uz svježe domaće sezonsko povrće među kojim prevladava kupus, kelj, špinat i grincajg, s Juga su stigle prekrasne mandarine i ostali agrumi, izvor C vitamina u zimsko vrijeme pandemije. Ne nedostaje ni sušenih jadranskih smokava koje su zdrava alternativa božićnim slasticama, a kilogram se kreće oko 60 kn. Med i proizvodi od aronije su zimi neizostavni u našim kućanstvima, a najsigurnije ih je nabaviti na tržnici od domaćih medičara. Svak već ima svoje mjesto, a šala ne nedostaje. Zanimljivo je kako ni jedan razgovor, uobičajeni pri susretu na tržnici, ne protječe bez teme cijepljenja, koronavirusa i covid potvrda, a razmjena mišljenja i stavova koji su uglavnom podijeljeni završava uz uvažavanje, pozdrav i nadu kako će sve brzo proći.

 

Prebacujemo se stoga na najbrojniju ponudu. Za srce se jedu orasi, za mišiće lješnjaci, a za oštar um bademi. Orašasti plodovi, sezonski i domaći, mljeveni ili samo očišćeni, stižu baš u vrijeme pripreme božićnih kolača, pa tako ni ove srijede ne nedostaje zdravih jesenskih plodova. I pokoji suhi kolač od šapa do breskvica ukrade pozornost, iako ne bi smio. Cijena oraha i lješnjaka kreće se oko 80 kuna po kilogramu kuna dok je mak nešto jeftiniji, do 70 kuna po kili.

Naišli smo i na domaće kokice koje još rijetki popularno „kokaju” na štednjaku u posudi s poklopcem, a naši stari su znali da dobro kokanje odnosno pucanje ovisi o količini vlage u zrnima. Stoga držanje cijelih zrna kukuruza kokičara u hladnjaku nije preporučeno, doznajemo od baka koje ih nude na svojoj tezgi. Iako rijetko, nađu se ondje i prepeličja jaja, pravi eliksir imuniteta i lijek kod kancerogenih bolesti, a prodavač ističe, kako je provjereno.

Da je u tijeku vrijeme svinjokolja potvrđuje i izdašna ponuda domaće mljevene slatke i ljute paprike, odnosno češnjak čija se cijena kreće od 35 do 40 kuna po kilogramu. Kraljica voća, jabuka, najzastupljenija je u ponudi vinkovačke tržnice kada je riječ o kasnoj jeseni. Bilo kako bilo, do Božića je, rekli bi Vinkovčani, ostalo još pet pijaca. Kada se zahukta posljednji tjedan i ondje će se tražiti domaći proizvod više, a za vjerovati je će na Badnjak koji ove godine pada u petak, biti bogato i veselo kako to samo zna biti na vinkovačkoj pijaci.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 9 sati

Na klizalištu u Nijemcima u tri dana iznajmljeno više od 500 pari klizaljki

Advent u Nijemcima do sada je posjetilo više stotina posjetitelja koji su uživali u koncertima zabavne i tamburaške, ali i...

Aktualnoprije 10 sati

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar...

Vijestiprije 12 sati

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj...

Aktualnoprije 13 sati

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu....

Aktualnoprije 16 sati

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 16 sati

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 17 sati

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 17 sati

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Najčitanije