Film Quentina Tarantina “Bilo jednom u Hollywoodu” trebao se 25. listopada početi prikazivati u kineskim kinima, sve dok nije došlo do iznenadnog obrata pri čemu je kineski državni ured za film zabranio kino distribuciju ovog filma. Kako saznaje magazin The Hollywood Reporter, početak prikazivanja odgođen je do daljnjeg, što je velik udarac za Tarantina jer je kinesko tržište ogromno te se očekivala velika zarada na njihovim kino blagajnama.
Za sada nema službenih objašnjenja zašto je zaustavljen početak kino distribucije u Kini, ali The Hollywood Reporter saznaje i to da je razlog tome kontroverzni prikaz Brucea Leeja, a on je jedini Kinez koji se pojavljuje u filmu. Naime, nakon što se u kolovozu film “Bilo jednom u Hollywoodu” počeo prikazivati u američkim kinima, oglasili su se članovi obitelji Brucea Leeja, kao i prijatelja poput bivše NBA zvijezde Kareema Abdula-Jabbara, koji su tvrdili kako je Tarantino prikazao Brucea Leeja u filmu na pogrešan i ružan način. Glumac Mike Moh glumi u filmu Brucea Leeja koji je prikazan kao bahata osoba.
Jedan od koproducenata Tarantinovog filma je i kineska kompanija Bona Film Group sa sjedištem u Pekingu koja je potvrdila kako se Shannon Lee, kći Brucea Leeja, žalila kineskom uredu za film te je tražila promjene u filmu glede prikaza njezinog oca. Prema najnovijim informacijama, kompanija Bona Film Group želi da Tarantino premontira film u dijelu u kojem se prikazuje Bruce Lee kako bi se ipak omogućila distribucija filma u kineskim kinima.
Izvor: Nacional.hr