Otvaranjem birališta jutros u 7 sati počeli su osmi lokalni izbori u modernoj Hrvatskoj. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a do tada glasovati mogu građani koji se nalaze na popisu birača zaključenom 7. svibnja 2021. godine.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata.

Birači s područja Vukovarsko-srijemske županije odlučuju o novom županu i sazivu Županijske skupštine.

Vinkovci, Vukovar, Županja, Ilok i Otok biraju svoje gradonačelnike i gradska vijeća, a 26 općina svoje načelnike i općinska vijeća.

Prema podacima Ministarstva uprave na popisu birača nalazi se 3.660.165 građana. U Vukovarsko-srijemskoj županiji broj građana s pravom glasa je 145.074.

U Vinkovcima pravo glasa ima 29.197 građana, u Vukovaru 23.138, u Županji 10.516, u Iloku 5.212, a u Otoku 5.012.

U 26 općina Vukovarsko-srijemske županije pravo glasa ima 73.075 birača. Najviše ih je 6.353 u općini Ivankovo, a najmanje 1.187 u općini Tompojevci.

U Vinkovcima glasovanje se provodi na 33 biračka mjesta.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, a žele li biti izabrani već danas, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Državno izborno povjerenstvo objavit će podatke o odazivu birača (brojčano i u postocima) na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr i to: podatke o odazivu birača do 11,30 sati objavom u 12,00 sati i podatke o odazivu birača do 16,30 sati objavom u 17,00 sati.

Prve privremene rezultate lokalnih izbora, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti u 21,00 sat, a isti će se dalje ažurirati svakih 15 minuta. Ostale informacije o provedbi lokalnih izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, odnosno Izbornog povjerenstva Grada Zagreba, čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.