4 C
Vinkovci
Utorak, 5. prosinca 2023.

Bjelopjegavi ovnić: Leptir o kojemu bruje Vinkovci

Više od autora

- vl promo-

Svi znamo kako su klimatske promjene ozbiljan problem s kojim se bore brojni znanstvenici i stručnjaci. Visoke temperature koje su karakteristične za ljeto, nisu nas zaobišle ni u zimskom periodu. Posljedice su to koje utječu na brojne aspekte, kako ljudskog tako i na životinjskog svijeta.

Kada je riječ o životinjskom svijetu, počele su se intenzivno razmnožavati vrste za koje do sada nismo čuli. Među njima je i najezda neobičnih leptira koji u proteklih nekoliko tjedana obitavaju u Vinkovcima.

Kako bismo saznali o čemu je točno riječ, poslali smo upit Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije koji su nam rekli kako se radi o vrsti leptira Bjelopjegavi ovnić, Amata phegea L. koja obitava na području srednje i južne Europe pa je tako zabilježena na mnogim staništima i u Hrvatskoj.

Razlog toliko velikog broja jedinki, kako nam je iz ove ustanove rekla stručna suradnica biolog Tea Tunuković, njihovo je trenutno vrijeme razmnožavanja. „Pogoduju im različiti abiotički i biotički čimbenici na području naše županije, a odrasle jedinke leptira lete u razdoblju od lipnja do kolovoza pa ih zato možemo vidjeti u tako velikom broju”, pojašnjava.

Iz ove Javne ustanove također navode kako je njihova brojnost povezana i s visokim temperaturama, staništa su sve suša što im pogoduje za razvoj. Leptiri, kažu, vole sušu i toplija razdoblja. „Mješovite šume hrasta i graba su im idealno stanište za razmnožavanje, a naša županija njima obiluje”, tumači stručnjakinja.

Tunuković poručuje kako građani ne trebaju biti zabrinuti jer ova vrsta za nas i za druge životinje ne predstavlja opasnost, iako je upozoravajuće obojena i izgledom slična vrstama Amata ragazzii i Zygaena ephialtes, otrovnim leptirima za ptice.Da je ova vrsta bezopasna govori i činjenica kako naziv roda Amata potječe od latinske riječi amatus – voljen, ljubljen. Porast brojnosti vrste, kaže Tunuković, općenito je normalan u svijetu prirode te dodaje „Često znamo imati porast neke od vrsta, pogotovo kada se tek pojave na ovom području i popunjavaju prostor ekološke niše.”

Prisjetimo se samo najezde tzv. smrdljivih Martina prije dvije godine, čiji je broj sada u ravnoteži.

„Moglo bi se reći i moljac s devet pjega. Odrasli se hrane nektarom, a gusjenice jedu biljke”, više nam je o vrsti ovog leptira rekla i profesorica biologije u vinkovačkoj gimnaziji Brigita Jurić-Katunić, dodavši kako je ovaj kukac obično aktivan preko dana i, osim sušnih područja, voli i vlagu u zraku.

Bjelopjegavi ovnić samo je jedna od nekolicine različitih vrsta kukaca čiji se broj povećava prilikom razmnožavanja.

Na brojne upite čitatelja našeg portala Novosti.hr potrudili smo dobiti stručan odgovor, a sada kada smo saznali, na društvenim mrežama možemo uživati u njihovim fotografijama, bez straha.

S obzirom na to kako je vrsta bezopasna, u njezinu proučavanju moći će uživati svi entomolozi, a mi ćemo uživati u njihovoj ljepoti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno