8 C
Vinkovci
Srijeda, 5. listopada 2022.

Blagdan Nevine dječice

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Na današnji dan, 28. prosinca, katolici slave blagdan sv. Nevine dječice, koji se u katoličkom kalendaru slavi tri dana nakon Božića. Imendan danas tako slave Mladen, Mladena, Mladenka, Neven i Nevenka.

Za ovaj tužan događaj kriv je židovski kralj Herod koji se, kako legenda kaže, dogovorio sa Sveta Tri Kralja da mu pri povratku jave gdje se nalazi novorođeni Kralj Isus. Bog se ukazao kraljevima u snu i poručio im, da odu kući bez povratka Herodu, što su i učinili. Herod ih je čekao, dok nije shvatio da se neće vratiti. Želio je dati ubiti Isusa, jer se bojao da će ga zbaciti s kraljevskog prijestolja. To je bila zabluda, jer je Isus došao uspostaviti Kraljevstvo nebesko, a ne zemaljsko. Herod je ljutit i uplašen naredio svojim vojnicima, da ubiju svu mušku djecu u Betlehemu i okolici od dvije godine na niže, a vojnici su to i izvršili. Isusa nisu uspjeli pogubiti, jer je na vrijeme Anđeo u snu poručio Svetom Josipu da s Djevicom Marijom i Isusom pobjegne u Egipat.

Ne zna se točan broj pogubljene djece, no Crkva ih je sve proglasila mučenicima jer su nevini stradali za Isusa i umjesto Isusa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno