Danas se slavi blagdan sv. Florijana, sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda. Sv. Florijana posebno slave vatrogasci kao svoga zaštitnika, te se blagdan sv. Florijana obilježava i kao Dan vatrogasaca.

Podsjetimo ovom prigodom kako unutar Hrvatske vatrogasne zajednice vatrogasnu djelatnost na području Vukovarsko-srijemske županije objedinjuje Vatrogasna zajednica VSŽ.

Tradicija vatrogastva na području županije duga je 146 godina, a u samostalnoj Republici Hrvatskoj Vatrogasna zajednica VSŽ osnovana je 14. kolovoza 1993. godine.

Danas u županiji djeluju 3 javne vatrogasne postrojbe, 28 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava i 25 ostalih DVD-a, te 1 profesionalna i 2 dobrovoljne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu. Vatrogasne zajednice ustrojene su u gradovima Vinkovci i Vukovar te općinama Cerna, Drenovci, Vrbanja i Nijemci.

Djelatnost Zajednice financira se iz proračuna VSŽ, javne vatrogasne postrojbe financiraju se iz državnog proračuna i proračuna gradova, a DVD-i iz proračuna gradova i općina. U sustavu najveći su problem kapitalna ulaganja: izgradnja i popravak vatrogasnih domova i spremišta, nabava vatrogasnih vozila i održavanje te nabava opreme i sredstava za gašenje.

Svim vatrogascima čestitamo Florijanovo, neka ga provedu u miru i svečarskom ozračju!