20 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, dan svih zaljubljenika u vino

Više od autora

- vl promo-


Autentičan je to  i važan  vinogradarski blagdan kada vinogradari trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve se zalije s malo vina uz molitvu kako bi godina bila rodna.

U Iloku i Srijemu proslava ovoga blagdana dugi je niz godina nezaobilazna postaja za brojne posjetitelje. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze – sokovi će ubrzo poteći trsom.

Slavonija uz Srijem velika je vinska regija s dugom tradicijom uzgoja vinove loze po obroncima od Bilogore i Papuka do Fruške gore. Tako veliku regiju u jedinstvenu cjelinu objedinjuje klima izrazito važna za uspješnu berbu. 

Vukovarsko-srijemska županija, kako kaže vlasnik vinarije Vina Papak Mladen Papak, trenutno broji 1500 hektara zemlje pod nasadima 6000 trsova vinove loze. „Danas postoje dvije mjere koje pomažu, ali i potiču nove sadnje vinove loze. Jedna je Konverzija i rekonstruiranje vinograda koja podupire krčenje starih i sadnju novih vinograda iz bilo kojih razloga, od promjene sorte do razmaka sadnje. Ove godine zaživjela je nova mjera, 411, koja također financira izgradnju novih vinograda, što će zasigurno doprinijeti povećanju trenutnog broja trseva, a samim time i hektara”, objasnio je Papak dodavši kako je glavni cilj poticanje povećanja kvalitete vinove loze odnosno proizvodnje grožđa.

Za što uspješniju vinovu lozu važan je položaj sadnje, odnosno nadmorska visina iznad 150-200 metara, dodaje, što za posljedicu ima visoku kvalitetu grožđa. Također je bitno primijeniti svu dostupnu tehnologiju, iskustvo i znanje o kulturi vina. Tako ćemo, kako kaže vlasnik vinarije Papak, postati konkurentni na tržištu, ne samo naše županije, nego i cijele Europske unije.


„Trenutno najbolje reference na području naše županije za uzgoj vinove loze i samim time kvalitetu vina ima Grad Ilok. Klima, ali i položaj grada izvrstan su preduvjet za kvalitetnu berbu. Sve to mora poduprijeti i visokorazvijeni marketing u koji treba neprekidno ulagati”, objasnio je poznati srijemski vinar, po struci enolog, rekavši kako je Ilok prije svega odlična vinska destinacija te ga se kao takvog treba i brendirati.

Sama proizvodnja vina traje kroz cijelu godinu. Vinovu lozu je potrebno zaštititi od svih nametnika, ali i redovito ju kontrolirati. U jesen slijedi berba, nakon toga fermentacija, gdje je važno voditi računa o temperaturi kod bijelih vina. Vina prije točenja moraju stasati, kako bi bila spremna za konzumaciju. Najzastupljenija vinska sorta na području Srijema i Slavonije je graševina.

Na najvišim položajima slavonskih brda uzgaja se grožđe najboljih vina, a ledene berbe gotovo redovito uspijevaju. U ovoj podregiji možemo naći i druge uspješne sorte poput chardonnaya i pinota crnog.

Spomenimo još kako na području Vukovarsko-srijemske ne postoji nijedno udruženje vinara. Najveće udruženje na području Slavonije i Baranje trenutno je Graševina Croatica, udruga vinara koja okuplja gotovo sve vinogradare i vinare istočne Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno