Blagovanje hrane na Uskrs oduvijek je imalo poseban značaj za vjernike, naročito uskršnji doručak, kojemu prethodi blagoslov jela koje se u crkvu nosi u pletenoj košari. U Slavoniji na “svetenje” tradicionalno se nose kuhana šunka i drugi suhomesnati proizvodi, kuhana jaja, hren, mladi luk, sol i kruh, rakija ili vino, a košara se prekriva vezenim ubrusima.
Bilo je tako i jučer ili danas i u svim vinkovačkim župama. Tako se velik broj vjernika jutros sabrao u Župi sv. Nikole, biskupa.
“U košari je sve ono što tradicionalno blagujemo za uskršnji doručak. Šunkica, jaja, sir, luk, pinca ili kruh… Blagovati posvećenu hranu je tradicija, ali prije svega i to je jedan od načina da se približimo dragom Bogu, približimo sebi njega. To je spoj tradicije i vjere. Obitelj je zajedno za stolom u blagdanskom duhu. Bude nas nas četvero odraslih i dvoje djece i jako nam je važno da djecu poučavamo o tome što je to Uskrs. Pričamo o tome, pomolimo se i onda blagujemo ono što smo za današnji doručak priredili i nosili na blagoslov“, rekla nam je Dalia Pinjušić Plenčić.
Marjan Jurić u ovoj župnoj zajednici od 1972. godine kada je tu napravio kuću i doselio. Donošenje jela na blagoslov važna je tradicija je u njegovoj obitelji.
“Praktični sam, vjernik, suradnik sam u župi i izvanredni djelitelj svete pričesti. Pomažem koliko mogu, u darovima i fizičkim radom, primjerom i djelima. Na blagoslov sam donio ono što je uobičajeno, kuhana jaja, sir, mladi luk, malo suhomesnatoga, zeru soli da se ima. Ništa previše da se to ne bi poslije obeščastilo, bacalo gdje ne treba, nego da se konzumira u malim količinama. To je znak i simbol blagostanja i ljubavi i plod našeg rada“.
A nakon obilnoga doručka, danas se mnogi odlučuju za malo kasniji ručak. Ručak se također provodi u krugu obitelji, a najčešće blaguje se juha, kuhano meso sa sosom, pečenje s krumpirima uz salate, a nakon toga i kolači.