Božićno vrijeme traje do Nedjelje krštenja Gospodinova, a u životu katoličkih vjernika posebno ga obilježava blagoslov kuća i obitelji. Godišnji blagoslov ukućana i njihovih domova započinje uglavnom na blagdan sv. Stjepana i traje do blagdana sv. Tri kralja ili do kraja božićnoga vremena.

Blagoslov kuća i obitelji koji je u tijeku za vjernike je vrlo važan čin te bi se za molitvu i zaziv Božjeg blagoslova na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru, trebali posebno i pripremiti. Zato je dobro da svi članovi obitelji budu na okupu iako danas, u ovom užurbanom načinu života, to i nije uvijek moguće. Uz okupljanje što većeg ili svih članova obitelji u pripremi za blagoslov na obiteljskom stolu trebaju se naći raspelo, Biblija, sveta voda s grančicom i svijeća, a obred započinje pozdravom svećenika “Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj”. Po završetku obreda svećenik određeno vrijeme provede u razgovoru s ukućanima. Danas možda manje nego nekada, ali svakako prilika je to za pokoju riječ, a i za počastiti svećenika, ministrante i zvonara ili tutora.

Nekada se znak da je kuća blagoslovljena ispisivao kredom na nadvratniku, a danas svećenik na odlasku obitelji kao uspomenu na blagoslov daje naljepnicu na kojoj se, uz sliku, nalazi godina blagoslova i tri slova: G+M+B koja prema jednom tumačenju označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara, a prema drugom tumačenju riječ je o akronimu latinske blagoslovne rečenice: C – Christus, M – mansionem, B – benedicat, u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

Obitelj svećeniku daje novčani dar. To nije lukno odnosno obvezni godišnji doprinos župljana za uzdržavanje svećenika, nego dar koji se po tradiciji daje svećeniku o blagoslovu kuća, svatko prema svom nahođenju i mogućnostima. Također, novčani dar može se namijeniti i ministrantima, koji uz to dobivaju i slatkiše i voće. Bez obzira na darivanje u novcu, međutim, naglasak je uvijek na tome da se Božji blagoslov ne može kupiti ni platiti i da se blagoslov kuća i obitelji ne obavlja zbog novaca. Zato se i oni koji primaju svećenika u kuću ne bi trebali opterećivati materijalnim i time koliki će novčani dar priložiti, nego taj dio trebaju uskladiti sa svojim mogućnostima, a pozornost usmjeriti na sam liturgijski čin i mir i ljepotu koje Božji blagoslov donosi među ukućane i u kuću. Inače, uz godišnji blagoslov kuća i obitelji u božićno vrijeme, koji obavlja svećenik, nekada je bio živ i običaj blagoslova unutar obitelji na Badnjak.