Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, obratila se danas maturantima putem Facebooka i potvrdila da se esej iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, koji se trebao pisati 16. svibnja, definitivno odgađa. Istaknula je kako se državna matura neće u cijelosti otkazati i da se upisi na fakultete ove godine ipak neće provoditi na temelju prijemnih ispita.

”Drage maturantice i maturanti, dobar vam dan. Bilo je dosta pitanja u svezi s vašim položajem i maturom posljednjih dana, pa evo jednog izravnog obraćanja – koliko možemo biti izravni u ovakvoj situaciji u kakvoj smo danas. . Naravno, situacija je teška, ona je izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i globalno, tako da je teško predvidjeti što će se dogoditi kroz nekoliko dana, a kamoli mjesecima unaprijed. Svaka moja odluka, ali ne samo moja, nego i druge odluke koje se donose kako kod nas, tako i u svijetu, ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji”, počela je svoje videoobraćanje ministrica Divjak.

Napomenula je kako vodi računa o tome da maturanti ne budu zakinuti, ali i o europskom kontekstu, odnosno da nisu zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. U tu svrhu otvorila je i grupu na WhatsAppu u kojoj su i drugi ministri obrazovanja iz EU-a i svakodnevno razmjenjuju informacije i načine kako misle rješavati određena pitanja u svezi s maturantima.

„Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja’‘, dodala je.

Ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, napominje ministrica, to bi značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga.

„Što se tiče različitih informacija o tome da se umjesto državne mature provedu prijamni ispiti na fakultetima – to neće biti moguće. Jer ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite”, objasnila je situaciju.

Blaženka Divjak potvrdila je da se esej iz Hrvatskog jezika neće održati 16. svibnja, ali tvrdi da ćemo u to vrijeme znati kada će državna matura biti održana jer ćemo biti bliže predviđenom vremenu za državnu maturu, lipnju.

”Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge nego i u odnosu na vaše europske kolege”, zaključila je ministrica.

Obraćanje ministrice možete pogledati na linku:

https://web.facebook.com/ministricaBlazenkaDivjak/videos/778867879310246/