2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Bliži se uvođenje eura

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 8. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Važnim je ocijenio da je danas ustrojen upravljački odbor za provedbu plana zamjene kune eurom, kojeg će kao glavni koordinator, voditi savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić. Premijer je kazao i da na 2021. godinu gleda s nadom i optimizmom. “Vodili smo se načelom zaštite potrošača da nama zamjena kune u euro bude bez troška, isključivo po fiksnom tečaju konverzije, da se uspostavi mehanizam za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cijena”, kazao je premijer Plenković u izjavi medijima po završetku sjednice. Važnim je ocijenio da je danas ustrojen upravljački odbor za provedbu plana zamjene kune eurom, kojeg će kao glavni koordinator, voditi savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić. “Uz njega će, sa strane Ministarstva financija biti državni tajnik  Stipe Župan, a ispred Hrvatske narodne banke Michael Faulend”, rekao je Plenković, dodavši da će njih trojica biti glavni u upravljačkom odboru. Izvijestio je da je osnovano i nekoliko koordinacijskih odbora. Odbor za zamjenu gotovog novca koordinirat će Ivana Jakir Bajo, koordinacijski odbor za zakonodavne prilagodbe vodit će Ana Zorić, odborom za prilagodbu opće države koordinirat će glavni rizničar Ante Matijević, odbor za prilagodbu financijskog sustava vodit će državni tajnik Zdravko Zrinušić, dok će odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača koordinirati državna tajnica Nataša Mikuš Žigman. Odbor za komunikaciju vodit će Ured predsjednika Vlade, na čelu s predstojnikom Ureda Zvonimirom Frkom -Petešićem.

“Dogovorili smo da se sjednici Sabora predloži cjelovita rasprava o provedbi strategije uvođenja eura, kao i Nacionalnom planu zamjene kune eurom u cilju senzibiliziranja i zastupnika i javnosti o jednom od dva strateška cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju”, kazao je premijer.

Zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću i guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću. “Mislim da smo u protekle dvije godine jako dobro strukturirali cijeli proces”, rekao je Plenković, podsjetivši da je Hrvatska 10. srpnja ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II). Predsjednik Vlade naveo je da su u provedbi i četiri bloka aktivnosti koje se odnose na sprječavanje pranja novca, bolje poslovno okruženje, bolje upravljanje javnim sektorom te reformu pravosuđa.

“Ciljni datum uvođenja eura i dalje ostaje 1. siječnja 2023., od sutra dvije godine”, poručio je premijer.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je kako će koordinacijski odbori u siječnju pozvati sve koji će biti uključeni u proces, od državne uprave, agencija, do privatnog sektora da imenuju svoje predstavnike u koordinacijske odbore, koji bi se do kraja siječnja trebali popuniti članovima i početi izradu akcijskih planova. Pojasnio je da će ti akcijski planovi biti usvojeni na Nacionalnom vijeću u prvoj polovici iduće godine, nakon čega slijedi njihovo provođenje do uvođenja eura. “Krajnji je moment da se počnu pripremati kako bi bili spremni polovicom 2022. što će brzo doći”, naglasio je Vujčić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno