21 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Boa – Boa (1981.)

Više od autora

- vl promo-


Boa - Boa (1981) [cover]Pod utjecajem glazbenih pravaca art rocka, funka i novog romantizma, zagrebački sastav Boa osnovan je 1979. godine.

Pripreme za izlazak u javnost trajale su dugo. Još 1974. godine krajem osnovnog i početkom srednjoškolskog obrazovanja Puljiz i Remenarić, pored bavljenja klasičnom glazbom, a pod utjecajem sastava Yes, King Crimson, Genesis, David Bowie, Roxy Music, Peter Gabriel i dr. (dio snimaka nastalih u tom ranom razdoblju grupe objavljen kao bonus CD posljednjeg albuma Dok glazba traje), počinju sve više eksperimentirati i s drugim stilovima. Postavi se pridružuje prijatelj iz škole i kvarta (Maksimir) Igor Šoštarić te su u raznim postavama djelovali od 1977. do 1980.

Nakon što se grupi pridružuje student iz Zadra Damir Košpić 1980. sastav postavlja temelje prvog albuma i počinje intenzivne klupske nastupe u Zagrebu po klubovima kao što su Studentski centar, Lapidarij, Jabuka. Predstavljali su ranije radove kao i stvari s budućeg prvog albuma.

U jeku novog vala i u vremenu kada je postojao interes za domaći rock, a nakon što su se već etablirali sastavi kao Azra, Haustor, Film itd, Boa je zaintrigirala publiku i kritiku posve drugačijim zvukom i stilom. Taj stil je bio u suglasju s tada aktualnim trendovima i sastavima koje su obilježile prijelaz na novu dekadu kao što su Talking Heads, Simple Minds, Japan i sl.

Prve demo snimke sastav snima u studiju Radio Zagreba uz pomoć prijatelja Paola Sfecija. U ljeto 1981. sastav potpisuje diskografski ugovor s izdavačkom kućom Suzy, a krajem ljeta demo snimka pjesme ‘Stol’ dolazi na prvo mjesto top liste beogradskog Studija B. i time se širi interes za sastav.

U ljeto 1981. potpisuju diskografski ugovor s izdavačkom kućom Suzy, a krajem ljeta demo snimka pjesme Stol dolazi na prvo mjesto top ljestvice beogradskog Studija B. U studenom i prosincu iste godine snimaju istoimeni prvi album ‘Boa’ u Švedskom gradu Horsbyju, u produkciji Tinnieja Varge. Album su pratile izuzetno dobre kritike, a prema glasovanju objavljenom u glazbenom časopisu Džuboks, osvajaju naslov najperspektivnijeg novog sastava 1982.

Boa - Boa (1981) [St]

Nakon kultnog debija i nakon nekoliko odlazaka i povrataka na scenu, Boa je objavila još osam studijskih albuma Ritam strasti (Suzy, 1982.), Govor tijela (Suzy, 1983.), Prvi val (Suzy, 1990.), Kraj djetinjstva (HRT Orfej, 1994.), Dnevnik putovanja skice ostanka (Dancing Bear, 2006.), VII (Menart, 2012.), Indigo (Menart, 2016.) i posljednji, prošlogodišnji Dok glazba traje (Menart, 2016.).

Band je u vrijeme nastanka svog legendarnog debija djelovao u slijedećoj postavi: Mladen Puljiz zadužen za glavni vokal, klavijature i synthove, Slavko Remenarić na gitari, Damir Košpić na basu te za bubnjem Igor Šoštarić. U istoj će postavi snimiti i slijedeć dva albuma Ritam strasti i Govor tijela.

Popis pjesama: Milion / Stol / Davni trag / Noćne sjene / Melodrama / Živjeti od mraka / Na nišanu / Sela gore / Pored zida

Izdavač: Suzy / Croatia Records, 1981/2002.

BOA: MILION [1981]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno