-0 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Bob Dylan osvojio Nobelovu nagradu za književnost!

Više od autora

- vl promo-

m_bob-dylan_dobio-nobela_ST

Legendarni Bob Dylan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Vijest dana u glazbenom svijetu je odmah nakon proglašenja odjeknula u medijima i na društvenim mrežama diljem svijeta.

Švedska Akademija nagradila je njegov talent, inovativnost i kreativnost, odnosno nagradila ga je za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.

Dylan je prvi Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost nakon 1993. godine. Tada je nagradu osvojio Toni Morrison, a prije njega su tu nagradu primili njihovi sunarodnjaci William Faulkner, Ernest Hemingway i John Steinbeck.

Nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla. Dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao ‘najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima’.  Pod ‘djelom’ se ne smatra nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora.


Bob Dylan je rođen 1941. u gradiću Duluthu u američkoj državi Minnesoti pod imenom Robert Allen Zimmerman.

Bob Dylan se na posljednja dva albuma ‘Fallen Angels’ (2016.) i ‘Shadows In The Night’ (2015.) posvetio posvetio američkim skladateljima i Sinatri.

Menart je 2013. godine objavio i hrvatski prijevod biografije Boba Dylana ‘Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom’.

BOB DYLAN: THINGS HAVE CHANGED [2000]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno