Priroda je sve na svijetu što je vrijedno, ali pretjeranom industrijalizacijom i uporabom nečistih tehnologija uništavamo sve što nam je pružila, zaboravljajući da “naša mala pluća trebaju kisika”.

Moramo biti svjesni nužnosti stvaranja ravnoteže između potreba čovječanstva i ograničenih mogućnosti što ih pruža priroda. Zapitajmo se, kakav ćemo trag ostaviti budućnosti?

Tema ovogodišnje kampanje i mnogih događanja diljem svijeta koja će se ovim povodom održati je “Borba protiv onečišćenja zraka”, a glavna zemlja domaćin je Kina.

Jeste li znali da devet od deset ljudi na Zemlji udiše onečišćeni zrak?

Danas se u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, predstavljajući treći dio Twinning europskog projekta pod nazivom “Čudesna voda pamti ljudski utjecaj”, pod vodstvom koordinatorice projekta, Andreje Pokas, mag. ing. građevinarstva, koji će trajati do kraja školske godine s uključenih pet europskih škola: Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Hrvatska, Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku Split, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Javna ustanova Mješovita srednja kemijska škola Bosna i Hercegovina i OU “Joakim Krcovski”- Kriva Palanka, Sjeverna Makedonija.

“Uz niz pripremljenih i realiziranih sadržaja poput izložbe likovnih radova, prezentacija, kemijskih i fizikalnih pokusa koristeći reciklirane materijale i vodu kao pomoćno sredstvo, osobito bih istaknula što su učenici sudionici projekta, usadili mladi javor ispred škole s postoljem i pločicom na kojoj pišu podaci kako je usađen, kojim povodom i svi relevantni podaci o projektu kako bi neke nove generacije motivirali na sudjelovanje u projektima, a učenike koji su sudjelovali u ovom projektu dugo podsjećalo na njihovu zanimljivu aktivnost”, ovom prilikom nam je istaknula Andreja Pokas.

Zajedno možemo pobijediti onečišćenje zraka! Onečišćenje zraka je vrlo kompleksan problem. Kako pridonijeti čistom zraku? Koristite javni prijevoz, dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, hodajte, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, kompostirajte ostatke organske hrane i reciklirajte otpad, štedite energiju! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta!