Kontaktirajte nas

Glazba

Boško Petrović – Original Album Collection Vol.1 & Vol.2 (2016.)

Objavljeno

-

m_bosko-petrovic_original-album-collection_2-box-seta_ST1

U sklopu prestižne edicije Original Album Collection, diskografska kuća Croatia Records obogatila je domaću, ali i svjetsku jazz fonoteku za čak dvije kolekcije albuma neponovljivog Boška Petrovića.

Nakon dvostrukog CD izdanja ‘Boško Petrović & B.P. Convention – Blue Sunset / With Pain I Was Born / Green Lobster Dream’, 12. rujna su objavljena i dva boxseta: B.P. Convention – Original Album Collection, Vol. 1 i B.P. & Friends – Original Album Collection Vol. 2. Objavljene kao posveta Bošku na petu godišnjicu njegove smrti, kolekcije su zamišljene tako da primjereno prikažu veličinu Boškova djela – okupljaju čak dvanaest originalnih albuma, redom vrhunskih djela koja svakom izvedbom dokazuju kakvog kompozitorskog, aranžerskog i instrumentalističkog genijalca smo imali u Bošku Petroviću.

m_bosko-petrovic_original-album-collection_vol.1-seta_coverPrvi se box sastoji od šest albuma koje je Boško snimio sa svojim stožernim sastavima B.P. Convention i proširenim B.P. Convention Big Bandom – Zeleno raspoloženje (B.P. Convention), Blue Sunset (B.P. Convention Big Band), Misterij Bluesa / Mistery Of Blues (B.P. Convention i Zagrebački solisti), Green Lobster Dream (B.P. Convention Big Band), Stabilisation Blues (Clark Terry i B.P. Convention) i B.P.C. Moods / The Blues (B.P. Convention) – dok drugi dio, B.P. And Friends, donosi izbor iz Boškovih najzapaženijih suradnji s drugim sastavima i glazbenicima – U mukama rođena / With Pain I Was Born (Jazz sekstet), Tiffany Girl (B.P. Kvartet), Follow Me (s Davorom Kajfešom) te Sarabanda, From Moscow To L.A. i Zvira voda / Wellspring (svi s Nevenom Frangešom, a posljednji i s Ružom Pospiš-Baldani).

Iznimna kolekcionarska vrijednost ovog ponajvećeg izdavačkog projekta u domaćem jazzu leži u tome što na jednom mjestu donosi najvažnije Boškove albume, istovremeno ostajući posvetom njihovoj izvornoj jedinstvenosti. Svaki je album tako zapakiran u reprodukciju originalnoga LP-omota, a zasebne knjižice okupljaju sve reprodukcije na jednom mjestu za lakše snalaženje.

Ipak, najveća se vrijednost nedvojbeno nalazi u glazbenom sadržaju ovog atraktivnog paketa. Pitajući se ‘zašto je važno u današnje doba predstaviti 12 albuma koje je Boško snimio tijekom 1970-ih i 1980-ih’, naš najpoznatiji jazz kritičar i supotpisnik Boškove autobiografije Davor Hrvoj pojašnjava:

‘Više je razloga, osim iznimne umjetničke vrijednosti što nikad nije bilo upitno u ostvarenjima koja je isporučio. Glazba objavljena na tim pločama i danas je aktualna ili ispred našeg vremena, što znači da će još dugo biti proučavana. Upravo zato potrebno ju je predstaviti novim naraštajima ljubitelja glazbe, ali i samim glazbenicima, kako bi se upoznali s važnim dijelom povijesti hrvatskog jazza, kako bi uvidjeli zašto je Hrvatska upisana na svjetsku mapu jazza, kako bi imali oslonac na kojem mogu učiti i nadograđivati.’

‘Kroz ova izdanja’, ističe Hrvoj, ‘Boško je predstavljen kao osjećajan vibrafonist s istančanim osjećajem za melodiju, ritam, dinamiku, dramatiku i komunikaciju sa suradnicima, ali i svestran glazbenik koji je jednako uvjerljiv u izvedbama komornog, straight ahead, latin ili etno jazza, fusiona i glazbe treće struje. Prema glazbenom predlošku snimao je s raznim formacijama, od dua do orkestra, ostvarivši suradnje s najvažnijim hrvatskim, ali i svjetskim jazz glazbenicima.’m_bosko-petrovic_original-album-collection_vol.2-seta_cover

Obratimo li se popisu tih suradnji koje možemo pronaći na ovom izdanju, Boškova važnost za izgradnju jazza kao glazbene scene u Hrvatskoj postaje još očitijom – moglo bi se reći da je tijekom svoje karijere funkcionirao kao njeno gravitacijsko središte i nosiva ličnost.

Osim njegovih stalnih suradnika Maria Mavrina, Damira Dičića, Ratka Divjaka, Nevena Frangeša, Saliha Sadikovića, na 12 albuma sviraju sjajni glazbeni profesionalci kao što su Krešimir Remeta, Ladislav Fidry, Marijan Domić, Karlo Takač, Ozren Depolo, Milivoj Marković, Drago Diklić, Miroslav Sedak Benčić, Miroslav Šop, Marcel Fuchs, Branislav Kovačev, Miljenko Prohaska i Zlatko Dvoržak te velikani svjetske jazz scene Clark Terry, Art Farmer, Kenny Drew, John Lewis, Ernie Wilkins, Albert Mangelsdorff, Gianni Basso, Al Porcino, Lee Harper, Sal Nistico, Zbigniew Seifert, Ernst Ludwig Petrowsky, Janoš Fogarasy, Csaba Deseo, Kristian Schultze, Peter Herbert i Alvin Queen.

‘Važnost ovih izdanja možemo sagledati i sa stanovišta autorskog rada, posebice Boškova. Naime, na njima su dokumentirane izvedbe nekih od njegovih kultnih djela koja su postala važnim ostvarenjima hrvatskog autorskog jazz stvaralaštva, među ostalima Keka kolo, Valse For Jazz Mama, Green Lobster Dream, With Pain I Was Born i Un Chien Andalou’.

Uzevši u obzir ove riječi našeg najvećeg poznavatelja Boškova života i rada, Croatia Records, s ponosom je izjavio, da je s ovim izdanjem uspio odati primjerenu počast našem najvećem jazz glazbeniku.

BOŠKO PETROVIĆ: WITH PAIN I WAS BORN [LIVE]

Glazba

27.7.1973. | New York Dolls: New York Dolls

Objavljeno

-

Napisao/la

    118 pregleda

Foto: P. Felix/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

New York Dolls” debitantski je album američkog glam punk rock sastava New York Dolls, objavljen na današnji dan 27. srpnja 1973. godine u izdanju Mercury recordsa. U godinama koje su prethodile albumu, Dollsi su razvili jaku lokalnu bazu obožavatelja redovnim svirkama na Manhattanu. Međutim, većina glazbenih producenata i diskografskih kuća nije bila voljna raditi s njima zbog vulgarnih tekstova i izgleda kojeg su homofobi mrzili.

Nakon potpisivanja ugovora s Mercuryjem, New York Dolls snimaju svoj prvi album u The Record Plantu u New Yorku s Toddom Rundgrenom kao producentom, što je bilo čudno jer je Todd bio poznat po svojem sofisticiranim pop ukusu. Unatoč pričama o sukobima tijekom snimanja, glavni pjevač David Johansen i gitarist Sylvain Sylvain kasnije su rekli da je Rundgren uspješno snimio kako bend zvuči uživo. Njihova glazba na albumu sadržavala je izvorni rock ‘n’ roll, s namjernim pop utjecajima i senzibilnost Johansenoviih kolokvijalnih i dvosmislenih tekstova koji su se bavili urbanom mladošću, otuđenošću tinejdžera, adolescentnom romantikom i autentičnošću.

“New York Dolls” je naišao je na bezrezervnu podršku kritike, ali se slabo prodavao i podijelio slušatelje. Bend se pokazao vrlo teškim za plasiranje izvan rodnog New Yorka, a i razvili su reputaciju pretjeranih rock zvijezda. Unatoč komercijalnom neuspjehu, New York Dolls bili su utjecajna prethodnica punk rocku 70-ih, jer su grubim muziciranjem i mladalačkim stavom direktno se konfrotirali s prevladavajućim glazbenim trendom sofisticirane popularne glazbe, posebno s progresivnim rockom. “New York Dolls” danas zauzima mjesto jednog od najcjenjenijih albuma u povijesti, i od tada je u raznim publikacijama imenovan za jednim od najboljih debitantskih ploča u rock glazbi te jednim od najvećih albuma svih vremena.

New York Dolls su: David Johansen (vokal), Johnny Thunders (gitara), Sylvain Sylvain (gitara), Arthur “Killer” Kane (bas), Jerry Nolan (bubanj). Buddy Bowser je svirao saksofon a Alex Spyropoulos piano.

Popis pjesama: 1. Personality Crisis | 2. Looking For A Kiss | 3. Vietnamese Baby | 4. Lonely Planet Boy | 5. Frankenstein (Org.) | 6. Trash | 7. Bad Girl | 8. Subway Train | 9. Pills | 10. Private World  | 11. Jet Boy

Nastavi čitati

Glazba

Pipsi u rujnu u dvorištu ALU

Objavljeno

-

Napisao/la

    152 pregleda

Foto: Roberto Pavić

Grupa Pips Chips & Videoclips nastupit će u subotu 11. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti.

Na dan nesuđenog i sada već dvije godine odgađanog spektakla na Šalati, Pipsi će i ove godine ponuditi fanovima zagrebački koncert dok čekamo bolja vremena i mogućnosti koncerta na Šalati. Uz i dalje prilične nejasne mjere za tako velika okupljanja na kojima se očekuje nekoliko tisuća ljudi, problem su i prošlogodišnji potresi. Oni su uzdrmali tribine legendarnog zagrebačkog stadiona, zbog čega sada tamo nije moguće organizirati koncerte s posjetiteljima na tribinama.

Na ovaj susret u izuzetnom prostoru Pipsi će donijeti dugačak set najvećih hitova iz kompletne karijere.

Koncert u dvorištu ALU ove godine donosi identičnu situaciju kao onaj u garaži MSU prošle jeseni. Svi fanovi koji čuvaju ulaznice za Šalatu ulaze u ALU s popustom. Regularna cijena ulaznice je 120 kn, a sa popustom iznosi 90 kn. Broj ulaznica je limitiran, a koncert će biti održan prema svim u tom trenutku važećim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite RH. Ulaznice s popustom za koncert u ALU kupuju se na mjestu gdje su kupljene ulaznice za Šalatu, uz njihovo predočenje.

Ulaznice u prodaju kreću danas u utorak 27. srpnja. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Ulica Hrvatske Bratske Zajednice 4), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), sva prodajna mjesta Eventima i online.

Nastavi čitati

Glazba

Vrlo aktivno ljeto za Lili Gee: album, koncerti, singlovi, spotovi…

Objavljeno

-

Napisao/la

    138 pregleda

Foto: Nikola Knežević

Lili Gee je bend koji ćete s jednakom strašću slušati na radiju baš kao i na koncertima…

I na jednom i na drugom mjestu su često, a njihovi radiofonični singlovi ulaze lako u uho i pamte se. Odlike su to onih koji iskreno stvaraju glazbu i isto tako je iskreno izvode na pozornicama. Ovoga puta zagrebali su ispod kože, da se slikovito izrazimo, a zapravo je riječ o njihovom novom studijskom albumu koji se zove “Ispod kože”, koji je objavljen prije mjesec dana u ediciji Croatia Recordsa.

Na njemu se nalazi 11 pjesama, odnosno 11 feelgood pjesama nakon kojih ćete se osjećati dobro. Neke pjesme smo već imali prilike poslušati – “Sunce”, “Crveno i crno”, “Nestajem”, “Lutka” i “Skidam se” već su zaplovili radijskim eterom, a ostale čekaju svoj trenutak. Na albumu su ugostili i vrlo zanimljiva imena pa je tako na pjesmi “Vlaška” klavir odsvirao Matija Dedić, na pjesmi “Nestajem” klavijature Vibor Čerič, a na pjesmi “Ima netko” klavir Filip Knežević. Na “Lutki” je za saksofonom Ivica Premelč, a prateće vokale na “Duga” i “Ima netko” snimila je Irena Kučiš-Tomažin. Zanimljiva je i nova verzija njihove prijašnje pjesme “Android” koja se sada zove “Android 2” i zapravo ju frontwoman benda Lidija Graovac pjeva na ruskom jeziku. Prijevod pjesme potpisuje Ena Bašić. Pjesme su snimane u Croatia Records Studiju kod Maura Širola, zatim u studiju Greenwood, studiju Alena Šenkovskog i studiju Bura.

Lidija i gitarist benda Miro Odak autori su svih pjesama, osim “Ima netko” koju potpisuje Krešimir Šakić. Osim njih troje u bendu su još bubnjar Goran Radoš i Borna Čop na električnoj i akustičnoj gitari. Zajedno su i na pozornicama, a upravo ih pozornice čekaju ovoga ljeta. Tijekom srpnja moguće ih je još uživo vidjeti u Caffe baru Reful na Murteru (30.7.) i u Beach baru Mini u šibenskoj Jadriji (31.7.), dok već imaju zakazan i jedan koncert u kolovozu – 14.8. na Žirju.

Osim toga, i pjesma “Lutka” je prije desetak dana dobila svoje uprizorenje, lutka je postala pjevačica benda Lidija Graovac koja je za potrebe videospota redatelja Tomislava Povića u izlogu izvodila novu pjesmu. A slučajne prolaznike koji primjećuju da je lutka oživjela glume članovi Lili Geeja. “Lutka” je pjesma koja je stigla u pravo vrijeme, puna ritma i plesa u vrijeme kada smo se polako vratili koncertima i disco podijima. Na pozornice se vratio i bend koji će novi album promovirati tijekom ljeta većinom na obali.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Zahtjevi za izdavanje “stare” e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka do 15 sati

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica. Od ponedjeljka, 2. kolovoza,...

Aktualnoprije 1 sat

Zajednička prevencija kriminaliteta Postaje granične policije Tovarnik i općina Tovarnik, Lovas i Tompojevci

Foto: PU vukovarsko-srijemska  Kako je danas izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u Postaji granične policije Tovarnik u petak, 23. srpnja, održana...

Aktualnoprije 2 sata

44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe: Prijave do 1. rujna

Foto: HTSO Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe koji će se održati od 30....

Aktualnoprije 4 sata

Beach Bot – robot koji ‘češlja‘ plažu i skuplja opuške

Svake godine 14,5 milijardi opušaka završi kao smeće diljem svijeta. Jednom prilikom završili su u rukama četverogodišnjaka na jednoj plaži...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 193 novooboljele osobe

 U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 193 nova slučaja zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih umrlih osoba od posljedica...

Aktualnoprije 6 sati

Jednomjesečni istražni zatvor vozaču s Kosova zbog mogućnosti bijega

Foto: HRT / IMS Na prijedlog županijskog Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču...

Aktualnoprije 7 sati

Predstavljen VEPAR – projekt koji će umanjiti rizike od poplava u Hrvatskoj

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod svečano su obilježili početak provedbe projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u...

Aktualnoprije 8 sati

Sadašnjost i budućnost najvažnije sporedne stvari

Sutkinje su rijetka pojava u nogometu, ali to se polako mijenja i svjedoci smo kako su žene sve više zastupljene...

Najčitanije