Kontaktirajte nas

Glazba

Boško Petrović – Original Album Collection Vol.1 & Vol.2 (2016.)

Objavljeno

-

m_bosko-petrovic_original-album-collection_2-box-seta_ST1

U sklopu prestižne edicije Original Album Collection, diskografska kuća Croatia Records obogatila je domaću, ali i svjetsku jazz fonoteku za čak dvije kolekcije albuma neponovljivog Boška Petrovića.

Nakon dvostrukog CD izdanja ‘Boško Petrović & B.P. Convention – Blue Sunset / With Pain I Was Born / Green Lobster Dream’, 12. rujna su objavljena i dva boxseta: B.P. Convention – Original Album Collection, Vol. 1 i B.P. & Friends – Original Album Collection Vol. 2. Objavljene kao posveta Bošku na petu godišnjicu njegove smrti, kolekcije su zamišljene tako da primjereno prikažu veličinu Boškova djela – okupljaju čak dvanaest originalnih albuma, redom vrhunskih djela koja svakom izvedbom dokazuju kakvog kompozitorskog, aranžerskog i instrumentalističkog genijalca smo imali u Bošku Petroviću.

m_bosko-petrovic_original-album-collection_vol.1-seta_coverPrvi se box sastoji od šest albuma koje je Boško snimio sa svojim stožernim sastavima B.P. Convention i proširenim B.P. Convention Big Bandom – Zeleno raspoloženje (B.P. Convention), Blue Sunset (B.P. Convention Big Band), Misterij Bluesa / Mistery Of Blues (B.P. Convention i Zagrebački solisti), Green Lobster Dream (B.P. Convention Big Band), Stabilisation Blues (Clark Terry i B.P. Convention) i B.P.C. Moods / The Blues (B.P. Convention) – dok drugi dio, B.P. And Friends, donosi izbor iz Boškovih najzapaženijih suradnji s drugim sastavima i glazbenicima – U mukama rođena / With Pain I Was Born (Jazz sekstet), Tiffany Girl (B.P. Kvartet), Follow Me (s Davorom Kajfešom) te Sarabanda, From Moscow To L.A. i Zvira voda / Wellspring (svi s Nevenom Frangešom, a posljednji i s Ružom Pospiš-Baldani).

Iznimna kolekcionarska vrijednost ovog ponajvećeg izdavačkog projekta u domaćem jazzu leži u tome što na jednom mjestu donosi najvažnije Boškove albume, istovremeno ostajući posvetom njihovoj izvornoj jedinstvenosti. Svaki je album tako zapakiran u reprodukciju originalnoga LP-omota, a zasebne knjižice okupljaju sve reprodukcije na jednom mjestu za lakše snalaženje.

Ipak, najveća se vrijednost nedvojbeno nalazi u glazbenom sadržaju ovog atraktivnog paketa. Pitajući se ‘zašto je važno u današnje doba predstaviti 12 albuma koje je Boško snimio tijekom 1970-ih i 1980-ih’, naš najpoznatiji jazz kritičar i supotpisnik Boškove autobiografije Davor Hrvoj pojašnjava:

‘Više je razloga, osim iznimne umjetničke vrijednosti što nikad nije bilo upitno u ostvarenjima koja je isporučio. Glazba objavljena na tim pločama i danas je aktualna ili ispred našeg vremena, što znači da će još dugo biti proučavana. Upravo zato potrebno ju je predstaviti novim naraštajima ljubitelja glazbe, ali i samim glazbenicima, kako bi se upoznali s važnim dijelom povijesti hrvatskog jazza, kako bi uvidjeli zašto je Hrvatska upisana na svjetsku mapu jazza, kako bi imali oslonac na kojem mogu učiti i nadograđivati.’

‘Kroz ova izdanja’, ističe Hrvoj, ‘Boško je predstavljen kao osjećajan vibrafonist s istančanim osjećajem za melodiju, ritam, dinamiku, dramatiku i komunikaciju sa suradnicima, ali i svestran glazbenik koji je jednako uvjerljiv u izvedbama komornog, straight ahead, latin ili etno jazza, fusiona i glazbe treće struje. Prema glazbenom predlošku snimao je s raznim formacijama, od dua do orkestra, ostvarivši suradnje s najvažnijim hrvatskim, ali i svjetskim jazz glazbenicima.’m_bosko-petrovic_original-album-collection_vol.2-seta_cover

Obratimo li se popisu tih suradnji koje možemo pronaći na ovom izdanju, Boškova važnost za izgradnju jazza kao glazbene scene u Hrvatskoj postaje još očitijom – moglo bi se reći da je tijekom svoje karijere funkcionirao kao njeno gravitacijsko središte i nosiva ličnost.

Osim njegovih stalnih suradnika Maria Mavrina, Damira Dičića, Ratka Divjaka, Nevena Frangeša, Saliha Sadikovića, na 12 albuma sviraju sjajni glazbeni profesionalci kao što su Krešimir Remeta, Ladislav Fidry, Marijan Domić, Karlo Takač, Ozren Depolo, Milivoj Marković, Drago Diklić, Miroslav Sedak Benčić, Miroslav Šop, Marcel Fuchs, Branislav Kovačev, Miljenko Prohaska i Zlatko Dvoržak te velikani svjetske jazz scene Clark Terry, Art Farmer, Kenny Drew, John Lewis, Ernie Wilkins, Albert Mangelsdorff, Gianni Basso, Al Porcino, Lee Harper, Sal Nistico, Zbigniew Seifert, Ernst Ludwig Petrowsky, Janoš Fogarasy, Csaba Deseo, Kristian Schultze, Peter Herbert i Alvin Queen.

‘Važnost ovih izdanja možemo sagledati i sa stanovišta autorskog rada, posebice Boškova. Naime, na njima su dokumentirane izvedbe nekih od njegovih kultnih djela koja su postala važnim ostvarenjima hrvatskog autorskog jazz stvaralaštva, među ostalima Keka kolo, Valse For Jazz Mama, Green Lobster Dream, With Pain I Was Born i Un Chien Andalou’.

Uzevši u obzir ove riječi našeg najvećeg poznavatelja Boškova života i rada, Croatia Records, s ponosom je izjavio, da je s ovim izdanjem uspio odati primjerenu počast našem najvećem jazz glazbeniku.

BOŠKO PETROVIĆ: WITH PAIN I WAS BORN [LIVE]

Film i glazba

Banana zvuk objavili novi album “Roba”

Objavljeno

-

Napisao/la

    39 pregleda

Foto: Aquarius Records press

Novi album Banana zvuka stigao je na tržište, a njihova jedinstvena “Roba” napokon je spremna za konzumaciju. Album “Roba” zbir je autorskih pjesama Banana zvuka koje su nastale kao rezultat plodonosnih suradnji unazad nekoliko godina.

“Robu” prigodno otvara naslovna pjesma u kojoj su ugostili Dedduha iz crnogorskog hip hop dua Who See, a jedan od osnivača Banana zvuka i frontman ST!LLNESSA Ivan Yuri Jurić uspješno ostvaruje verbalnu sinergiju sa Sassjom u singlu “Kafa”. Utemeljitelj Banana zvuka Luka Barbić vješto je složio glazbene podloge za gostovanja s Kandžijom (“OPG”) i splitskim kolegom iz TBF-a Alejuandrom Buendijom (“Pisma slobode”).

Luka i Yuri u pratnji MC Popaya, Chakke & Žana sredinom albuma serviraju “Legaliziraj”, do sad neotkriveni potencijal s albuma, a “Roba” utvrđuje svoju kvalitetu s Banana zvuk klasicima “Samo ljubav” i “Ladovina”. Album zatvara interpretacija Ujevićeve pjesme “Pobratimstvo lica u svemiru” od strane Rade Šerbedžije koju su Banana zvuk provukli kroz remix i time joj dali novo zvučno uprizorenje.

Splitski reggae duo poziva vas da nabavite dobru “Robu” na svim digitalnim platformama i otkrijete novu poslasticu koju predstavlja Banana Zvuk na tržištu glazbenog materijala.

Popis pjesama: 1. Roba feat. Dedduh Who See | 2. Samo ljubav (2021 Mix) | 3. Ladovina (2021 Mix) | 4. Kafa feat. Sassja | 5. Legaliziraj feat. Popay, Chakka & Žan Jakopač | 6. OPG feat. Kandžija | 7. Pisma slobode feat. Alejuandro Buendija | 8. Rade Šerbedžija – Pobratimstvo lica u svemiru (Banana Zvuk remix)

Nastavi čitati

Film i glazba

4 Hombres & Flowery ohrabruju moćnim novim singlom “Reci novom danu zdravo”

Objavljeno

-

Napisao/la

    88 pregleda

Foto: Dancing Bear press

4 Hombres & Flowery, uvijek radišni i kreativni blues bend iz Livna, nastavljaju s nizom sjajnih singlova, a s najnovijim “Reci novom danu zdravo” motiviraju nas da u svaki dan koji je pred nama koračamo hrabro i odvažno.

Za “Reci novom danu zdravo”, bend se jednoglasno slaže da im je najomiljenija pjesma koju su dosad napisali, a kad uz to uzmemo u obzir i snažnu poruku koju sa sobom nosi, jasno je i zašto je baš ona favorit.

“Za sve što dolazi samo digni glavu, gledaj pravo i reci novom danu zdravo. S ovom pjesmom, snimljenom u Covid ludilu, zatvorili smo jedno poglavlje stvaranja i predstavljanja benda, koje je počelo na bini Thrill blues festivala gdje smo i snimili spot te tako simbolično najavili novo i još bolje razdoblje glazbenih suradnji, koncerata, festivala i prvog albuma.” entuzijastično poručuju 4 Hombres & Flowery o novoj pjesmi koju su prvotno nazvali “Depresija”.

Glazbu novog singla potpisuje Darko Knežević, tekst je napisao Mersad Pivčić, aranžman potpisuju Darko Knežević, Mersad Pivčić, Iva Ivković Ivanišević, Amel Brkić, Sabahudin Hajder, dok je za produkciju zaslužan Matt Hellyer. Riječ je o četvrtom singlu koji su 4 Hombres & Flowery objavili za diskografsku kuću Dancing Bear, a čiji je prateći video spot kao i prethodna dva snimio njihov glazbeni producent Matt Hellyer tijekom ovogodišnjeg Thrill Blues Festivala na kojem uvijek vlada vrhunska atmosfera.

Nastavi čitati

Film i glazba

Ekskluzivna Everland Music i Kontakt Audio vinilna (re)izdanja u distribuciji PDV-a

Objavljeno

-

Napisao/la

    71 pregleda

Foto: PDV records press

PDV je od nedavno postao ekskluzivni distributer Everland Music & Kontakt Audio etiketa specijaliziranih za reizdavanje kultnih underground naslova 70-ih i 80-ih godina u širokoj paleti žanrova.

Everland Music usmjeren je na vinilna reizdanja zaboravljenih ili pak teško nabavljivih naslova 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća s područja cijelog svijeta. Suradnjom s renomiranim kolekcionarima vinila, crate diggerima i DJ-evima Everland Music dokumentarističkim pristupom predstavlja kroz više od 100 potpuno licenciranih izdanja najvrelije momente organskog psihodeličnog groovea glazbene povijesti prošlog stoljeća.

Jedan od najvećih kolekcionara vinila na svijetu Mark Jansen ekskluzivno za Everland Music kurirao je dio naslova kataloga izabravši preko 50 najrjeđih i privatno otisnutih vinilnih izdanja 70-ih i 80-ih godina USA funk/soul/disco/boogie/Latin glazbe. Originalna vinilna izdanja koje je na tržištu nemoguće pronaći ili im cijena doseže četvoroznamenkaste cifre Jansen i Everland Music omogućili su ponovno dostupnim. Radi se o ultimativno kvalitetnim albumima van mainstream okvira koji esencijalno zvukom oslikavaju strast i vrelinu američke funk, soul i disco scene na vrhuncu.

Za bogatu ostavštinu jazz, psych, soul, funk bivše Jugoslavije 60-ih, 70-ih i 80-ih godina brinu se Hrvatski autoriteti crate digginga: David Blažević (Dr. Smeđi Šećer) i Višeslav Laboš. Ova dvojica strastvenih glazbenih antropologa brilijirali su na svjetskoj razini prvim izdanjem u Everland YU seriji dvostrukim vinilnim izdanjem: “Jugoton Funk vol.1 – A decade of Non-Aligned beats, soul, disco and jazz 1969-1979”.

U pripremi je i nastavak spomenutog izdanja, a već u studenom nas očekuje kultni album “YU jazz funka: Miša Blam “Sećanja”, dok nam na proljeće 2022. stiže još nekoliko vinilnih izdanja: Electronic Jugoton Vol.1 “Synthetic Music from Yugoslavia 1964-1989”, Jugoton Bossa Nova B’razilian wave in Yugoslavia 1963-1983′, Jovan Maljoković Ensemble “The Uplifting Abyss”, Milivoje Mica Marković “Otpisani i Povratak Otpisanih (OST) “, Grupa Marina Škrgatića “Neobjavljeno 1970-1976”.

Everland Music djeluje globalno i kroz serije Everland Jazz i Everland Psych, a u dućanu ploča PDV i webshopu možete pronaći opskurne te zaboravljene izvođače kao što su: Soyol Erdene, Гунеш (Gunesh), Mariah, Osamu Kitajima kao i jazz sastave John Gordon, Ronald Snijders te The Dennis Dreith Band.

Everland Music također donosi 70-ak ekskluzivnih izdanja afričke groove glazbe 70-ih i 80-ih godina nikada prije objavljenih nakon originalnih izdanja. Seriju izdanja afričke glazbe kurirao je legendarni Steve Black producent, multinstrumentalist, jedan od najbitnijih autoriteta afričke glazbene industrije 70-ih i 80-ih godina. Steve je izabrao naslove koji oslikavaju najdivljiji period afričke glazbene povijesti što je do nedavno bilo nemoguće nabaviti na vinilu. Radi se o glazbenoj dokumentarističkoj seriji koja prenosi vrelinu brojnih klubova u Lagosu kroz progresivni izričaj žanrova: afro-funk, soul, disco, jazz, psych, RnR, afrobeat, highlife, calypso.

Neki od izvođača koje ćete pronaći na policama PDV-a su: Geraldo Pino & The Heartbeats, Sahara All Star Band Jos, Ofo The Rock Company, Emma Dorgu, Benis Cletin i The Visitors.

Kontakt Audio je sestrinski label Everland Musica u okviru iste tvrtke čija je misija omogućiti dostupnim ljubiteljima diljem svijeta kultne naslove žanrova: Industrial, noise, tribal, ambient, punk, metal, game, wave, psychedelic, psychedelic electronic music.

Ljubitelji mračnijeg goth zvuka od sada u PDV-u mogu nabaviti esencijalne naslove spomenutih žanrova poput: Coil, Autopsia, Peter Ulrich (ex. Dead Can Dance), Nytt Land, Zos Kia (pre-Coil), Zero Kama, Above the Ruins, Michael Stearns.

Tijekom studenog Kontakt Audio obogatit će ponudu s dva albuma londonskog kultnog psihodeličnog elektroničkog izvođača Muslimgauze ‘Emak Bakia’ i ‘Uzi’.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 56 minuta

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine.  Poticaj se...

Aktualnoprije 2 sata

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom...

Aktualnoprije 4 sata

Projekt “Budi aktivna II” i u idućih 12 mjeseci

“Budi aktivna II”projekt je koji ima za cilj smanjivanje nezaposlenosti i rizik od siromaštva, zapošljavanjem žena, pripadnica ranjivih skupina u...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj danas 3585 novoboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 27714 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 6 sati

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat...

Aktualnoprije 7 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 103 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19,...

Vijestiprije 10 sati

Dali smo što smo bili dužni dati kao hrvatski branitelji

Vodili su herojske bitke, one koje ostaju duboko urezane u srca našeg naroda. Čelična volja i ustrajnost pripadnika Specijalne jedinice...

Aktualnoprije 23 sata

Konzul Mađarske Béla Gárdos otvorio današnju Filatelističku izložbu

Povodom državnog praznika Republike Mađarske, Dana revolucije 1956. godine, Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vinkovci održalo je Filatelističku izložbu koja je danas...

Najčitanije