33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Bošnjaci u utrci za najbolje turističko selo svijeta

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

UN-ova Svjetska turistička organizacija i ove godine bira “Najbolje turističko selo”. Inicijativa je pokrenuta prošle godine u okviru aktivnosti unapređivanja uloge ruralnog turizma, a države članice UNWTO-a pozvane su prijaviti do tri kandidata/sela (općine) koja će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

Na poziv Ministarstva turizma i sporta, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije predložila je Općinu Bošnjaci, piše Glas Slavonije. Direktorica Rujana Bušić Srpak rekla je kako Bošnjaci kao mjesto nude najkompletniju ponudu i najpotpunije ispunjavaju sve zadane kriterije, a po turističkim sadržajima i načinom na koji čuvaju svoju tradicijsku baštinu u turističkoj ponudi imaju predstavljeno sve ono od čega stanovnici toga sela žive.

“Imaju Šumarski muzej, smještajne kapacitete, i u autentičnom i u nešto modernijem izdanju, imaju vrhunski restoran s autothtonom kuhinjom, svoje malo svetište, imaju kušaonicu kulena, kušaonice rakija, udrugu koja čuva tradiciju rukotvorstva… Obnovili su Slavonsku kuću, koja je definitvno jedno od jedinstvenih mjesta uopće za prezentaciju u županiji, i mislim da Bošnjaci apsolutno, kao ruralna sredina, imaju sve argumente za jednu takvu titulu”, rekla je Bušić Srpak za Glas Slavonije.

Kriteriji natječaja pokrivaju devet područja: kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih resursa, ekonomska održivost, društvena održivost, održivost okoliša, turistički potencijal i razvoj i integracija lanca vrijednosti, upravljanje i određivanje prioriteta turizma, infrastruktura i povezanost te zdravlje i sigurnost. Bošnjaci su sve to obuhvatili i predstavili vrlo zanimljivim videoradom u trajanju od dvije minute.

Titula bi značila visoku razinu prepoznatljivosti ruralnog prostora i ponude turizma ne samo za Bošnjake nego i za cijelu županiju. Tu je koncentrirano najviše raznolike turističke ponude i sadržaja iz više segmenata, očuvana je prirodna baština Bošnjački virovi i apsolutno je ispunjeno svih devet traženih kriterija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno