1 C
Vinkovci
Petak, 3. veljače 2023.

Božićna pšenica – stari hrvatski običaj blagoslova plodne godine

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na Svetu Luciju sije se božićna pšenica, simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Tako je i danas u tradicionalnim obiteljima, premda ju je pred sam Božić moguće kupiti i gotovu na tržnicama ili u trgovačkim centrima. No, posebnu draž daje osjećaj kada ju sami posijemo vjerujući kako će naredna godina biti plodna u svakom smislu riječi.

Simbolika božićne pšenice je višeznačna. Svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući dom.

Sadi se na Svetu Luciju – 13. prosinca, navjestiteljicu božićnog svijetla, dvanaest dana pred sam blagdan. Njome započinje božićni ciklus narodnih običaja.

Raste do Badnjaka kada se uređuje za posni stol. U nas, običaj nalaže ukrasiti ju vrpcom u bojama hrvatske zastave, crveno-bijelo-plavom trobojnicom. Nekada se u nju stavljala jabuka. Danas je uglavnom u središtu pšenice prostor za svijeću koja se uz molitvu pali za badnju večeru i božićni obiteljski ručak. Tada se se ukućani okupe za obiteljskim stolom. U Šokadiji je običaj, nakon juhe (na Badnjak je to “paradajz” juha, a na Božić žuta, mesna) kapljicom ugasiti plamićak svijeće nakon čega slijedi nastavak objeda.

Pšenica je sastavni dio stola kod novogodišnjeg blagoslova obitelji kada dom pohodi svećenik. Što je gušća, vjerovanje je koje se zadržalo do danas, naredne će godine biti bolja ljetina. Domaćice ju često dan prije sadnje stave u vodu kako bi sjeme nabubrilo, a potom se i bolje primilo. Često u posudu ili na tanjur prije sadnje stavljaju vatu i malo zemlje kako bi zadržavala potrebnu joj vlagu i narasla što bujnija i zelenija. Jer, tada će biti dobra iduća godina. Voli svijetlo i toplinu, no ne treba pretjerivati sa zalijevanjem.

Nakon blagdana, pšenicu se ostavljalo pticama kako se taj sveti dio Božića ne bi uništio. Isti običaj postoji u Italiji i Portugalu, ali nije toliko raširen.

Sveta Lucija je kršćanska mučenica i zaštitnica vida. Pučki običaji nalažu pratiti i zapisivati vrijeme kroz 12 dana do Božića. Predaja, naime, kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan bilo od Lucije do Božića.

Tko je znatiželjan, neka proba iskušati predaju!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno