2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Božićna pustolovina (The Nightmare Before Christmas, 1993.)

Više od autora

- vl promo-Godine 1993. snimljen je stop-motion animirani film Božićna pustolovin (The Nightmare Before Christmas) kao proizvod ujedinjenih, sasvim sličnih umova Tima Burtona i Henryja Selicka. Ovaj je naslov s vremenom postao klasik.

Radnja je smještena u krajnje fiktivan svijet snova u kojem najznačajniju ulogu igra Jack Skellington, podjednako elegantan, zgodan i inteligentan kralj grada Halloween. Ali Jack, zaigran kakav jest, počinje osjećati dosadu uvijek istog grada uvijek istih neobičnih kreatura uvijek istih namjera u vrijeme Halloweena, kada odlaze plašiti ljude. Padajući u depresiju, Jack slučajno naiđe na grad Božića. Oduševljen Božićem, Jack odlučuje umjesto Halloweena održati Božić, a sebe učiniti Djedom Mrazom. Zaluđen, nagovara grad da mu pomogne provesti Božić, ali njihova nastrana čudovišnost nije mogla sasvim zahvatiti koncept grada Božića, stoga, osim što otme Djeda Mraza, Skellington raširi teror s kojim se zatim treba sukobiti….

The Nightmare Before Christmas je primjerak filma koji se čini kao nešto što je moglo nastati samo u momentu najdubljeg susreta genijalnosti i potrebe za umjetničkim izričajem. Takvom da je i velikim ljubitelja kultne alternative potrebno odmaknuti se i promisliti o sadržaju da bi se tim više cijenio. Film predstavlja jedan od najljepših (sigurno najpopularniji) stop-motion animiranih radova koji svoju uvrnutu grotesku autentično burtonovskog uma prikazuje sasvim specifičnom ljepotom u mnoštvu crnohumornog detalja. U ono vrijeme, Burtonov Nightmare je pomaknuo granice vizualne animacije i općenito oduševio filmski svijet. Izrazito netipičan dizajn naširoko influentnih i lako pamtljivih likova i okruženja činio bi se za neke možda i previše, ali iz filma zaogrnutog ruhom mjuzikla isijava takova toplina da ga i najmlađi – suprotno od onoga što se često misli – počinju obožavati.

Uz opće zadovoljstvo koje ovaj animirani film 20 godina nudi gledateljima, The Nightmare Before Christmas je nekako uspio biti prepun malih specifičnih zadovoljstava i niza materijala koji je izgradio jedan odjeljak kulture. Uz Burtona i Selicka svoje životno djelo napravio je, danas reputabilno poznat, Danny Elfman skladavši kompletnu glazbenu sekciju filma. Glavna pjesma “This is Halloween” postala je praktički himna Halloweena, kao što je i sam naslov postao svojevrsni sinonimni par. Elfman je poznat po svom jedinstvenom skladateljskom stilu koji je kasnije postao inspiracija mlađim autorima, ali je u ovom filmu radio i na upečatljivo zabavnim tekstovima te pjevao dionice Jacka Skellingtona. Taj autentično originalan kostur je, pak, jedan od najobožavanijih animiranih likova uopće, a njegova postura je svojevrsni X. Uz to, dizajnerski cover filma The Nightmare Before Christmas jedan je od najprepoznatljivijih.

Animirani je iznimno brz i svevremeno svjež produkcijski, ispunjen istovremeno tmurnim i šarenim bojama, ali na momente i ponešto kaotičan. Valja reći da bi, iako se zapravo radi o obiteljskom filmu koji unatoč čitavom makabrističkom štihu i blagoj “nakaradnosti” jest podatan za sve uzraste, neki dijelovi filma, kao i sam Jack Skellington koji nije samo simpatičan lik već i pomalo dominantan, opasan pa i zastrašujuć, neke scene mogle uplašiti najmlađe.

Na očigled neobična priča, ali po radnji sasvim jednosmjerna i plitka, proteže se ipak malo dublje u ideji spajanja dva najpopularnija i vrlo različita svjetsko-američka blagdana. Unutar animiranog rada, to je ujedino i Burtonov osvrt na različite koncepcije i sukob duhovnog i materijalnog, mainstreama i alternativnog, te konflikt promjena koji se događa na društvenoj bazi. Iz te perspektive unesen je djelić misaonog sadržaja, prst sarkazma i hvat sprdancije s društvom. Jedini problem radnje jest kratkoća filma, što kao povratni rezultat daje visoki tempo i naizgled besmislenu radnja podređenu vizualno-auditivnim asevima.

Nightmare je postao ikona Halloweena, reprezentativ, neizdvojiv za prošle i nadolazeće generacije, a ukoliko ga još niste pogledali, dajte mu priliku. [Fantasy-hr.com]

Režiju potpisuje Henry Selick prema scenariju Tima Burtona dok glasove posuđuju Chris Sarandon, Catherine O’Hara, William Hickey, Glenn Shadix, Ken Page.

TRAILER: THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS [1993]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno