25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Božićna trpeza negdje bogata negdje skromna

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Blagadani, pa tako i božićni, prigoda su kada se obitelj na posebno svečan način okuplja i oko stola. Tako je to od davnina, a tako je i danas, uz neke promjene i novine koje je vrijeme neumitno donijelo i na blagdanskoj trpezi. Isto tako, i nekada i danas, bilo je i ima, bogatijih i skromnijih blagdanskih trpeza.

Kako se nekada u Šokadiji pripremalo za Badnjak i Božić i što se pripravljalo u šokačkim kuhinjama za ovaj veliki blagdan po svom sjećanju ispričala nam je baka Anica (1924.) iz Ivankova. Na Badnjak postilo se o kruhu i vodi, no bilo je kuhanoga kukuruza u zrnu, pucanki (kokica) i pečenoga dubleka (breskorke), kalotaka (suhih jabuka, šljiva i krušaka). Žene su, kaže baka Anica, mijesile i u krušnoj peći pekle kruh i božićnu pogaču, mijesile rezance za badnju večeru kada su se svi ukućani okupljali oko sinije (stola) sa žitom i svijećama. Nazdravljalo s medenom rakijom, potom se pomolilo i večeralo. Za Badnju večer pripravljali su se: paradajz supa, u bundevskom semenu rezanaca, makim i orasima rezanaca, rjeđe tačke s makim, peretke, grah čorba, grah salata i papula, a poslije Drugog svjetskog rata češće fiš, krumpir salata i pohana riječna riba. Sljedeći obrok bio je po povratku s ponoćke: pečena kobasica, rebra i lučenje (hladetina). Božićni ručak servirao se u „finijem suđu“, ne za svaki dan, a tradicija u Šokaca bila je: friška supa, sos i kuhano meso, sarma i pečenka. Auzaci su bili puni kolača: medenjaka, vanilija kiflica, mađarice, medene pite, pracni (šapa) s orasima, košnica, breskvica, štangica s orasima, puslica… Djeca su se osobito radovala bombonima od špinovanog (karameliziranog) šećera i oraha ili salon bombonima. No, kaže baka Anica, nažalost, nije tako bilo u svakoj kući, nego puno skromnije.

A tako je i danas. Običaj se promijenio, za božićni ručak možda više nije onako “sve po redu”, juhu, sos i kuhano meso ponegdje zamijeni ragu juha, sarma pričeka Silvestrovo i Novu Godinu, uz prasetinu i janjetinu sada je tu purica s mlincima, prave se neki novi kolači “s interneta”… A ono što se nije promijenilo to je da ne mogu svi jednako bogato i raskošno. Tako će i za ovaj Božić svatko prirediti kako može, a koliko će potrošiti ovisi i tome hoće li kupovati po velikim trgovačkim centrima koji redom ističu “akcije”, a može se i plaćati obročno ili će namirnice nabavljati kod svojih provjerenih prodavača koji ističu kvalitetu i vrijednost domaćeg proizvoda, na tržnici, u malim mesnicama, u voćarnama ili na kućnom pragu kod proizvođača. Nezavisni hrvatski sindikati obojavili su kako će tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2018. godinu iznositi 2.175,98 kuna, dok je prošle godine iznosila 2.067,94 kuna odnosno 108,04 kuna manje. Skromnija košarica ove godine iznosi 968,97 kuna, a prošle godine je iznosila 928,00 kunu, 40,97 kuna manje. Skromnija košarica može biti još i skromnija odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 581,34 kune, a prošle godine to je bilo 544,72 kune ili 36,62 kune manje. Također, iz NHS predviđaju kako će potrošnja u prosincu ove godine iznositi više od 13,5 milijardi kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno