Izvor: N1

Predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da će se oni, u situaciji dok broj zaraženih koronavirusom raste, najviše usredotočiti na kažnjavanje svih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama, posebice kad je riječ o pravnim osobama.

„Nema govora o policijskom satu ili lockdownu, dovoljno je samo da se pridržavamo trenutnih mjera. Mi smo donijeli mjere koje, kad bi se primjenjivale onako kao su zamišljene, ispregovarane i u konačnici propisane, ne bi nam trebale nikakve dodatne aktivnosti u smislu sprječavanja širenja zaraze”, rekao je Božinović dodavši kako prate situaciju te da su se skoncentrirali na kažnjavanje pravnih osoba.

“U ovom trenu ćemo se najviše skoncentrirati da ono što je propisano, pogotovo vezano uz obveze pravnih osoba koje organiziraju neke događaje, evente, sve vezano s djelatnostima koje uključuju fluktuaciju ljudi, u smislu sankcioniranja svih onih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama. Uložili smo veliki napor s ciljem da se ne zatvaramo. Taj je napor pretočen u konkretne preporuke stožera. Molim sve da se pridržavaju mjera, to nam je jedini načni da usporimo širenje virusa u RH”, kaže ministar.

Napominje da se građani, sve dok traje epidemija građani, trebaju suzdržati druženja, privatnih zabava, sastajanja. Stožer propisuje ono što je javno, a ono što je u domovima niti mogu niti hoće kontrolirati, a u tim okolnostima se ljudi najviše opuste i onda dolazi do širenja virusa. Nije ugodno niti lagano, ali to je jedini način da se prebrodi ova kriza.

“Stožer može donijeti odluku, epidemiolozi dati preporuku, ali ništa nećemo postići ako to građani ne prihvate”, dodao je.

Za plesanje u klubu kazna 30.000 kuna

“Sankcionirat će se organizatori i vlasnici objekata ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjera. Sve je propisano kad je u pitanju rad klubova. Neku noć dođe inspektor i vidi da se pleše u klubu i u tom slučaju je kazna bila 30.000 kuna”, rekao je Božinović.

Dodao je da se ne planira uvesti policijski sat.

“Naravno da su brojke alarmantne, svaki dan nam brojevi rastu. To je alarm, zvono koje treba zazvoniti svakome od nas. Mi svakodnevno, već devet mjeseci, ponavljamo isto. Nije bila uvijek ista situacija. Ljeti nije bilo potrebe za tvrđim porukama. Mi smo tek na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija”, istaknuo je.