11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Božinović: Najgora faza rata u Ukrajini tek dolazi, očekuje se povećan broj dolazaka izbjeglica

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, da je do danas u Hrvatsku stiglo više od 8300 izbjeglica iz Ukrajine, oko 40 posto žena i 40 posto djece, a ostalo su muškarci, prenosi Index.hr

“Hrvatska je odlučno reagirala, no prateći ono što se dešava na terenu, sigurno je da ćemo morati računati s raznim posljedicama i za obične građane, jer, nažalost, najgora faza rata tek dolazi”, rekao je Božinović nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

“Mi se u Europi suočavamo s humanitarnim pitanjem par exellance. Tisuće ljudi, deseci tisuća napuštaju Ukrajinu…tako da možemo očekivati povećani broj dolazaka u sve članice EU pa tako i u Hrvatsku…danas smo prešli brojku od 8300,  brojevi se povećavaju, no, ono što u svakom slučaju želimo postići i na čemu inzistiramo od prvog dana to je transparentnost onoga što radimo i što ćemo raditi u perspektivi”, naglasio je Božinović istaknuvši kako je pristup Hrvatske u nastaloj situaciji od prvoga dana bio sveobuhvatan.

S tim ciljem oformljeni su i web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” hrvatskazaukrajinu.gov.hr na hrvatskom i na ukrajinskom jeziku te jedinstveni broj 114 za sve informacije.

Raspisani su javni pozivi za oko 10 tisuća smještajnih jedinica diljem Hrvatske, a zbrinjavanje uključuje i školski sustav, ulazak na tržište rada, socijalni sustav, a svim izbjeglicama pripast će i oko 2500 kuna jednokratne pomoći.

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno