Kontaktirajte nas

Aktualno

Božinović: Od 1. rujna otvaramo zatvorene dijelove ugostiteljskih objekata

Objavljeno

-

Nakon gotovo jednomjesečne stanke Nacionalni stožer civilne zaštite, na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, održao je tiskovnu konferenciju.

Uoči tiskovne konferencije Stožer je objavio najnovije podatke.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.353. Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 47 pacijenata.

Preminule su 2 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 372.219 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.318 preminulo, ukupno se oporavilo 360.548 osoba od toga 494 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 7.295 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.510.859 osoba, od toga 9.532 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 26. kolovoza utrošeno je 3.244.822 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,20% ukupnog stanovništva, odnosno 50,69% odraslog stanovništva. Na dan 26. kolovoza utrošene su 8.932 doze cjepiva, a od toga je 4.428 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 26. kolovoza 1.712.434 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.599.278 osoba (1.532.388 osoba cijepljeno s dvije doze te 66.890 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 47,40% odraslog stanovništva.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako je Hrvatska sigurna zemlja. Ipak, lako možemo skliznuti sa sigurnog puta ako se ne cijepimo.

“Imam obavezu kao ministar ukazivati na ono što je važno za očuvanje zdravlja. Od 16. do 24. kolovoza 3.216 je novozaraženih, među njima 86 posto nije cijepljeno. Hospitalizirano je 78 posto necijepljenih. Bolnice poput OB Šibenik, KB Dubrava, Plućne bolnice, imaju 100 posto necijepljenih među hospitaliziranima. Zar to ne govori dovoljno o učinkovitosti cjepiva? Četvrti val je tu, nove varijante su tu, a činjenica je da nismo postigli razinu cijepljenosti koja jamči sigurnu zdravstvenu budućnost”, istaknuo je Beroš te dodao kako negiranje vrijednosti cjepiva limitira normalan životni tijek jer omogućava širenje virusa.

Novinari su upitali Stožer i o sastanku s ugostiteljima, odnosno kako će izgledati rad kafića u jesen? Ministar Božinović kazao je kako je balans mjera omogućio da cijeli kolovoz ostanemo u narančastoj zoni. Dodao je kako je polazišna točka ta da virus neće nestati, možemo ga se riješiti samo s puno većim procjepljivanjem diljem svijeta, a dok se to ne dogodi moramo naučiti još bolje kako živjeti s virusom.

“Osobna higijena, izbjegavanje kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora i to vrlo često, nekad su nas plašili s propuhom, a sada je svakih deset minuta dobro napraviti propuh jer se raspršuje aerosol. Ta se mjera pokazuje najefikasnijom. Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji su u ovom trenutku zatvoreni i to već od 1. rujna. Naravno, uz preporuke koje će biti izdane. U razgovoru s ugostiteljima dobili smo čvrsta uvjerenja da će svi vlasnici kafića paziti na pridržavanje mjera i da će inzistirati da to čine i njihovi gosti. To je jedini način da se zaštitimo u najvećoj mogućoj mjeri, a da život nastavi ići dalje”, pojasnio je ministar.

“Još nemamo sve detalje, radno vrijeme će ostati najdulje do ponoći, u tom smislu se ništa neće promijeniti, osim zatvorenih dijelova kafića”, ističe.

Krunoslav Capak je podsjetio na mjere u novoj školskoj godini.

“Zadržat ćemo maske u svim slučajevima od 5. razreda na više gdje se ne može održati propisani razmak. Argument je ako se pojavi bolestan učenik neće svi oni koji su u njegovoj blizini morati iću izolaciju, ako svi nose maske. Na taj način štitimo djecu. U našim mjerama postoji mogućnost da lokalni stožeri donesu odluku da se maske ne moraju koristiti ako je situacija povoljna. Od lipnja razgovaramo o uvođenju mjera u neke djelatnosti. Da, razmišljamo da učitelji moraju imati potvrde, ali takvu odluku još nismo donijeli. Nemamo točan podatak o cijepljenoj djeci, znam da ih je nešto manje od deset posto u dobi od 12-18 godina”, istaknuo je Capak.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    25 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    60 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Najčitanije