5 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Božinović: Ublažavanje mjera ovisi o smanjenju broja zaraženih

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović osvrnuo se jučer na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, kazavši da neće doći do ublažavanja mjera za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane te da ono ovisi o trendovima smanjenja broja zaraženih. “Ublažavanje mjera može biti povezano jedino s jasnim trendovima smanjenja broja novozaraženih”, rekao je, dodavši da Hrvatska trenutno nije u takvoj situaciji te da brojevi i dalje lagano rastu. “I danas je stotinjak zaraženih više u odnosu na jučerašnji dan. U svakom slučaju ovogodišnji i Božić i Nova godina neće biti na tragu onih od prošlih godina. Vidjet ćemo kakvi će biti trendovi sljedećih dana i tjedana. Svakodnevno pratimo situaciju, ali sigurni smo da to neće rezultirati nekakvim popuštanjem”, kazao je Božinović.

Pojasnio je kako pad mora biti jasan i trendovski da bi se mjere ublažile. “Moramo vidjeti iz dana u dan da trend novozaraženih pada, a sadašnje dnevne brojke u ovom trenutku nisu blizu tog scenarija”, dodao je. 

Upitan zašto se antigenski testovi ne ubrajaju u dnevni broj novozaraženih, ministar je podsjetio da su standard izvješćivanja i na europskoj razini PCR testovi. Kazao je da je započela distribucija antigenskih testova po svim županijama i da će se po planu antigenski testirati korisnici i zaposlenici ustanova za socijalnu skrb, prije svega domovi za starije i nemoćne. Dodao je kako je u Varaždinu krenulo testiranje po poduzećima, osobito u onima s većim brojem zaposlenika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno