Foto: Večernji.hr

Nakon Londona prošle godine, članice Udruge “Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije” još jednom su se predstavile u inozemstvu. Ovaj put izložbu su priredile u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji i veleposlanicom Vesnom Cvjetković te Udrugom hrvatskig poduzetnika u Austriji. Izložba u Beču svečano je otvorena 9. svibnja u prostorijama UHPA, a pod nazivom “Zlatne ruke žena braniteljica” izloženo je 110 eksponata, slavonskih zlatoveza te ratnih fotografija.

Na svečanom otvaranju uvodno je pozdravio Niko Ilić, predsjednik UHPA u Beču, a izložbu je otvorio savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču Domagoj Marić, koji naglasio kako braniteljice na ovaj način osobno pronose istinu o Domovinskom ratu te promoviraju hrvatsku kulturnu baštinu.

Udrugu “Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije” predstavila je predsjednica Ljiljana Poje, koja je istaknula kako članice baveći se kreativnim radom ispoljavaju svoj dar za lijepo, ali i pridonose svome zdravlju jer kreativne radionice i druženje unutar udruge djeluju kao jedna vrsta psiho-terapije i pomažu ženama koje su bile ratnice da danas funkcioniraju u svojim obiteljima. Konkretno izradom zlatoveza čuva se i zavičajna tradicijska kulturna baština, a predstavljanje radova u Hrvatskoj i izvan nje jako puno znači članicama.

Posebno dojmljiv trenutak na izložbi bilo je čitanje pisma hrvatske braniteljice Mire Vrdoljak iz Vukovara. Mira Vrdoljak, koja danas živi u Vinkovcima, bila je i zatočenica u jednom od srpskih logora s presudom na dugogodišnji zatvor. Pismo je pročitala Vukovarčanka Silvana Kokot, hrvatska braniteljica i invalid iz Domovinskoga rata, koja danas živi u Nuštru.

S hrvatskom veleposlanicom u Beču Vesnom Cvjetković