20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Branka Batinić: Bez rada, znoja i dobre organizacije nema uspjeha

Više od autora

- vl promo-

Rijetko koji sportaš može se pohvaliti kako je izgradio izrazito bogatu karijeru u sportu kojim se bavi, a da uz to ima i završen fakultet. Čuvena stolnotenisačica Branka Batinić primjer je toga, ali i da je sve u životu moguće postići radom i dobrom organizacijom. Rođena Vinkovčanka bila je prvakinja Jugoslavije 22 puta, a Hrvatske čak 42 puta. 1975. godine proglašena je najboljom sportašicom bivše države, a 1975. i 1984. izabrana je za najbolju sportašicu Hrvatske. Tijekom svoje karijere osvojila je hrpu medalja i nagrada na svjetskim i europskim prvenstvima, a jedina je igračica koja je na dva međunarodna natjecanja pobijedila Kineskinje u četvrtfinalu, polufinalu i finalnu. Također, svoje uspjehe i dalje bilježi u veteranskoj kategoriji.

Rođena sam u Vinkovcima i moji počeci su bili skromni. Započela sam trenirati u Spačvi. U početku smo imali dva stola, a trenirali smo u Omladinskom domu, a potom smo prešli u Vodovod, a kasnije je klub promijenio ime u Lokomotiva i tada smo počeli bilježiti prve uspjehe. Uz dobru organizaciju, zatim uz neki filter ciljeva te uz dobru organizaciju smatram kako se može posložiti sve. Relativno sam brzo osvojila prvenstvo Slavonije, zatim i Hrvatske, a u to vrijeme sa mnom su radili Ljubinko Skakić „Jole” i Herman Vukušić”, svoje početke objasnila je Branka Batinić.

U moru uspjeha ne može izdvojiti neku najdražu medalju ili nagradu. Ističe kako je svaki uspjeh lijep na svoj način, ali da bi prema nekom vrednovanju njezini najveći uspjesi bili s europskih prvenstava, kao i dva fenomenalna osvojena prva mjesta na Međunarodnom prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani 1975. i 1984. godine. Nadalje, jako bitna medalja je ona brončanog sjaja koju je poznata stolnotenisačica osvojila na Svjetskom prvenstvu 1981. u Novom Sadu, a tada je u paru igrala s Dragutinom Šurbekom. Prisjeća se kako su u to doba najjači turniru bili Međunarodna prvenstva u Jugoslaviji, Njemačkoj, Francuskoj i Skandinaviji, a oni su se održavali tijekom listopada i studenog. Ističe kako su tada po prvi puta počeli raditi i trenirati s Kinezima, a kompletna kineska političko-sportska delegacija dolazila je u Jugoslaviju kako bi se odigrali prijateljski dvoboji.


U Zagrebu je u Domu sportova održano Međunarodno prvenstvo Hrvatske u seniorskoj kategoriji. Zbog pandemije dosta se dugo nije igralo ništa, pa su tako svjetske i europske stolnoteniske organizacije počele organizirati natjecanja za mlađe uzraste. Međutim, ovo je bio jedini seniorski turnir i stvarno je bio izrazito jak. Došlo nam je 8 od 10 prvoplasiranih igrača sa svjetske rang liste, uključujući Trulsa Moregardha koji je bio drugoplasirani na prošlom svjetskom prvenstvu u Houstonu, a također je nastupio Tomokazu Harimoto i mnoštvo kineskih igrača, kao i Andrej Gačina. U ženskoj kategoriji je nastupila Mima Ito, bile su također naturalizirane Kineskinje koje igraju za Njemačku, a bile su i Portugalke, Rumunjke…” riječi su proslavljene stolnotenisačice o nedavnom prvenstvu.

Nakon završetka seniorske karijere, dugo godina radila je za Internacionalnu stolnotenisku reprezentaciju u kojoj je puno putovala i učila ljude kako biti dobar trener. Nadalje, 6 godina radila je i za Europsku stolnotenisku uniju kao glavni trener djece do 15 godina, a mnogi igrači koje je trenirala su sada jako poznata imena u ovom sportu. Danas organizira brojne međunarodne kampove te radi sa ženskom kadetskom reprezentacijom Hrvatske, a u uz to je i u klubu u Samoboru, s kojim će pokušati izboriti plasman u žensku Superligu. Također, i dalje igra stolni tenis u kategoriji od 60 do 65 godina, a u veteranima također bilježi velike i brojne uspjehe, a baš se prije par dana s broncom vratila s Europskog prvenstva u Riminiju.

Uvijek će netko biti talentiran, međutim bez rada i znoja nema uspjeha, kao i bez dobre organizacije. Mladim igračima savjetujem da paze na svoje prioritete. Prije svega, tu mislim na školu, jer je edukacijski dio vrlo bitan. A što se sporta tiče, vrlo je bitno postaviti si neke ciljeve. To može biti neko prvenstvo ili događaj koji će se dogoditi u bliskoj budućnosti, onda neki srednji cilj, a na dugoročnoj razini može postojati neki veliki cilj, kao što je možda plan Olimpijskog ciklusa. To su neki prioriteti, tako da, opet kažem, mora doći do tog filtriranja prioriteta i ciljeva”

Branka Batinić uspjela je završiti vinkovačku gimnaziju i magistrirati ekonomiju. Uvijek se voli našaliti kako je svoje školovanje završila u vlaku, u kojemu je provela puno vremena naročito u srednjoj školi, a tamo je pročitala brojne lektire i savladala gimnazijsko gradivo. Za kraj, ističe kako se uvijek voli vratiti u Vinkovce i da poznaje svaki kutak svoga rodnog grada, iako već dugi niz godina ne živi ovdje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno