Foto: Sylvain Lefevre
Brian De Palma je jedan od samo nekoliko hollywoodskih redatelja uz čije se ime opravdano može staviti epitet filmskog autora. Iza sebe ima više od pedeset godina iskustva u režiji, produkciji, pisanju i adaptiranju scenarija. Istina je da nije svaki od njegovih projekata bio film zlata vrijedan, ali je činjenica kako se o njegovim filmovima i danas govore a jedan se dio njih nalazi na svim relevantnim popisima najboljih filmova ikada. Sve to govori puno u prilog njegovih postignuća.
Ipak, ovaj se veteran očituje vrlo suzdržano o novim holivudskim naslovima, držeći da je umijeće vizualnog narativa stvar prošlosti a pogotovo za njegove mlade kolege. De Palma se o tome osvrnuo dajući intervju u sklopu kampanje za svoju novu knjigu “Are Snakes Necessary?”, rekavši:
“Ono što me izluđuje kod novih filmova jeste njihov izgled. Loše ih snimaju, jer snimaju digitalno. Ne podnosim tamu i svjetlo koje se odbija. Vjerujem u ljepotu filma. Neki dan, gledali smo “Zameo ih vjetar”” i bili smo zatečeni njegovom ljepotom. Setovi, način kako je Vivien Leigh osvijetljena – sve je nevjerojatno. Ako pogledate današnje filmove, sve je tmurno. Vizualni narativ je ispario.”
De Palma se dotakao i stvarnosti snimanja filmova u holivudskom sistemu te svoje karijere:
“U svojim pedesetima sam snimao “Carlitov način” i ubrzo zatim “Nemoguću misiju”, i teško da sam mogao bolje od toga. Kada držite svu moć u svojim rukama, u Hollywoodu možete učiniti neke nevjerojatne stvari. Čim vaši filmovi počnu bivati manje uspješni, postaje teže održavati ovlasti i započinjete sa kompromisima. Ne znam jeste li uopće svjesni dok ih činite. Ako dobijete par dobrih desetljeća, to je dobro – to je odlično.”
“Domino”, sa nekadašnjom zvijezdom “Igre prijestolja” Nikolajem Coster–Waldauom u glavnoj ulozi, trenutno je najsvježiji film na kojem je De Palma radio. Međutim, redatelj je najavio da će u skorije vrijeme raditi na još dva projekta: “Sweet Vengence”, koji je u ranoj fazi realizacije, te “Catch and Kill”, koji je najavljen krajem prošle godine.