30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Brigom za psa smanjujemo broj lutalica

Više od autora

- vl promo-

Grad Vinkovci i ove je godine uputio javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje troškova cijepljenja i mikročipiranja pasa za 2022. godinu.

Pravo na financiranje imaju vlasnici pasa s prebivalištem na području grada, a maksimalan iznos je 250 kuna s PDV-om po psu od čega se 150 kuna, također s PDV-om, odnosi na cijepljenje i dehelmintizaciju (tableta protiv unutarnjih i vanjskih nametnika), a 90 kuna otpada na mikročipiranje, dok cijena izdavanja putovnice za psa iznosi 10 kuna.

Bitno je istaknuti kako se financiranje ne može odobriti samo za cijepljenje koje po novome vrijedi dvije godine. Pravo na podmirenje navedenih troškova nemaju vlasnici koji su uzgajivači pasa te imaju rješenje o registraciji i upisani su u upisnik uzgoja te vlasnici lovačkih pasmina, kao i drugih pasmina koje su upisane u evidenciji Hrvatskog kinološkog saveza i pod njihovom kontrolom provode razmnožavanje. Zahtjev se podnosi Gradu Vinkovcima nakon obavljenog cijepljenja i mikročipiranja, a obrazac zahtjeva je dostupan na mrežnoj stranici Grada Vinkovaca ili se može preuzeti u Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada na adresi Bana Josipa Jelačića 1.

Vlasnici su uz zahtjev dužni priložiti presliku osobne iskaznice, izvornik plaćenog računa (koji mora sadržavati specifikaciju izvršenih usluga, ime i prezime vlasnika i broj ugrađenog mikročipa), presliku putovnice za psa te presliku tekućeg računa vlasnika. Isplata troškova neće se obaviti u slučaju nepotpunog zahtjeva.


Dodajmo još kako je u Vinkovcima, prema riječima Ines Božičević, doktorice iz veterinarske stanice Tip tip, situacija s lutalicama trenutno vrlo nepovoljna. I dalje prevladava velik broj na ulici, a samo u skloništu Tip tipa nalazi se oko 200 napuštenih pasa. „Trenutno je još uvijek slab odaziv na mikročipiranje. Ono je, kao i cijepljenje, prijeko potrebno za vašeg ljubimca. Još bih napomenula kako je prehrana izrazito važna za njihovo zdravlje. Psa nikako ne bi trebalo hraniti ljudskom hranom. Nužno mu je pregledavati usnu šupljinu jer se na taj način brinete o zdravlju cijelog organizma vašeg mezimca”, naglasila je veterinarka, dodavši kako će se mikročipiranjem i cijepljenjem smanjiti broj lutalica na području grada Vinkovaca.

U 2021. godini, kako navode iz Upravnog odjela za proračun i financije, utrošeno je 67 250 kuna za mikročipiranje pasa. Važno je napomenuti kako je tisuće napuštenih pasa i mačaka na ulicama Hrvatske svakodnevno izloženo različitim oblicima zlostavljanja i bolesti. Psi lutalice ne žive na ulici svojom voljom. Glavni uzrok njihovog povećanog broja je napuštanje od strane vlasnika te nekontrolirano razmnožavanje.

„Poručila bih svima onima koji razmišljaju o nabavci psa da prije svega dobro razmisle. Kućni ljubimac zahtjeva posvećenost, velika je obaveza i briga, kako za nas, tako i za njega”, napomenula je dr. Božičević istaknuvši kako bi u tom slučaju bolja opcija bila udomljavanje. Na taj se način psu spašava život, a dobro djelo zasigurno ne zaostaje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno