Foto: Jasenko Rasol
Kratkometražni dokumentarno-animirani film “Mačka je uvijek ženska” autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović prikazat će se u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Sheffield Doc/Fest čiji se program trenutno djelomično odvija online, dok je fizičko izdanje festivala zakazano za jesen.
“Mačka je uvijek ženska” je od 10. lipnja dostupan na online platformi festivala industrijskim profesionalcima, ali i gledateljima s prebivalištem u Velikoj Britaniji, te je dio programske cjeline Rhyme and Rhythm kojoj je cilj prikazati radove umjetnika iz cijeloga svijeta, nastalih kombinacijom filmskih i drugih vizualnih umjetnosti.
Dio službene selekcije Međunarodnog filmskog festivala u Sheffieldu prikazat će se i u kinodvoranama na jesen, a datumi projekcija bit će objavljeni naknadno. U festivalskim programima nalazi se 115 filmova iz 50 zemalja, od kojih će 31 imati svoju svjetsku, 15 međunarodnu, pet europsku i 40 britansku premijeru. Više detalja o programu možete pronaći ovdje.
Dokumentarno-animirani film “Mačka je uvijek ženska” redateljica i scenaristica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović nastaje u produkciji Kreativnog sindikata, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Kameru potpisuje Jasenko Rasol, montažu Iva Kraljević, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, a producent je Igor Grubić. Za distribuciju je zadužen Bonobostudio.
Autorice u filmu kroz prizmu feminizma odaju hommage svojoj profesorici, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica – Mariji Ujević Galetović. Kombinacijom snimaka i animacije Marijine oživljene ženske skulpture prenose životnu priču i stavove svoje autorice.
Martina Meštrović i Tanja Vujasinović su prošle godine osvojile nagradu ‘Vedran Šamanović’ koju Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez dodjeljuju umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.
Film Mačka je uvijek ženska dosad se prikazao na mnoštvu međunarodnih i domaćih festivala, uključujući i prestižni DOK Leipzig, a priznanja i nagrade je osvojio na Festivalu mediteranskog filma Split, Tabor Film Festivalu, Liburnia Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka i mnogim drugima.
Izvor: HAVC