7 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

Brojna poznata imena s domaće filmske scene na otvorenju Vukovar film festivala!

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Već tradicionalni filmski festival koji se svake godine održava krajem kolovoza, Vukovar film festival, svečano je otvoren sinoć u Vukovaru gdje su se okupila brojna poznata filmska lica. Ovo je 12. po redu festival, trajat će do nedjelje, 26. kolovoza i u ta četiri dana bit će prikazano 56 filmova na 6 različitih lokacija – 5 u Vukovaru i 1 u Borovu naselju, u ukupno 10 kategorija. Tradicionalna nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, o čijoj podjeli odlučuju dva tročlana žirija.

Ovogodišnji festival otvorio je hrvatski film „Za ona dobra stara vremena“ redatelja Eduarda Galića, a uz njega je svečanom otvorenju prisustvovala i većina ekipe filma predvođena scenaristom i producentom Dominikom Galićem te glumcima Markom Petrićem, Andrejem Dojkićem, Karlom Mrkšom, Matijom Prskalo, Elizabetom Brodić i Ivom Gregurevićem. Uz njih svečano otvorenje festivala svojim su dolaskom uveličali osječki glumci Sandra Lončarić i Vladimir Tintor, Areta Ćurković, direktor HAVC-a Daniel Rafaelić, glavni urednik DokuTV-a Đelo Hadžiselimović, članovi ovogodišnjeg žirija festivala Nela Kocsis, Nebojša Taraba, Vlado Ercegović, Zlatko Gall, Leon Rizmaul i njemački novinar i redatelj Benjamin Best te gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava koji je u svom pozdravnom govoru publici ujedno i proglasio festival otvorenim.

U dosadašnjim festivalima prikazalo se više od 900 filmova koje je posjetilo više od 300 tisuća ljudi. Posebnost ovogodišnjeg festivala očituje se u novoj kategoriji – „Pobjednici Cannesa 2018.“ u sklopu koje se prikazuju četiri filma koja su ove godine osvojila neku od glavnih nagrada na ovom najznačajnijem filmskom festivalu, uključujući i korejski „Obiteljske veze“ ovjenčan Zlatnom palmom.

U naredna četiri dana na terasi Agencije za vodne putove, na Perivoju dvorca Eltz, u CineStaru, na Vukovarskoj Adi, na brodu Magenta 1 Vukovar Waterbus te kinu Borovo publiku očekuju ponajbolja filmska ostvarenja snimljena u posljednjih godinu dana od kojih će mnogi doživjeti i svoje hrvatske premijere, uključujući i filmove iz konkurencije kao što su „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“ redatelja Radua Judea, „Radiogram“ bugarske redateljice Rouzie Hassanove i „3 dana u Quiberonu“ njemačke redateljice Emily Atef koji je ove godine osvojio čak pet prestižnih nagrada German Film Awards.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno