Brojne i raznovrsne bile su popratne priredbe

2493

Kako je rujan mjesec u kojem će se održati 53. Vinkovačke jeseni prigoda je da se prisjetimo ne samo svečanosti otvaranja, mimohoda, folklornih večeri, Šokačkih divana i drugoga gdje se pjeva, pleše i svira, već i nekih popratnih priredbi i događaja koja su se odvijala u sklopu Jeseni kao složene i velike manifestacije. Brojne su i bogate bile sportske priredbe koje je pratio veliki broj Vinkovčana, ali i njihovih gostiju.
Od početka do1976. godine u programe Vinkovačkih jeseni uvrštavani su nogometni i rukometni susreti, džudo natjecanja, te natjecanja u plivanju, stolnom tenisu, košarci, kuglanju, boćanju, streljaštvu, ribolovu, šahu i automobilizmu.
Kao stalna popratna manifestacija za Vinkovačke jeseni održavana su natjecanja u lovno-sportskom streljaštvu. Započelo se u Nijemcima, potom su se natjecanja dugi niz godina održavala na strelištu u Ostrovu, a u proteklom desetljeću u Privlaci, selima nekadašnje vinkovačke općine.

U povodu Vinkovačkih jeseni davne 1967. godine odigrana je međunarodna utakmica između N. K. Campanogaresea iz prijateljskog talijanskog grada Campanogare i vinkovačkog Dinama, današnje Cibalije, te talijanske Contarine, također grada prijatelja Vinkovaca.
Tijekom narednih godina nogometni susreti bili su stalna popratna manifestacija Vinkovačkih jeseni, a na njima nastupale su pred velikim brojem gledatelja najpoznatije prvoligaške i drugoligaške nogometne ekipe iz zemlje i inozemstva.

Od 1985. do 1989. godine u povodu Vinkovačkih jeseni N. K. Dinamo Vinkovci organizirao je pet memorijalnih turnira juniorskih ekipa pod nazivom Memorijalni turnir „ Mravunac – Fegeli“ odnosno Trofej Vinkovačkih jeseni.

Na njima sudjelovale su ekipe Hajduka iz Splita, Dinama iz Zagreba, Rijeke, te beogradskih ekipa Crvene zvezde i Partizana i domaćina Dinama iz Vinkovaca.
Uz domaće na nekoliko turnira sudjelovale su i ekipe iz inozemstva.
Isto tako za Vinkovačke jeseni 2002. godine odigrana je i kvalifikacijska utakmica za prvenstvo Europe između mladih reprezentacija Hrvatske i Estonije.
Kako su Vinkovci grad s iznimnom rukometnom reputacijom odakle je ponikao niz igrača koji su nastupali za najbolje jugoslavenske i hrvatske prvoligaške klubove i reprezentaciju bivše države, sasvim je logično što su u povodu Vinkovačkih jeseni organizirani vrlo kvalitetni rukometni turniri i međunarodne utakmice u ženskoj i muškoj konkurenciji.
Već 1970. godine pod pokroviteljstvom zagrebačkih Sportskih novosti održan je susret rukometnih reprezentacija gradova, a 1972. godine vrlo jak međunarodni rukometni turnir muških i ženskih ekipa : TSV Schnieden iz Stuttgarta, Medvešćaka iz Zagreba, Borova i vinkovačke Lokomotive.Rukometni susreti održavali su se i devedesetih godina 20. stoljeća, a u značajniji spada međunarodni susret ženskih ekipa Terme iz Vinkovaca i ukrajinske Galičanke iz grada Lviv odigran u povodu 29. Vinkovačkih jeseni 1994. godine.
Sedamdesetih godina u gradu stolnog tenisa, organizirani su i veliki stolnoteniski turniri. Godine 1972. održan je susret između muških ekipa talijanske Parme i STK Lokomotive, a 1974. i 1975. godine međunarodni turniri na kojima su nastupali tada najbolji igrači stolnog tenisa.

Vrijedno je spomena da su Vinkovci bili pravi rasadnik igrača i stolnoteniskih trenera koji su vodili i nastupali za najbolje hrvatske i inozemne klubove osvajajući naslove europskog prvaka, te svjetska i olimpijska odličja.
U vrijeme Vinkovačkih jeseni, Vinkovački plivački klub organizirao je brojna plivačka natjecanja. Na plivačkom natjecanju 1972. godine, na starom plivalištu Barutana, nastupili su najbolji plivači i plivačice bivše države, a u narednih nekoliko godina održavani su susreti najboljih plivača osnovnih i srednjih škola općine Vinkovci.
Veliki uspjesi vinkovačkih džudašica i džudaša doveli su do toga da se u popratne priredbe Vinkovačkih jeseni uvrste i veliki džudo susreti od kojih su najznačajniji organizirani 1970., 1973. i 1994. godine.
Isto tako organizirano je i nekoliko odbojkaških i košarkaških turnira i susreta u povodu Vinkovačkih jeseni.

Na odbojkaškom turniru 1972. godine sudjelovale su vrlo jake ekipe višestrukog prvaka bivše države i Hrvatske, zagrebačke Mladosti, beogradske Crvene zvezde, osječkog Željezničara i vinkovačke Spačve.
Vrijedan je spomena i memorijalni odbojkaški turnir „Antun Liščić – Nuna “ koji je 1989. godine održan u spomen na istaknutu osobu iz vinkovačkog sportskog života, posebno odbojke, ali i jednog od značajnijih u osnivanju i osmišljavanju Vinkovačkih jeseni.
Od 1997. godine održavali su se međunarodni odbojkaški turniri pod imenom Kup Vinkovaca, odnosno turnir „Vibrobetona “ 2004. te 2005. godine odbojkaški turnir „Vinkovačke jeseni 2005 “.
Značajniji košarkaški turniri održali su se 1973. i 1974. godine.
U vrijeme 18. Vinkovačkih jeseni 1983. godine, održana je proslava 20. obljetnice K.K. Dinamo Vinkovci.
Memorijalni košarkaški turnir „Tomislav Kovač “ održan je 1985. godine, u spomen na zaslužnog sportskog djelatnika, a u sjećanju Vinkovčana i njihovih gostiju za Vinkovačke jeseni ostale su brojne košarkaške utakmice, posebice ona iz 1996. godine kada su u povodu Vinkovačkih jeseni snage odmjerili vinkovački Telecomp, ranije K.K. Dinamo i renomirana zagrebačka Cibona, višestruki prvak bivše Jugoslavije, Hrvatske i Europe.
Posljednji košarkaški turnir „Vinkovačke jeseni“ održan je 2005. godine.
Od 2000. godine u službeni program Vinkovačkih jeseni kao prateća priredba uvršten je i memorijalni karate turnir. Do 2005. godine održano ih je pet pod nazivom Memorijalni karate turnir „ Željko Patarić – Patak “. Na turniru sudjelovali su i natjecatelji iz inozemstva.
Posjetitelji Vinkovačkih jeseni mogli su uživati u kuglačkim i boćarskim natjecanjima
na kojima su uz vinkovačke nastupale najbolje hrvatske ekipe.
Sportski ribolovci okupljeni oko Sportsko ribolovnog društva „ Priroda “ bez dvojbe su najvjerniji i najstariji sudionici u natjecanjima organiziranim u povodu Vinkovačkih jeseni.
Svoje prvo natjecanje održali su na 2. Vinkovačkim jesenima održanim 1967. godine.
Od sredine devedesetih to se natjecanje odvijalo pod nazivom „Trofej Šokadije“.
Uz sudjelovanje u organizaciji auto-karavane i auto-rallya članovi AMD iz Vinkovaca organizirali su 1989. godine u povodu 24. Vinkovačkih jeseni karting utrku za prvenstvo Jugoslavije.
U povodu 30.Vinkovačkih jeseni, karting klub „Tonka kart “ Vinkovci organizirao je 1995. godine karting utrku pod nazivom „Kup Hrvatske “, a naredne 1996. godine karting utrku za prvenstvo Hrvatske.
U posljednjem desetljeću Zrakoplovni klub „Vrabac“ iz Vinkovaca organizirao je niz priredbi u povodu Vinkovačkih jeseni.
Početkom devedesetih organizirani su aeromitizi, a 1994. godine kao popratna priredba u sklopu Vinkovačkih jeseni organizirano je međunarodno natjecanje padobranaca u klasičnim disciplinama i 5. otvoreno prvenstvo Hrvatske u zrakoplovnom maketarstvu.
U povodu 30. Vinkovačkih jeseni od 1995. godine organizirano je Prvenstvo Hrvatske u letenju motornim zmajem koje se u narednim godinama odvijalo pod nazivom Kup grada Vinkovaca.
U povodu 10. obljetnice Zrakoplovnog kluba „Vrabac “ za vrijeme 37. Vinkovačkih jeseni 2002. godine organiziran je vrlo zapažen aeromiting, a slične su se priredbe održavale 2003., 2004. i 2005. godine.
Isto tako u povodu Vinkovačkih jeseni organizirana su sportska natjecanja u atletici, boksu, kajaku na mirnim vodama, također konjički turniri i kinološke izložbe odnosno natjecanja.
Već skoro tri desetljeća u spektakularnije sportske priredbe koje se održavaju u povodu Vinkovačkih jeseni spadaju teniska natjecanja odnosno Festival tenisa koji je okupljao vrlo veliki broj tenisača rekreativaca i veterana iz svih dijelova Hrvatske, zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, ali i Češke, Slovačke i drugih.
Na turniru koji je organizirao Tenis klub Vinkovci sudjelovale su stotine natjecatelja čije je susrete promatrao veliki broj gledatelja.
Uz spomenuti turnir rekreativaca održavao se i niz pratećih teniskih turnira na kojima su sudjelovali mladi natjecatelji.
Šahovski klub Vinkovci organizirao je u povodu Vinkovačkih jeseni raznovrsne šahovske turnire.
Posebnu pozornost zaslužuju veliki međunarodni šahovski velemajstorski turniri. Prvi takav turnir održan je 1968. godine.
Na njemu sudjelovala je tadašnja svjetska šahovska elita, a mali i do tada u šahovskim svijetu nepoznati Vinkovci upisani su velikim slovima na šahovsku kartu svijeta.
Uz budućeg svjetskog prvaka, Roberta Bobbyja Fischera, desetljećima najboljeg i najpopularnijeg šahovskog čarobnjaka koji je bio i pobjednik turnira, na turniru su sudjelovali vodeći svjetski i jugoslavenski velemajstori: Hort, Gheorghiu, Byrne, Robatsch, Wade, Matulović, Ivkov, Matanović, Bertok, Minić i vinkovački šahisti dr. Nikolić, Jovanovac i Matov.
Drugi takav turnir održan je 1970. godine. Uz dva svjetska šahovska prvaka Roberta Fischera i Tigrana Petrosjana na turniru su nastupili najistaknutiji inozemni i domaći šahisti: Larsen, Hort, Bronstein, Szabo, Tajmanov, Qinteroos, Gligorić, Velimirović, Minić, Marić, Parma, Bertok te vinkovački šahisti Ledić, Ožanić i Tomić.
Treći međunarodni velemajstorski turnir na kojem su sudjelovali iznimno jaki inozemni i domaći velemajstori: Hort, Sax, Polugajevski, Tringov, Balašov, Sosonko, Ivkov, Kovačević, Kurajica, Hulak, Bertok, Minić, Marić, Nemet i vinkovački šahisti dr. Nikolić i Ledić prethodio je 11. Vinkovačkim jesenima 1976. godine.
Svi turniri bili su medijski vrlo dobro praćeni. Šah je u to vrijeme u svijetu bio vrlo popularan. Glas o Vinkovcima, Slavoniji i Vinkovačkim jesenima putem eminentnih svjetskih novinskih agencija, sportskih, dnevnih i tjednih glasila, radija i televizije pronosio se diljem svijeta i na svim kontinentima.
Bila je to najbolja promidžba Vinkovačkih jeseni, Vinkovaca i Slavonije čemu su zasigurno svoj doprinos u velikoj mjeri dale i sve druge do sada organizirane sportske priredbe koje su tijekom pet desetljeća organizirali sportski entuzijasti grada na Bosutu.