Kontaktirajte nas

Glazba

Bruce Springsteen – Darkness On The Edge Of Town (1978.)

Objavljeno

-

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town (1978) [cover]Četvrti album Brucea Springsteena možda ponajbolje svjedoči o tom spletu iskrenosti, srčanosti i upornosti tako karakterističnom za njegov rad. I to dobrim dijelom već samim time što ‘Darkness on the Edge of Town’ zapravo i nije četvrti, već njegov peti album. Odnosno, četvrti je samo zato što je pravog četvrtog preskočio…

Naime, nakon što je s remek-djelom ‘Born to Run’ napokon – umalo prekasno – opravdao sva očekivanja i ulaganja u sebe te usput u Jonu Landauu pronašao novog producenta i savjetnika, došlo je do raskida suradnje s Mikeom Appelom, koji je do tada držao sve konce Springsteenove karijere u svojim rukama, toliko da je gospodario i autorskim pravima. Taj je raskid doveo do duge i mučne pravne bitke te prisilnog zastoja u diskografiji mladog i agilnog autora sve snažnijih pjesama. Springsteen ipak nije prestao stvarati, jer bio je pun ideja i pjesama, ali ništa nije smjelo izaći sve do postizanja nagodbe sredinom 1977., nakon, dakle, dvije godine agonije bez ekstaze. No dogodilo se da je poslije cijelog seta pjesama nastalih tih ‘izgubljenih godina’ Springsteen već bio korak dalje u budućnosti. Pjesme koje su trebale činiti četvrti album, poput ‘The Promise’, odisale su duhom rock koliko i pop produkcije pedesetih i šezdesetih, ženskih sastava poput The Ronettes koliko i baštine rock ‘n’ rolla, a kad je opet ušao u studio da konačno snimi taj toliko željeni novi album, kao da je ostao raspet između tih pjesama i novih koje su mu se rađale u glavi, a koje su odisale novim, nešto grubljim duhom. Ostavši vjeran svom temperamentu, radnom kodeksu i stvaralačkom integritetu, on je jednostavno preskočio cijeli jedan album i počeo sabirati te posve nove pjesme.

Bruce-Springsteen-Darkness-On-The-Edge-Of-Town-1978-St

Treba li se i pitati koliko bi kolega tek tako odustalo od cijelog, albuma vrijednog, debelog naramka pjesama (nedavno objavljena zbirka tih pjesama, ‘The Promise’, jasno je potvrdila da bi to bila itekakva albumčina!)? No, nakon otrežnjujućeg i grubog iskustva pravne i, naposljetku, bitke za vlastiti rad i trud, nešto sumorniji tonovi zaokupili su note dotad poslovno prilično bezbrižnog i čak naivnog mladog glazbenika. Živopisne vinjete iz zasjenjenih predgrađa i napola osvijetljenih gradskih ulica postale su pogledi u ‘tamu na kraju grada’, neka zrelija nadgradnja odvijala se na tijelu pjesama koje su već na ‘Born to Run’ plamtjele i na najljepši način pjevale autentičnost jednoga talenta. I glazba je postala zrnastija, ali čvršćom svirkom, uigranošću benda koji je nepogrješivim instinktom pratio svoga frontmena u misiji koju je odano morao sprovesti do cilja.

Ali, da budemo posve jasni – ‘Darkness on the Edge of Town’ nije ‘mračan’ album, kako su ga mnogi etiketirali i to još uvijek čine. Iako obremenjene nekim novim, gorčim iskustvima, iako umočene u taj zagonetni mrak gotovo egzistencijalističkih kontura, ove pjesme ni na trenutak ne gube iz vida nadu (Nisam dječak, ne, ja sam muškarac i vjerujem u obećanu zemlju). Nadu i vjeru, pa i ljubav (Vjerujem u ljubav koju si mi dala, vjerujem u nadu koja me može spasiti, vjerujem u vjeru i molim se da me jednoga dana uzdigne iznad ove pustare). To nije mogla, znala ili htjela prepoznati većina kritičara, vidjevši uglavnom samo površinski mrak i bezizlazje, što je, gledano iz tih mahom srednjestaleških fotelja bilo i posve cool; pronaći razloge i načine vidjeti dalje od zrnastog realizma pjesama s ‘Darkness on the Edge of Town’ bilo je i ostalo nešto što salonsko ljevičarenje ne može probaviti jer nema naočale za to, jer je previše zauzeto suhom teorijom uokvirenom udobnošću doma opremljenog najnovijim hi fi uređajima. A upravo je to presudno natopilo pjesme skrivene iza lica s naslovnice albuma, lica koje ne odaje rock-zvijezdu (što je Springsteen tada već zasigurno bio), već lika koji se provlači kroz te pjesme, lika koji je aktivni protagonist i autentični glas ‘s terena’.

‘Jednom katolik, uvijek katolik’, godinama kasnije će u poluposprdnom tonu reći Springsteen, u sarkazmu sažimajući temelje svoga humanizma. Jer, nije riječ o agnostiku koji koketira s kršćanstvom, već kršćaninu koji koketira s agnosticizmom; sam rad umjetnika daleko snažnije i iskrenije odaje od bilo kakvih izjava i proglasa, a ‘Darkness on the Edge of Town’ dokument je takve umjetničke misije, tako odgojena duha. I kroz režeće gitare ‘Adam Raised a Cain’ i ‘Badlands’ i kroz jauke obrušavajuće naslovne pjesme, kroz otkucaje ‘Something in the Night’ i kroz cvilež gitara u ‘Streets of Fire’ ili moć smrzavanja krvi u žilama kakvu ima ‘Racing in the Street’, probija se jasna slika života kao naporna rada za svako novo sutra, ali i pronalaženje smisla i razloga za borbu za to svako novo sutra. Baš ta nota koja ga je udaljavala miljama od rokerskih megazvijezda sedamdesetih koji su odavno izgubili prisnost s publikom već samom činjenicom da su im pobjegli više desetaka staleških stepenica uzbrdo, Springsteena je činila nečitkim i nepitkim i novim borcima u tada bujajućoj punk-eksploziji, koji su u nagomilanim uskličnicima zaboravili na upitnike.

‘Darkness on the Edge of Town’ je tako (p)ostao neporecivo iskren plod prije svega velikog radnika, propovijed koja to nije, rock-zbirka koja odbija igrati po pravilima svoga jata, pogled u tamu sa srcem osobe koja je svjesna svoga duha i koja ne priznaje ništa osim svjetla tamo negdje iza, na kraju probijanja kroz životni žrvanj. Kako god sami definirali tu “tamu na kraju grada”, ove će vas note suvereno voditi kroz nju, a bez da vam mašu u lice ratnim zastavama i parolama. [Toni Matošin, SoundGuardian, 2014.]

Popis pjesama: Badlands / Adam Raised A Cain / Something In The Night / Candy’s Room / Racing In The Street / The Promise Land / Factory / Streets Of Fire / Prove It All Night / Darkness On The Edge Of Town

Izdavač: Columbia / Sony Music / Menart, 1978/2015.

BRUCE SPRINGSTEEN: BADLANDS (LARGO LIVE) [1978]

Film i glazba

Album “Dumb Loud Hollow Twang” The Bambi Molestersa dostupan na prozirnom vinilu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    88 pregleda

Foto: Krešo Nilić

The Bambi Molesters već su etablirano ime među hrvatskim i svjetskim ljubiteljima surf-rock glazbe. Peter Buck, gitarist benda R.E.M., proglasio ih je najboljim surf rock bendom na planeti. I zaista, uspjesi te opus The Bambi Molestersa ih bespogovorno svrstavaju među najbolje žanrovske izvođače ikad. Bend je prepoznatljiv po maštovitom surf-rocku koji nadograđuju motivima psihodeličnog rocka, americane, western glazbe, baroque-popa, tex-mexa i mediteranskih melodija. Osim hvalospjevnih recenzija domaćih i stranih publikacija poput Pitchforka, The Sunday Timesa, Independenta, bend se može pohvaliti i strastvenom publikom diljem svijeta. Tako su se pjesme The Bambi Molestersa zavrtjele u kultnoj seriji “Breaking Bad”, brazilskoj telenoveli “Bang Bang” te španjolskom sitcomu “Arde Madrid”.

Album prvijenac “Dumb Loud Hollow Twang” bend je snimio 1997. godine za samo nekoliko sati, s obzirom na to da su imali samo jedan pokušaj po pjesmi. Proteklo je gotovo sedam godina kada je 2003. godine objavljeno ponovno snimljeno Deluxe izdanje spomenutog albuma. Nakon uspjeha s albumom “Sonic Bullets: 13 from the Hip”, The Bambi Molesters imali su priliku ispraviti sve greškice s hitro snimljenog albuma prvijenca. “Dumb Loud Hollow Twang” Deluxe LP izdanje koje je objavljeno 2014. godine, u odnosu na originalno izdanje albuma donosi bonus pjesmu “The Breeze and I” kubanskog kompozitora Ernesta Lecuone koju su svojevremeno izvodili i The Shadows, Xavier Cugat i drugi. Pjesme Ernesta Lecuone bend je obradio i na drugim studijskim albumima: “Sonic Bullets – 13 From The Hip” i “As The Dark Wave Swells”.

Iako bend više nije aktivan, njihova izdanja i dalje drže veliku vrijednost među kolekcionarima vinila te ljubiteljima surf glazbe. Stoga je Dancing Bear odlučio objaviti djela The Bambi Molestersa u specijalnim izdanjima. Nakon “As the Dark Wave Swells” na tirkizno-prozirnom vinilu s mramornim efektom, stigao je i album “Dumb Loud Hollow Twang” na posebnom prozirnom vinilu te s insertom koji uključuje arhivske fotografije, recenzije i zanimljive priče benda. Možete ga pronaći od danas, petka, 26. studenog u svim Dancing Bear prodavaonicama i putem web shopa.

Popis pjesama na “Dumb Loud Hollow” Deluxe LP-u:

A1 Wanganui | A2 Hot Water Pool | A3 Pearl Divin’ | A4 Point Break | A5 The Breeze And I | A6 Big Time Action | A7 Beach Murder Mystery | A8 Sun Stroke

B1 Catatonyna | B2 Standing On The Nose In A Stylish Manner | B3 Coastal Disturbance | B4 Long Gun | B5 Hawaii Joe | B6 Tremor | B7 Landlocked | B8 Glider

Nastavi čitati

Film i glazba

More Human Than Human objavili drugi album “Legacies”

Objavljeno

-

Napisao/la

    79 pregleda

Foto: MHTH press

More Human Than Human nastali su 2017. godine, a njihov glazbeni izričaj je ustvari tradicionalni rock iz kojeg su “izrezali” gitare, koje napose zamjenjuju synthom, čime nastaje jedinstveno prog-rock iskustvo. Do sada su objavili dva izdanja, “Re-Evolution” (Album) objavljena 1. veljače 2019. i “What We Leave Behind” (EP) objavljena 3. travnja 2020. te najnoviji album “Legacies” objavljen u prošli petak 19. studenog 2021. godine.

More Human Than Human tvore Anthony Collins (Badger), koji svira bubnjeveve, sintisajzere te pjeva prateće vokale, te basist i pjevač Tomislav Vučetić Vučko, kojeg će se poznavatelji domaćih glazbenih prilika odmah sjetiti kao basiste legendarne Anesthesie.

Tony (Badger za prijatelje) rođen je 1986. u Londonu, Velika Britanija. Izvorno flautist, Badger je svoje vještine kalio studirajući glazbu te nastupajući u raznim koncertnim sastavima i orkestrima. Tonyjev glazbeni interes napose ga je doveo do udaraljki i bubnjeva proučavajući te instrumente duže od 25 godina tijekom kojih se selio diljem Ujedinjenog Kraljevstva, nastupajući s različitim bandovima, stilski potpuno različitih. Godine 2104. Tony se preselio u Cheltenham, susreo se s Tomislavom i osnovao More Human Than Human. Taj novi vid slobode koju donosi dvočlani band, omogućila je Tonyju još jednom pomaknuti granice svog instrumenta. More Human Than Human uživo izvode pjesme za koje bi inače bili potrebni sepmplovi ili još jedan član banda, no Tonyjeve tehničke vještine omogućuju im pomicanje granica onoga što dvočlani band inače mogao učiniti.

Pjevač, basist i tekstopisac Tomislav Vučetić rođen je u Zagrebu 1969. godine. Od malih nogu pjeva u školskim zborovima gdje je otkrio moć glazbe. Sa 17 godina pridružio se metal bandu Anesthesia. Nakon sviranja metal standarda, uskoro će ipak uspjeti napisati vlastite pjesme i snimiti svoj prvi demo 1988. Nakon desetaka nastupa diljem Hrvatske i regije uspjeli su skupiti dovoljno pjesama i obožavatelja da im Croatia Records ponudi ugovor za snimanje. Anesthesia je tako postala prvi thrash metal bend koji je uspio sklopiti ugovor s velikom izdavačkom kućom u Hrvatskoj. Njihov debitantski album “Eye For An Eye” objavljen je 1993. godine i zauzeo je visoka mjesta na svim lokalnim nezavisnim radijskim ljestvicama. Dvije godine kasnije objavili su drugi album “Bone” no njihova je glazba tada krenula prema tzv. post grunge zvuku. Zajedno su svirali 25 godina sve dok se Tomislav nije odlučio preseliti u Veliku Britaniju 2013. Nakon tri godine potrage za svojom novom glazbenom srodnom dušom, konačno je pronašao Tonyja u ožujku 2017. s kojim započinje novo istraživanje svemira sastavljenog od basa i bubnja.

Prije tjedan dana objavili s novi album naslovljen “Legacies” a na promociju istog namjeravaju diljem Europe krenuti u travnju 2022. godine.

Diskografija:

Re-Evolution – CD – 2019

What We Leave Behind – EP – 2020

Legacies – CD – 2021 (album release is on 19th November)

Nastavi čitati

Film i glazba

The Black Room predstavili singl i spot “Lawless Boulevard”

Objavljeno

-

Napisao/la

    85 pregleda

Foto: Dallas promo

Riječka rock četvorka The Black Room predstavlja novi singl i spot “Lawless Boulevard”. Drugi je to dio trilogije započete singlom “I’ll Talk You Into It”, a kojim nastavljaju vokalno-glazbenu naraciju o egzistencijalnim temama svoje generacije.

Njihov zvuk ukorijenjen je u garažnom rocku i snažno podsjeća na brit-rock devedesetih, što im je donijelo odlične kritike i naklonost publike već prvim objavljenim materijalima. Tekstovi su inspirirani osobnim pričama, s protagonistima koji žive u ozračju rocka, poezije i noćnog života, a stihovima progovaraju o mnogim društvenim temama.

Pjesma “Lawless Boulevard” govori o odrastanju u okruženju novog milenija, nove države, ali i generacijske melankolije upakirane u plesni beat i hitoidne dionice, a vizualni identitet pjesme i ovaj put je osmislila nagrađivana riječka redateljica Kristina Barišić.

Vrhunska audio produkcija, promišljena vizualna estetika i besprijekorna realizacija već su im osigurali doseg puno dalje od granica naše male države, a nove pjesme koje će početkom 2022. biti objavljene na albumu “Motel Monaco”, te bi granice itekako mogle pomaknuti još dalje.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 4 sata

Nagrade “Moji Vinkovci” otišle u područje etnologije, zdravstva, sporta, stripa i poduzetništva

Ljubica Gligorević (etnologija), Zdenka Japundžić (zdravstvo), Zdravko Miljak (sport), Krešimir Zimonić (strip) i Cvjećarnica “Mimoza” (poduzetništvo) dobitnici su ovogodišnje 16....

Vijestiprije 6 sati

Od Mr.Beana do Arsena Dedića: otvorena izložba “Karikatura” Petra Pismetrovića

“Vrhunski karikaturist je i vrhunski intelektualac koji mora poznavati karakter čovjeka, a prije svega, osnovnu i elementarnu stvar, a to...

Vijestiprije 6 sati

Žene u novinarstvu izloženije su napadima, češće su meta online zlostavljanja, ali i fizičkog zlostavljanja

Žene u medijima u prosjeku dobiju tri puta više zlostavljačkih komentara na društvenim mrežama nego njihovi muški kolege, čak dvije...

Vijestiprije 9 sati

Uz savjete Vinkovčanke Blaženke pokrenite maštu i začinite si Božić

Advent se polako prišuljao i jedno je sigurno – koliko god kasnili s božićnim pripremama, adventski vijenac mora biti spreman...

Slavonijaprije 11 sati

U masovnoj grobnici pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci 10 osoba

Jučer smo pisali kako su na području Bobote provedbom terenskih istraživanja pronađeni posmrtni ostaci osoba koje prema preliminarnim nalazima potječu...

Aktualnoprije 11 sati

Pripreme za advent u općini Nuštar

Unatoč kišnom vremenu vrijedni djelatnici Općine Nuštar i poduzeća Monosterium uspjeli su urediti jaslice za predstojeći advent i božićne blagdane....

Aktualnoprije 12 sati

U udruzi Rocco prikupljaju sredstva za rabljeni kontejner

Pas izbačen iz auta pokraj šume, tri štenca u kanalu uz cestu, pregažena im majka, leglo mačića ostavljeno na groblju,...

Aktualnoprije 13 sati

U Hrvatskoj umrlo 75 osoba, 60 ih nije bilo cijepljeno, novih 5460 zaraženo

U Hrvatskoj je umrlo 75 covidom zaraženih osoba, od kojih njih 60 nije bilo cijepljeno ni jednom dozom, a u...

Najčitanije