14 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Brutalno iskrena i duboko inteligentna Matura u hrvatskim kinima

Više od autora

- vl promo-‘U Rumunjskoj ne snimamo filmove koji će biti popularni među širokim gledateljstvom i zato ne osjećamo pritisak oko gledanosti. Razmišljamo koji je naš značaj kao autora. Razmišljamo o tome koliko će naši filmovi biti važni za deset godina. I zato smo postigli više uspjeha na svjetskim festivalima nego mnogi drugi redatelji iz brojnih drugih zemalja’, izjavio je Cristian Mungiu, bivši profesor i novinar, a sada lidersko ime senzacionalno uspješnog filmskog ‘rumunjskog novog vala’ koje već gotovo desetljeće zadiranjem u ‘tematske osinjake’ i besprijekornim ‘filmskim zanatom’ sa svojstvenim, estetskim stilom trese svjetsku (još uvijek najviše nezavisnu) kinematografiju.

Kada je 2007., tada nepoznati rumunjski redatelj Cristian Mungiu, na festivalu u Cannesu s filmom ‘4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana’, pričom o djevojci koja želi ilegalno pobaciti u Rumunjskoj u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, osvojio Zlatnu palmu, filmski je svijet bio u šoku, a ‘kritičarski se kompas’ okrenuo na balkansku, pa time i nerijetko marginaliziranu rumunjsku kinematografiju. Mungiu je i dalje suvereno svojim novim naslovima davao vjetar u leđa ‘rumunjskom novom valu“ i još jednom trijumfirao u Cannesu, i to 2012. kada je film ‘Iza brda’ (potpisuje i scenarij i režiju) osvojio dvije nagrade, jednu za najbolji scenarij, dok su obje glumice dobile nagradu za najbolju žensku ulogu. Film je ujedno bio rumunjski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a dobio je i nominaciju.

Treća sreća osmjehnula mu se i za film ‘Matura’ (Bacalaureat, 2016.) pa se još jednom s najrespektabilnijeg filmskog festivala u Cannesu u rodnu Rumunjsku vraća s nagradom, ovaj put za najbolju režiju. Kako se uvijek bavi temama koje su njemu u datom trenutku važne, temeljit i posvećen Mungiu zagrabio je još jednom u pukotine suvremenog rumunjskog društva zbog kojih trend napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom rapidno raste.

U novom filmu ‘Matura’ Mungiu priča priču o uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada čija je kći odlikašica, a uspjeh na državnoj maturi omogućit će joj stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Međutim, nekoliko dana prije mature kći, usred dana, jedva izbjegne pokušaj silovanja i nalazi se pod stresom pa se otac boji da neće najbolje napisati završni ispit. Želi joj omogućiti da lakše napiše ispit te se ukrcava na ‘opasan tobogan davanja i primanja usluga’, a pristaje na sve jer želi da ona po svaku cijenu napusti Rumunjsku i ima bolji život od svojih roditelja…

U brutalno iskrenoj i duboko inteligentnoj drami, propitkuje se tanka granica između takozvane prijateljske usluge i začaranog kruga megalomanije, spletki, korupcije i beznađa u koju mali čovjek neumitno upada (deja vu za hrvatsko društvo) te uloge roditelja koji nosi breme (teških) odluka o kojima ovisi budućnost njegova voljenog (i jedinog) djeteta.

Iako Mungiu skromno tvrdi da je uspjeh rumunjskog filma slučajan i ne može ga objasniti, kritičarske ‘petice’ pljušte sa svih strana, a ‘Matura’ je na svoj ‘festivalski saldo’ upisala više od deset renomiranih nagrada, između ostalog i nagradu FIPRESCI za najbolju režiju te nominaciju za najbolju režiju na Europskoj filmskoj nagradi, što nimalo ne čudi jer je zreli redatelj, nakon snažnih i dramatičnih ‘redateljskih poteza kistom’ u svojim prethodnim filmovima, u Maturi hrabro zakoračio u tehniku malih, ali važnih detalja i introspektivne kamere koja nenametljivo prati osjećajna previranja likova.

Guardian film opisuje majstorski odrađenim i vrlo kompleksnim, Playlist proglašava epskim filmom izuzetno inteligentnih vibracija, Variety naziva veličanstveno strukturiranim ‘obiteljskim pogledom’ na disfunkcionalno društvo, a gotovo svi etiketiraju najboljim Mungiuevim filmom dosad.

‘Tu smo gdje jesmo. I moramo se boriti onime što imamo. Drugog načina nema.’, odgaja u ‘Maturi’ iskusan liječnik svoju mlađahnu kćer na pragu života, a to ‘oružje’ koristi i sam redatelj Cristian Mungiu, stvarajući pametne filmove za pametne ljude.

Matura u izabranim kinima od danas 11. svibnja!

TRAILER: MATURA [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno