Da klimatske promjene sve više utječu na naš planet i uzrokuju prirodne katastrofe u mnogim zemljama – od razornih potresa, poplava, tsunamija, uragana, erupcija vulkana, otapanja glečera i podizanja razine mora, pa do velikih suša i požara koji razaraju sve pred sobom. Posljedice su često vrlo teške, susrećemo se s užasnim ljudskim stradavanjem, razorenim, spaljenim ili poplavljenim gradovima i zemljama, što opet dovodi do pojave epidemija različitih bolesti, gladi i golemih ljudskih žrtava.

Reakcije mladih diljem svijeta pokazuju kako žele utjecati na to da se klimatske promjene zaustave i sve se više mladih u iz cijelog svijeta uključuje u tzv. Štrajk za klimu. Pokret je krenuo od mlade švedske učenice, a njezin primjer nastavili su slijediti i drugi  diljem svijeta pod motom “da se spasi naša budućnost“.

Europski Erasmus+ projekt OŠ Bartola Kašića iz Vinkovaca “Stop Climate change – Together Europe Achives More“ (Zaustavimo klimatske promjene – Ujedinjena Europa može postići više), nastao je prije ovog pokreta mladih, ali u sebi objedinjuje sve što o ovom problemu trebaju naučiti mladi kako bi uspješno i osviješteno djelovali za budućnost u kojoj će se više pozornosti pridavati ekološkoj problematici, obnovljivim izvorima energije i zaštiti biljnih i životinjskih vrsta koje često nesvjesno uništavamo svojim neumjereno konzumerističkim načinom života.

Partneri u ovom projektu su učenici i učitelji škola iz Litve, Grčke, Italije, Poljske i Nizozemske. Svi oni sudjelovali su na projektnom sastanku koji se održavao u Vinkovcima u razdoblju od 17. do 23. ožujka. Za dvadeset i pet učenika i jedanaest učitelja i ravnatelja partnerskih škola koordinatorica projekta, projektni tim kao i učitelji OŠ Bartola Kašića pripremili su bogat i zanimljiv radni tjedan. Počeo je priredbom dobrodošlice za koju je školski zbor i orkestar pripremio kratak glazbeni program. Gostima je posebno zanimljiv bio nastup Kud-a Šumari koji su se predstavili tradicijskim pjesmama i plesovima.

Učitelji iz svih partnerskih zemalja održali su predavanja i radionice na engleskom jeziku u okviru projektne teme,a spektar interesa pokriven je od predavanja i prezentacije o uzgoju biljaka u kompjutorski kontroliranim uvjetima do utjecaja klimatskih promjena na kulturnu baštinu. Gosti su posjetili lovište Stari Kunjevci, Vukovar i Ilok, posjetili su i drvnu industriju Spačva te Gradski muzej Vinkovci. Sve sudionike projektnog sastanka u Gradskoj je vijećnici primio zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji je posebno ukazao na značaj ovakvih projekata i zajedničkog djelovanja europskih škola. Posljednjeg dana boravka gosti su posjetili park prirode Kopački rit.

Novi sastanak zakazan je u Nizozemskoj, u svibnju ove godine.