Kontaktirajte nas

Aktualno

Strateški projekti VSŽ: Budućnost je u pametnoj poljoprivredi

Objavljeno

-

Jedan od projekata od velikog značaja za Vukovarsko-srijemsku županiju, uključen u dodatak Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, potpisan na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, je i Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija.
Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija vrijedan je 35 milijuna kuna 
Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema obuhvatio je 38 razvojnih i strateških projekata koji će biti sufinancirani iz fondova EU, ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna. Projekt Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija vrijedan 35.000.000,00 kuna, a 3. srpnja 2020. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije između Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Vrijednost izrade dokumentacije je 580.195,00 kn, od čega su bespovratna sredstva 493.165,75 kn, a razliku će sufinancirati Vukovarsko-srijemska županija, koja je nositelj projekta i provodi ga u partnerstvu s Poljoprivredno-šumarskom školom Vinkovci i Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, kao stručnim suradnikom.
„Panonski centar će biti središte istraživačke infrastrukture Vukovarsko-srijemske županije, korištenjem suvremenih tehnoloških rješenja, automatiziranih strojeva – robota, satelita i bespilotnih letjelica, u svrhu postizanja veće efikasnosti poljoprivredne proizvodnje uz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i pozitivan utjecaj na društvo u cjelini. Izgradnjom Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija stvorit će se preduvjeti za suradnju sa znanstveno-istraživačkim sektorom. Izgrađeni Centar koristit će se za javno obrazovanje organizirano u okviru nacionalnog obrazovnog sustava. Dio praktične nastave Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci provodit će se u Centru u što će biti uključeni i lokalni poljoprivrednici, tvrtke iz vodno-gospodarskog sektora, komunalnog sektora i sektora zaštite okoliša”, ističe Andrija Matić, pročelnik Upravnog opdjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.
Za provođenje projekta na raspolaganju će biti 5 ha poljoprivrednog zemljišta
U sklopu Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija na raspolaganju će biti i 5 ha poljoprivrednog zemljišta na kojima će se provoditi istraživanja i poboljšanja kvalitete tla (nivelacija, odvodnja, navodnjavanje, kondicioniranje, popravak fizike i kemije tla), a uključivat će i izgradnju plastenika u koje će biti implementirani moderni robotski sustavi za primjenu u zaštićenim prostorima. Sva testna polja biti će senzorima povezana s bespilotnim letjelicama, čime će se omogućiti istraživanje terena i dobiti pravovremena informacija o stanju tla i zasađenih kultura te omogućiti brzu reakciju i korekcije.
„Bez primjene modernih i novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, domaći poljoprivredni proizvođači jako teško će postati konkurentni na tržištu, te je potreban zaokret u načinu razmišljanja i korištenju raspoloživih resursa u poljoprivredi. Kako bi se ostvarili ciljevi EU Zelenog plana ključno je povećati važnost koja se pridaje zaštiti i obnovi prirodnih ekosustava, održivoj upotrebi resursa i boljem zdravlju ljudi, za što je potrebno promicati neophodnu digitalnu transformaciju i alate, te ulagati u njih, s obzirom da su ključni za omogućavanje promjena. Važno je osigurati da proizvođači, poduzeća, ali i svi ostali, imaju dostupne podatke i mogu razvijati instrumente za integraciju klimatskih promjena u svoje prakse upravljanja rizicima, a isto tako da zahvaljujući digitalizaciji, u svakom trenutku imamo sve informacije o svakom proizvodu i njegovim svojstvima, kao i o cjelokupnim prirodnim datostima – makroklimi, tlu i vodi, te time doprinosimo poboljšanju dostupnosti informacija”, ističe pročelnik Matić.
Istraživačka infrastruktura za Vukovarsko-srijemsku, ali i susjedne županije
Robotizacijom i uvođenjem inovacija u poljoprivrednoj proizvodnji, kaže Matić, utjecat će se na smanjenje ljudskog rada (što u nedostatku radne snage predstavlja probleme), ali i uporabe kemijskih sredstava čime će se smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Konačni efekt je ekonomičnija proizvodnja i značajne uštede repromaterijala, rada ljudi i strojeva i uštede u potrošnji energije. Razvojem sustava upravljanja velikim i manjim sustavima navodnjavanja racionalizira se korištenje vode, a uspostavom sustava baze podataka omogućuje se prepoznavanje prilika, mogućnosti i opravdanosti ulaganja u održive izvore energije.
„Program Katastra krovova projekt je koji obuhvaća web baziranu platformu koja će pokazati energetski potencijal svih rezidencijalnih, komercijalnih i javnih zgrada na području Vukovarsko-srijemske županije. Izradit će se i Katastar zelenih površina čiji je cilj evidentiranje vegetacije, što će olakšati planiranje i upravljanje zelenim površinama, praćenje stanja istih i potrebne intervencije u svrhu poboljšanja. Planirano je prikupljanje prostornih podataka potrebnih za pravilno planiranje pojedinih proizvodnih operacija, ali i njihovo optimiziranje i nadzor nad provedenim te izrada novog digitalnog sustava upravljanja poljoprivrednim zemljištem i novi način boniranja istih. Naša vizija upravljanja prostornim podatcima jest i razvoj vlastitog know-howa za ovu namjenu, što je prilika da se angažira vlastito znanje i domaći stručnjaci kojih je sve manje na raspolaganju te smo taj trend odlučni promijeniti”, ističe Andrija Matić.

Aktualno

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    37 pregleda

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar financija Zdravko Marić nakon što je na Vijeću EU-a usuglašeno stajalište o ažuriranju postojećih pravila o PDV-u koje će zemljama članicama omogućiti više fleksibilnosti.

“S obzirom na izdašnost PDV-a kao izvora proračunskih prihoda, bilo kakvo zadiranje u njega zahtijeva jednu raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakvog konačnog stava”, rekao je Marić odgovarajući na novinarsko pitanje na koje bi kategorije proizvoda i usluga Hrvatska mogla uvesti snižene stope PDV-a.

Ministri financija država članica postigli su suglasnost o novim pravilima kojima se ažurira popis roba i usluga za koje su dopuštene snižene stope PDV-a, a Vijeće je također odlučilo ograničiti broj stavki na koje se snižene stope mogu primijeniti kako bi se spriječilo širenje sniženih stopa.

Prema postojećim pravilima, dopuštena je jedna standardna stopa od najmanje 15% te snižena stopa od 5%.

Po novim pravilima, države članice bi mogle imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i standardne stope, jedno izuzeće, tzv. nultu stopu, jednu sniženu stopu između nula posto i iznosa sniženih stopa.

Novim pravilima ažurirat će se popis robe i usluga na koje sve države članice mogu primjenjivati snižene stope PDV-a. Novi proizvodi i usluge koji se dodaju na popis uključuju one kojima se štiti javno zdravlje, koji su povoljni za okoliš i podupiru digitalnu tranziciju.

Ministar Marić objašnjava da se kod zadiranja u sustav PDV-a mora voditi računa o više čimbenika. Između ostaloga, to je vrlo izdašan prihod državnog proračuna. Kod snižavanja stopa nastoji se doprijeti do građana s nižim primanjima, što ne polučuje uvijek željeni učinak. Marić navodi primjer snižavanja PDV na lijekove bez recepta, na svježe meso i ribu, povrće i voće, gdje potrošači nisu osjetili skoro nikakvo smanjenje cijena.

“Pratili smo iz mjeseca u mjesec kretanja i utvrdili da je kod nekih od tih proizvoda u prvom koraku došlo do snižavanja cijena, ali ne u potpunosti u visini snižene stope PDV-a, a kod nekih proizvoda uopće nije došlo do smanjenja cijena, dapače, došlo je do njihova rasta. Stoga ću uvijek biti vrlo oprezan kada komentiram PDV jer smo svi skupa u ministarstvu financija svjesni njegove važnosti i njegove specifičnosti”, rekao je Marić.

Dogovor ministara financija stupit će na snagu nakon što Europski parlament objavi svoje mišljenje, koje Vijeće može, ali i ne mora uvažiti.

Nastavi čitati

Aktualno

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Objavljeno

-

Napisao/la

    77 pregleda

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu. Ponuda i posjeta slabija nego inače no s obzirom na to da je srijeda, radni dan i još k tome živa ispod ništice još su nam samo pingvini nedostajali za pasti u nesvijest.

Umjesto njih, kupce pozdravljaju zanimljivi snjegovići, nasmijani kao i prodavači koji su već godinama, radeći na tržnici, navikli na ekstremne uvijete, ali i na rutinu Vinkovčana. Više žale što je pijaca slaba i ne miriše na trženje, a Božić samo što nije. Konkurencija i dostupnost trgovačkih centara ipak je cijenu stavila ispred kvalitete no, oni najvjerniji ni danas nisu izostali, pa makar za čašicu razgovora.

„Kupci nam zimi stižu oko devet. Naspavaju se, popiju kavu, razbude se ili skoknu s posla,” kaže nam vlasnik obrta s cvijećem koji je ponudu prilagodio blagdanskoj potražnji. Vazdazelene grane igličastog drveća za božićne aranžmane ponudio je po cijeni od 5 do 15 kuna, ovisno o veličini, a adventski aranžmani za stol ili groblje kreću se od 50 do 100 kuna. Nudi i lukovice proljetnica među kojima se ističu tulipani jer sad je vrijeme staviti ih u zemlju. Jednako je i na susjednom štandu na kojem je ponuda također raznolika, a gospođa je uz adventske vijence ponudila i zanimljive ukrase za stol sa živim voćem te raskošne aranžmane s anđelima. Ne nedostaje ni ukrasa za bor odnosno blagdansko uređenje doma u 3D printu po cijeni od desetak do petnaestak kuna po komadu. I štand sa žaruljama je postojan kao i svake godine i cjenovno su prihvatljive.

Uz svježe domaće sezonsko povrće među kojim prevladava kupus, kelj, špinat i grincajg, s Juga su stigle prekrasne mandarine i ostali agrumi, izvor C vitamina u zimsko vrijeme pandemije. Ne nedostaje ni sušenih jadranskih smokava koje su zdrava alternativa božićnim slasticama, a kilogram se kreće oko 60 kn. Med i proizvodi od aronije su zimi neizostavni u našim kućanstvima, a najsigurnije ih je nabaviti na tržnici od domaćih medičara. Svak već ima svoje mjesto, a šala ne nedostaje. Zanimljivo je kako ni jedan razgovor, uobičajeni pri susretu na tržnici, ne protječe bez teme cijepljenja, koronavirusa i covid potvrda, a razmjena mišljenja i stavova koji su uglavnom podijeljeni završava uz uvažavanje, pozdrav i nadu kako će sve brzo proći.

 

Prebacujemo se stoga na najbrojniju ponudu. Za srce se jedu orasi, za mišiće lješnjaci, a za oštar um bademi. Orašasti plodovi, sezonski i domaći, mljeveni ili samo očišćeni, stižu baš u vrijeme pripreme božićnih kolača, pa tako ni ove srijede ne nedostaje zdravih jesenskih plodova. I pokoji suhi kolač od šapa do breskvica ukrade pozornost, iako ne bi smio. Cijena oraha i lješnjaka kreće se oko 80 kuna po kilogramu kuna dok je mak nešto jeftiniji, do 70 kuna po kili.

Naišli smo i na domaće kokice koje još rijetki popularno „kokaju” na štednjaku u posudi s poklopcem, a naši stari su znali da dobro kokanje odnosno pucanje ovisi o količini vlage u zrnima. Stoga držanje cijelih zrna kukuruza kokičara u hladnjaku nije preporučeno, doznajemo od baka koje ih nude na svojoj tezgi. Iako rijetko, nađu se ondje i prepeličja jaja, pravi eliksir imuniteta i lijek kod kancerogenih bolesti, a prodavač ističe, kako je provjereno.

Da je u tijeku vrijeme svinjokolja potvrđuje i izdašna ponuda domaće mljevene slatke i ljute paprike, odnosno češnjak čija se cijena kreće od 35 do 40 kuna po kilogramu. Kraljica voća, jabuka, najzastupljenija je u ponudi vinkovačke tržnice kada je riječ o kasnoj jeseni. Bilo kako bilo, do Božića je, rekli bi Vinkovčani, ostalo još pet pijaca. Kada se zahukta posljednji tjedan i ondje će se tražiti domaći proizvod više, a za vjerovati je će na Badnjak koji ove godine pada u petak, biti bogato i veselo kako to samo zna biti na vinkovačkoj pijaci.

Nastavi čitati

Aktualno

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Objavljeno

-

Napisao/la

    205 pregleda

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i njegovog trenera Iliju Zirduma. Povod je bila Žgelina pobjeda karijere u finalnoj borbi FEN promocije u Poljskoj gdje je knockoutom pobijedio domaćeg borca Adama Kowalskog, desetoga na listi u Poljskoj.

Mario Žgela, moglo se čuti, u ovom je sportu četvrtu godinu, prije toga nije se bavio sportom, a iza njega je osam borbi.

„Riječ je o šest pobjeda i dvije izgubljene borbe. Prva je bila izgubljena pa su uslijedile tri pobjede zaredom, potom sam izgubio jedan meč i sada sam zaredao tri knockouta”, istaknuo je Žgela zahvalivši županu na prijemu i podršci. U cijelu ovu priču, kazao je, ušao je srcem i ništa mu nije nije teško posebice nakon pobjede u Poljskoj, koju smatra krunom svog dosadašnjeg rada, a trenira šest dana tjedno i svaki trening traje po tri sata.

Žgelin trener Ilija Zirdum istaknuo je kako je Mariu, koji je svoju prvu borbu odradio samo sedam dana po dolasku u klub, samo nebo granica i pred njim je sigurno sjajna sportska budućnost. „Ova borba u Poljskoj samo je jedna od četiri ukupno ugovorene u FEN organizaciji”, kazao je Zirdum.

Župan Dekanić istaknuo je kako od samoga početka mandata nastoji skrenuti pozornost javnosti sugrađane koji su uspješni na poljima u kojima djeluju, pa ga tako iznimno veseli i uspjeh Maria Žgele u Poljskoj, a ta pobjeda pokazuje kako Mario ima sve predispozicije da postane zapažen borac na svjetskoj MMA sceni.

„Njegov je uspjeh jedan od najboljih primjera kako se uz puno predanog i konstantnog rada, bez velike financijske koristi i interesa, može doći do vrhunskih rezultata”, naglasio je župan, koji je uz čestitke na osvojenoj borbi obećao i potporu, kako Mariu, tako i drugim mladim sportašima i njihovim klubovima. „Njihovi rezultati nisu samo njihova nego i promocija cijele Vukovarsko-rijemske županije kako u zemlji tako i u inozemstvu”, istaknuo je župan Dekanić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 44 minute

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar...

Vijestiprije 2 sata

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj...

Aktualnoprije 3 sata

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu....

Aktualnoprije 6 sati

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 6 sati

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 7 sati

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 8 sati

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Aktualnoprije 8 sati

Na koronavirus u županiji pozitivno 126 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 126 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19...

Najčitanije