27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Canneski pobjednici u hrvatskim kinima u distribuciji Discoveryja

Više od autora

- vl promo-

f_canneski-pobjednici_discovery_ST

Filmska kompanija Discovery poznata je kao distributer filmova nagrađivanih na najvećim filmskim festivalima, što se potvrdilo i na ovogodišnjem, upravo završenom, filmskom festivalu u Cannesu. Čak sedam filmova, osvajača nagrada u Cannesu, bit će prikazani u hrvatskim kinima upravo zahvaljujući kompaniji Discovery. Radi se o filmovima JA, DANIEL BLAKE redatelja Kena Loacha koji je osvojio Zlatnu palmu, zatim TO JE SAMO KRAJ SVIJETA redatelja Xaviera Dolana koji je osvojio drugu nagradu, odnosno Grand Prix, film MATURA Cristiana Mungiua koji je osvojio nagradu za najboljeg redatelja, film TRGOVAČKI PUTNIK redatelja Asghara Farhadija koji je dobio nagradu za najbolji scenarij i najbolju mušku ulogu, te film SLUŠKINJA korejskog redatelja Park Chan-Wooka koji je nagrađen za scenografiju. Tu su i dva filma iz sekcije Un Certain Regard gdje je Matt Ross proglašen najboljim redateljem za film KAPETAN FANTASTIČNI, dok je animirani film CRVENA KORNJAČA dobio posebnu nagradu.

‘Ja, Daniel Blake’ priča je o 59-godišnjem udovcu koji zbog srčanog udara ne može raditi, ali ga državna birokracija sprječava da ostvari pravo na socijalnu pomoć. Za 79-godišnjeg redatelja Kena Loacha ovo je druga Zlatna palma, prvu je osvojio prije 10 godina filmom ‘Vjetar koji povija ječam’.

‘To je samo kraj svijeta’ već je šesti film 27-godišnjeg Kanađanina Xaviera Dolana, jedne od najvećih nada svjetskog filma. Priča o čovjeku koju se nakon 12 godina vraća obitelji kako bi ih obavijestio da je smrtno bolestan, ali ga kod kuće dočekuje kaos obiteljskih odnosa, oduševio je žiri. U filmu glume francuske zvijezde Vincent Cassel,  Marion Cotillard i  Léa Seydoux.

Cristian Mungiu, osvajač Zlatne palme 2007. godine za film ‘4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana’,  ovog je puta s filmom ‘Matura’ opisao današnje stanje u Rumunjskoj. U tom filmu ugledni liječnik želi da njegova kćerka odlikašica maturira s visokom ocjenom kako bi dobila stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Nekoliko dana prije mature pokušaju je silovati, a njezin otac brine da zbog stresa neće moći kvalitetno napisati završni test zbog čega traži olakšice za kćerku i upada u sustav korupcije.

Osvajač Oscara Asghar Farhadi vratio se u Iran gdje je nastao film ‘Trgovački putnik’, koji prikazuje par kojima odnos postaje turbulentan tijekom uvježbavanja predstave ‘Smrt trgovačkog putnika’. Shahab Hosseini nagrađen je u Cannesu za najboljeg glumca dok je Farhadi dobio nagradu za najbolji scenarij.

Korejski redatelj Park Chan-Wook, autor kultnog filma ‘Oldboy’, ove je godine u Cannesu prikazao film ‘Sluškinja’, erotski triler o japanskoj nasljednici koju žele prevariti i financijski iskoristiti dvoje Koreanaca, on je želi zavesti, a ona mu pomaže kao sluškinja. Nagradu za scenografiju dobio je Seong-Hie Ryu.

‘Kapetan fantastični’ redatelja Matta Rossa kritika je današnjeg društva. U filmu Viggo Mortensen živi sa šestero djece u šumi, izvan civilizacije, gdje ih sam odgaja i školuje. Kada mu jave da mu je umrla supruga, majka njegove djece, odlaze na pogreb pri čemu djeca po prvi puta dolaze u kontakt s modernim svijetom na koji nisu navikli.

Animirani film ‘Crvena kornjača’ nastala je u suradnji nizozemskog animatora Michaëla Dudoka de Wita s japanskog kompanijom Studio Ghibli i odmah je proglašen remek djelom. Priča je to u samcu koji na pustom otoku želi započeti novi život.

Navedeni filmovi imati će hrvatske premijere na Vukovar Film festivalu koji će se održati od 22. do 27. kolovoza, nakon čega će krenuti u redovnu distribuciju u hrvatskim kinima.

TRAILER: THE SALESMAN (TRGOVAČKI PUTNIK)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno