Kontaktirajte nas

koronavirus

Capak: Razmatramo proširenje covid potvrda

Objavljeno

-

Znanstveni savjet Vlade jutros se sastao nakon gotovo tri mjeseca – njihovo posljednje okupljanje bilo je krajem srpnja. Nakon sastanka, novinarima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je  rekao da se razmatra proširenje covid-potvrda.

Najviše se razgovaralo o trećoj dozi. Svi članovi znanstvenog savjeta suglasni su s preporukama HZJZ-a oko davanja treće doze, a Beroš je istaknuo kako su složni da treba smanjiti različita tumačenja i preporuke za cijepljenje. “Imamo različite teorije u medijima i šire, i o cijepljenju i o nuspojavama. Svi su znanstvenici suglasni da je cjepivo jedini izlazak iz krize, ali naravno da se pritom moraju poštivati osnovne epidemiološke mjere”, rekao je.

Proširenje covid potvrda

Krunoslav Capak rekao je kako trenutno ne postoji plan za proširenje korištenja covid-potvrda, međutim, istaknuo je da zemlje u okruženju i zapadne Europe sve šire koriste covid-potvrde kao jednu vrstu pritiska na necijepljene.

“Oni koji su cijepljeni imaju određene prednosti kod korištenja određenih usluga, što je jedna vrsta relativnog pritiska na necijepljene da ostvare tu prednost. Mi nemamo nikakav plan u ovom trenutku, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati”, naglasio je.

Smatra da je uvođenje obveznih covid potvrda u zdravstveni i socijalni sustav uspjelo. “Gotovo da nemamo nikakvih problema oko poštivanja toga i rekao bih da će skoro doći vrijeme kada ćemo početi razgovarati o eventualnom proširenju”, istaknuo je.

Uvođenje novih mjera

Beroš je naglasio kako prate udio cijepljenih i necijepljenih po svim kategorijama te da su na Savjetu govorili i o opsegu cijepljenih po dobnim skupinama. Istaknuo je da su se svi složili kako je cijepljenjem potrebno zaštititi najstarije. “Preko 72 posto naših sugrađana preko 65 godina je cijepljeno što nam jasno određuju marginu po kojoj moramo djelovati, a to je 240.000 onih koji još nisu cijepljeni”, rekao je Beroš i apelirao na starije od 65 godina da se raspitaju o prednostima i nuspojava cijepljenja i pozvao ih da se cijepe.

“Znate tko uvijek razmišlja o novim mjerama? Jedino struka”, rekao je Beroš odgovarajući na pitanje o mogućim novim mjerama zbog rasta novozaraženih prebacujući pitanje na Capaka, koji je rekao da je “balansirani pristup najbolji”.

“Treba reći da smo u prethodna tri tjedna imali stagnaciju porasta i prerano je govoriti imamo li stvarno jedan ozbiljni rast koji bi zahtijevao neke dodatne mjere. Razmotrit ćemo jesu li potrebne kada vidimo situaciju”, naglasio je Capak.

Naglasio je da će za treću dozu covid-potvrde vrijediti godinu dana te dodao kako se zdravstveni radnici moraju testirati nakon kontakta sa zaraženima ako su i cijepljeni. “Ne znači da ako je cijepljen da je oslobođen testiranja”, napomenuo je Capak, a nadovezao se Beroš: “Nema apsolutne sigurnosti, ali ako dođe do nekih novih spoznaja, prilagodit ćemo se istog trenutka.”

koronavirus

Vlada izmijenila zakon i uvela kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid potvrda

Objavljeno

-

Napisao/la

    22 pregleda
Foto: Vlada RH

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U njega su unesene kazne za one koji odbijaju primjenu covid potvrda.

Premijer Andrej Plenković rekao je da pandemija od nas zahtijeva poštivanje temeljnih epidemioloških mjera. “Nažalost, pandemija ne jenjava i broj preminulih s ili od covida u Hrvatskoj je premašio 11 tisuća. To je ogroman broj. 70 posto preminulih u zadnjih tjedan dana nije bilo cijepljeno”, istaknuo je premijer i još jednom apelirao na građane da se cijepe.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da imamo pad broja zaraženih od 26,5 posto u odnosu na prije dva tjedna, ali i da pada broj hospitaliziranih. U zadnja 24 sata na respiratore je stavljeno 30 pacijenata, od toga njih 24 nisu bila cijepljena.

Uz podatke, Ministarstvo zdravstva imenovalo je i ekspertni tim koji je na usluzi bolnicama kako bi se poboljšali organizacijska struktura i liječenje.

U Hrvatskoj je cijepljeno 64,5 posto odraslog stanovništva, a 209 tisuća građana primilo je treću dozu. Od početka provjere covid potvrda u državnim i javnim službama obavljeno je preko 400 tisuća testiranja, a pozitivnih je bilo nešto više od sedam tisuća. Beroš je napomenuo kako se soj omikron smatra potencijalno opasnijim od delte te da je cijepljenje efikasno i protiv te varijante virusa.

Ističe da je uvođenjem covid potvrda spriječena zaraza populacije veličine Samobora. “Interes za cijepljenjem je kontinuiran, no potrebno je ubrzati protok cijepljenja. Pozivam građane koji i dalje negiraju učinkovitost cijepljenja da im budu uzor cijepljeni sugrađani te znanstvenici. Cijepljenje i mjere najbolja su brana postojećim varijantama virusa”, zaključio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da je doneseno sedam novih odluka na nacionalnoj razini.

Vlada je potom izglasala izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Beroš je kazao da se njime određuju odgovorne osobe za provedbu covid potvrda i da se dopunjuju ovlasti Državnog inspektorata i da je kazna od 30.000 do 50.000 kuna za one koji ne provode mjere.

“Novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 do 50.000 kuna bit će kažnjena za prekršaj odgovorna osoba koja ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere i obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore”, stoji u prijedlogu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježen je 5.341 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 32.603. Preminulo je 76 osoba. 2.391 pacijent je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 311 pacijenata. Do danas je ukupno testirano 3.477.478 osoba, od toga 13.928 u posljednja 24 sata.

Nastavi čitati

koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

Objavljeno

-

Napisao/la

    128 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (25 osoba iz Vukovara, 16 osoba iz Županje, 14 osoba iz Vinkovaca, 9 osoba iz Ivankova, 6 osoba iz Mirkovaca, po 5 osoba iz Otoka i Tovarnika, po 4 osobe iz Bošnjaka i Nuštra, po 3 osobe iz Lovasa, Nijemaca i Privlake, po 2 osobe iz Bogdanovaca, Borova, Bršadina, Cerne, Gunje, Sotina, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Šiškovaca te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Babine Grede, Donjeg Novog Sela, Durića, Rokovaca, Slakovaca, Šarengrada,Tordinaca,Tripinje i Vrbanje).

Jedna je osoba preminula.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 18885 , od kojih se 17968 oporavilo, a ukupno je preminula 341 osoba. Trenutno je u županiji 67 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 435 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 112195. U samoizolaciji se na području županije nalazi 614 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 12 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (0 liječnika, 5 med. sestara / tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih i nezdravstvenih radnika.

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 15 nastavnika i 87 učenika. U samoizolaciji se nalazi 6 nastavnika i 508 učenika.

Nastavi čitati

Aktualno

Cijepljenje bez najave u Županji

Objavljeno

-

Napisao/la

    290 pregleda

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Dom zdravlja Županja pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije na cijepljenje protiv COVID-19.

Cijepljenje će se provoditi u četvrtak od 12 do 14 i u subotu od 7 do 15 sati u Domu zdravlja Županja, na adresi Franje Račkoga 32.

Cijepit će se cjepivima proizvođača Pfizer i Janssen (Johnson&Johnson), a druga doza za one koji će se cijepiti Pfizerovim cjepivom bit će 30. prosinca na istom mjestu u isto vrijeme.

VAŽNA NAPOMENA: na cijepljenje je obvezno ponijeti zdravstvenu ili osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Najčitanije