23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Centar za pružanje usluga u zajednici VSŽ ususret Svjetskom danu svjesnosti o autizmu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ususret Svjetskom danu svjesnosti o autizmu, 2. travnja, Centar za pružanje usluga u zajednici Vukovarsko-srijemske županije danas je pozvao roditelje djece s autizmom kako bi zajednički definirali što se u okviru Centra može učiniti kako bi se pomoglo obiteljima suočenima s ovim problemom.

Kako smo tek na početku rada u procesu smo uključivanja svih ranjivih skupina koje bi u našem Centru mogle pronaći svoje mjesto razmišljajući pri tome i onim skupinama koje nisu zastupljene odnosno nemaju svoje udruge. Takva skupina su osobe s autizmom koje na području naše županije nemaju nikakvu udrugu. Najbliži im je Centar za autizam u Osijeku, a koji pri tome nema ni dovoljno kapaciteta za sve. Za to smo kroz razgovor s roditeljima htjeli vidjeti što su njihove potrebe, a moglo bi se riješiti u okviru našega Centra”, istaknula je ravnateljica Nikolina Beljo.

Na današnjem susretu nije bilo puno roditelja, a razlog je i to što većina nije niti upoznata s radom Centra pa onda i eventualnim uslugama koje bi im u Centru mogle biti dostupne. Stoga je i ovom prilikom upućen poziv svima da se jave, informiraju i progovore o svojim potrebama.

Mogućnosti koje se otvaraju u Centru su usluge poludnevnog boravka, rane intervencije te psihosocijalne terapije za djecu i za cijelu obitelj.

Sve bi to bilo više nego dobrodošlo, ističu roditelji.

Djeca s autizmom, moglo se čuti, vrlo često ne mogu funkcionirati u određenoj sredini pa tako, ako se i uključe primjerice u vrtić, pitanje je koliko to može trajati. Stoga je mogućnost poludnevnog boravka u Centru svakako na vrhu ljestvice potreba.

 

Naš sin trenutačno ide u Malu Tereziju dva puta tjedno gdje ima logopeda i radnog terapeuta, a privatno idemo s njim isto dva puta tjedno u Edu Kontakt u Vinkovce. Tri puta tjedno ide na plivanje, a kod kuće imamo ponija pa jaše gotovo svaki dan. Ovo je prvi put da su nam se na ovaj način obratili kao roditeljima i ponudili suradnju, a hoće li biti konkretnih rezultata, vidjet ćemo. Koliko je interesantan ovaj problem vlastima pokazuje i trenutačna situacija u kojoj osjećamo da smo na cjedilu jer nemamo nikakvu podršku”, istaknuo je Ivan Križanac iz Ivankova, otac šestogodišnjeg dječaka s autizmom.


Problemi su brojni, a primjer ostvarivanja statusa roditelja njegovatelja samo je jedan od njih.

Prema stručnoj procjeni naš sin više ne može ići u vrtić i supruga mora biti kod kuće i paziti na njega, a kada odete u Centar za socijalnu skrb na vještačenje, oni vam kažu: on ima samo autizam. Znači da ima barem još nešto, da šepa na jednu nogu, ona bi ostvarila pravo na status majke njegovatelja. To je žalosno”, ističe Ivan Križanac.

Roditelji djece s poremećajima iz spektra autizma zato s punim pravom očekuju angažman i pomoć na svim razinama pa tako i od Županije i jedinica lokalne samouprave. Danas potporu im je došao dati gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Uvijek smo tu da pripomognemo ili, ako možemo, apsolutno pomognemo u nekom problemu. Važno je i što više buditi interes kod naših sugrađana i dati priliku da i oni pomognu, da razumiju jer je to velika stvar za svaku obitelj koja se našla u ovakvom problemu. Drago nam je da je ovaj prostor ponovno u funkciji, onako kako je i zamišljen prije puno godina. Sada možemo vedrije gledati u budućnost i davati ovom Centru punu potporu da radi i stvara programe i da mi možemo preko njega djelovati prema onima koji imaju potrebu da im pomognemo”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Autizam, koji se definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem, bolest je širokoga spektra poremećaja čiji razlozi nastanka još nisu u potpunosti razjašnjeni. Ovaj složeni poremećaj kod pojedinaca najčešće se razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Porast poremećaja iz spektra autizma bilježi se u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj, a razlog tome su i nove spoznaje koje pridonose njihovu dijagnosticiranju. Podaci govore, moglo se čuti danas, kako je 2004. godine od ukupnog broja djece s poteškoćama u razvoju njih 4% bilo iz spektra autizma da bi danas taj broj bio 30 do 40%.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno