1 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Četrdesetak jahača na 19. pokladnom jahanju u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-Iz Udruge Vinkovački šokački rodovi pozivaju sve konjogojce, konjogojske udruge i konjičke klubove Vukovarsko-srijemske županije na sudjelovanje u tradicionalnom, ove godine 19. po redu, Vinkovačkom pokladnom jahanju, koje je najavljeno za subotu, 19. veljače.

“Pozivamo Vas da nam i ove godine budete dragi gosti na ovoj manifestaciji i veselimo se Vašem dolasku te se nadamo još jednom uspješnom i veselom jahanju kroz grad Vinkovce. Jahači koji dolaze u Vinkovce trebaju biti spremljeni u tradicijsko ruho kraja iz kojega dolaze”, poručuju iz Udruge Vinkovački šokački rodovi.

Pokladna jahanja postala su tradicionalna pojava u našim krajevima. Iz godine u godinu organiziraju se u sve većem broju sela i gradova diljem Slavonije pa tako i u Vinkovcima. „Pokladno jahanje sa svojim obilježavanjem krenulo je još u 19. stoljeću, u vrijeme Vojne granice, kada su se jahači prerušavali u carske vojnike, Kozake te Turke, a sam čin simbolizirao je istjerivanje Turaka iz ovih krajeva preko Save u Bosnu. Čuvali su našu granicu i branili ju od napadača”, rekao je predsjednik Udruge Zvonimir Liščić, dodavši kako zapisi i fotografije s pokladnog jahanja u Vinkovcima postoje već 130 godina.

Tradicijska je to i narodna baština koju Vinkovčani pokušavaju održavati sve ove godine kako bi ju sačuvali od zaborava. „U suvremeno vrijeme pokladno se jahanje obnovilo 2001. godine. Pokrenulo ga je društvo s Krnjaša na čelu s velikim entuzijastom Draženom Blimlom, a dvije godine nakon, priključili smo im se i mi”, podsjetio je Liščić, rekavši kako je prošle godine ono izostalo zbog utjecaja pandemije te se nadaju kako će ove biti uspješnije, u pravom tradicionalnom štihu.

Foto: Turistička zajednica općine Nijemci

Oko sedam domaćina, najavljuje Zvonimir, dočekat će jahače spremljene u šokačka ruha, kojih se ove godine očekuje 40-ak te će ih se počastiti domaćim slasticama (najčešće krofnama), vinom, rakijom ili kakvim toplim napitkom. „Obići ćemo Ervenicu i Krnjaš, dva najstarija dijela grada Vinkovaca. Ove godine, što mi je posebno drago naglasiti, sudionici pokladnog jahanja su mlade generacije, kako dečki, tako i djevojke. Čuvaju i timare svoje konje te ih spremaju za jahanje na ovoj manifestaciji”.

Svakako je ovo tradicija, kako je naglasio predsjednik Udruge, po kojoj se razlikujemo od drugih i po čemu smo posebni i prepoznatljivi te ju kao takvu trebamo njegovati, obilježavati i prenositi na mlađe generacije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno