22 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Četvorica proizvođača, udruženi, dnevno mogu isporučiti 12 tisuća jaja

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Organizirana proizvodnja konzumnih jaja potencijalno je vrlo unosan posao, jer pravih je proizvođača na našem području sve manje, a potražnja je prilično velika, naročito za jajima iz slobodnog uzgoja. Upravo iz tih razloga, prošle je godine pod okriljem Agro klastera naše županije osnovana udruga “Klaster proizvođača jaja Vukovarsko-srijemske županije”, koja ima za cilj povezivanje i umrežavanje proizvođača, povećanje proizvodnje, zajednički izlazak na tržište, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, te uvođenje i primjenu novih znanja i tehnologija u proizvodnji.

Naglasak se u posljednje vrijeme posebno stavlja na ekološku proizvodnju, jer za takvim tipom proizvodnje iskazan je veliki interes i potrošača i proizvođača i na taj bi se način, uvjeren je direktor Agro klastera Zdenko Podolar, dosadašnja proizvodnja jaja podignula na višu razinu, a na tržište bi ponudili potpuno novi proizvod koji do sada nije bio prisutan.

“Imali smo kontakte s hotelijerima iz Istre i kada smo razgovarali o našim proizvodima rekli su nam da ćemo se teško uklopiti u neku klasičnu proizvodnju jaja, mesa i drugoga tamo gdje je industrija i gdje postoje veliki proizvođači, i da se pokušamo naći u nekim proizvodima koji još nisu toliko prisutni na tržištu, a koje mi možemo odraditi. Među ostalim kazali su nam da ih zanimaju jaja proizvedena u slobodnom uzgoju. Imaju sve više gostiju koji postavljaju takve zahtjeve jer ne žele konzumirati hranu koja je, prema njima, proizvedena u nehumanim uvjetima”, ističe Podolar.

Predsjednik Klastera jaja naše županije Mile Jurić iz Starih Mikanovaca također vidi veliku priliku u ovom načinu razmišljanja, odnosno u udruživanju proizvođača uz potporu institucija, te ekološkim načinima proizvodnje. “Preko zime nije teško prodati jaja, potražnja je velika, domaće koke slabije nesu i koliko god da proizvedemo prodati ćemo. No, kada dođe ljeto, pa svaka kuća ima svoja jaja, a zbog vrućina ona ne mogu dugo stajati, onda dolazi do problema. Organizirani na ovaj način imamo bolju poziciju prema otkupljivačima, od kojih nas najviše zanimaju oni s Jadrana. Već smo razgovarali s nekim hotelima, te smo došli do zaključka da oni najveću potrebu za jajima imaju preko sezone, odnosno od svibnja do rujna, što i nama posebno odgovara”, kaže Jurić.

Napominje da su u klaster, uz njega, trenutno učlanjena još trojica proizvođača, jedan iz Gunje, jedan iz Županje i jedan iz Vinkovaca. Njih četvero zajedno mogu dnevno isporučiti oko 12 tisuća jaja, što je godišnje gotovo 4,5 milijuna jaja. Inače, cijena jaja na našem području kreće se od 70-80 lipa po komadu.

Zanimljivo je da je na inicijativu Agro-klastera, a u suradnji s Agrobiotehnološkim fakultetom iz Osijeka, nedavno izrađena i zainteresiranim proizvođačima predstavljena “Studija isplativosti proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja”. “Mi bismo najvjerojatnije išli na varijantu da određenu proizvodnju organiziramo i mi kao Agro-klaster, a dobar dio bismo organizirali s kooperantima. Imali bismo svoju bazu, sabirni centar sa sortirnicom, pakirnicom i hladnjačom, gdje bi prikupljali proizvedena jaja i dalje ih distribuirali prema kupcima”, objašnjava Zdenko Podolar. Dodaje da je na području Vukovarsko-srijemske županije mnogo praznih gospodarskih objekata koji bi se na ovaj način mogli staviti u funkciju jer riječ je o proizvodnji u kojoj se mora imati objekt, ali da kokoši imaju pristup vanjskom prostoru, gdje se slobodno kreću i hrane u dvorištu, voćnjaku.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je ozbiljnih proizvođača koji rade proizvodnju jaja u kavezu, a što se tiče slobodnoga uzgoja, organizirane proizvodnje uopće nema. Projektu je pružena puna potpora Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva poljoprivrede te lokalnih razvojnih agencija.

“Onaj tko se želi baviti poduzetništvom može od toga pristojno živjeti. Mora u tu priču ući ozbiljnije, imati kvalitetnije objekte i veću proizvodnju. U principu idemo prema malim ljudima i interes je velik. Radimo na modelu kvalitetne organizacije proizvodnje, korak po korak. Imamo resurse, tržište i sada trebamo sve to najbolje uvezati”, poručuje Podolar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno