9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Četvrta Folklorna večer uz jedanaest društava

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U šatoru Vinkovačkih jeseni večeras je održana 4. Folklorna večer. Na Županijskoj smotri folklora u okviru 53. Vinkovačkih jeseni ove godine predstavlja se 51. društvo, a večeras su nastupili: KUD “Posavac” Vrbanja, KUD “Slavko Mađer” Cerić, KUD “Joakim Hardi” Petrovci, KUD “Mijat Stojanović” Babina Breda, KUD “Tkanica” Vinkovci, KUD “Matija Gubec” Ilača, KUD “Zvonko Ban” Jarmina, KUD “Tomislav” Cerna, KUD “Filipovčica” Komletinci, KUD „Seljačka sloga” Bogdanovci i HKGD „Dunav“ Vukovar.

Svi oni za Folklorne večeri pripremali su se tijekom cijele godine, a za nastup odabrano je ono za što se drži kako će ostaviti najbolji dojam na Prosudbeno povjerenstvo, od spleta kola i pjesama do starih običaja. Vukovarsko-srijemskim KUD-ovima Folklorne večeri su vrhunac rada u jednoj godini i iznimno se trude što bolje i autentičnije predstaviti folklor svoga mjesta, a dodatni motiv je to što najbolje ocijenjeni stječu pravo prezentirati Vukovarsko-srijemsku županiju u idućih godinu dana na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tko će to biti ocijenit će Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr.sc. Ljubica Gligorević, predsjednica, Marinko Blažinkov, Danijel Šota i Ivan Zlatunić, a na KUD-ovima je da što bolje rekonstruiraju izvornost nošnji, običaje te ples i pjesmu koji su ih pratili. Gradska društva također se predstavljaju na Folklornim večerima, ali izvan konkurencije budući da imaju koreografiran program.

Do završetka ovogodišnje smotre preostale su još dvije večeri. Sutra nastupaju: KUD „Sava“ Rajevo Selo, KUD „ Kolo” Vukovar, KUD „Gradske udruge umirovljenika” Vinkovci, KUD „Ljudevit Štur” Ilok, KUD „Ivan Domac” Privlaka, KUD „Pri DVD-u“ Nijemci, KUD „“Samica” Novi Jankovci, KUD „Ethno-golubica” Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno