Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2020/21. godinu. za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL.

“Dobivanje licence za natjecanje u Drugoj HNL, u sezoni 2020./2021. u prvom krugu licenciranja je trenutno najbolji pokazatelj da dobro i kvalitetno radimo. Prije svega želim zahvaliti cijeloj radnoj zajednici, predsjedniku Nadzornog odbora Ivanu Rimcu, te Gradu Vinkovcima i gradonačelniku Ivanu Bosančiću, kao i Vukovarsko – srijemskoj županiji. Sada idemo dalje, rješavamo problem po problem, a od 10. lipnja  ćemo početi i sa treninzima,  te generalno imamo razloga biti optimistični.”, rekla je Dea Lasić, izvršna direktorica HNK “Cibalia” Vinkovci.

Za dobivanje licence za UEFA klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz pet skupina kriterija, a to su: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručnog osoblja, Pravni i Financijski.

Komisija za licenciranje HNS obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi – tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te sukladno Pravilniku donijela odgovarajuće odluke o licencama:

Izdane UEFA licence za 2020/21.: Hajduk, Dinamo, Gorica, Istra, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven.

Izdane licence za I. HNL za 2020/21.: Hajduk, Dinamo, Gorica, Istra, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven, Varaždin i Šibenik.

Izdane licence za II. HNL za 2020/21.: Belišće, BSK, Cibalia, Croatia, Dinamo II, Dubrava, Hajduk II, Istra, Junak, Kustošija, Lučko, Međimurje, Orijent, Osijek II, Sesvete, Šibenik, Varaždin.

U prvom krugu samo je jednom aktualnom prvoligašu odbijena prvoligaška licenca, Interu, a od drugoligaša koji su tražili prvoligašku licencu odbijena je Orijentu. Drugoligašku licencu nisu dobili aktualni drugoligaši Dugopolje, Solin, H.Dragovoljac i Rudeš. Priliku u drugom krugu tražit će i većina trećeligaških klubova koji namjeravaju u Drugu HNL.