Kulturna i turistička manifestacija Rimski dani zbog epidemije koronavirusa ove godine trajat će jedan dan i bit će održana 4. srpnja. Organizatori poručuju kako nipošto nisu željeli narušiti kontinuitet održavanja pa su VIII. Rimske dane prilagodili okolnostima.
“Rimski dani” pokrenuti su 2013. godine sa željom da se na poseban način promovira i iskoristi kao turistički potencijal značaj Cibala u Rimskom carstvu i bogato nasljeđe Vinkovaca iz rimskoga razdoblja. Jer svi znaju da su na ovom prostoru nekada živjeli Rimljani, da se grad zvao Colonia Aurelia Cibalae, ali još je puno posebnosti koje se željelo istaknuti i građanima Vinkovaca, ali i turistima pred kojima se Vinkovci stvarno imaju čime pohvaliti i pokazati im bogatstvo koje grad nudi u tom povijesnom, arheološkom pogledu. Bogata rimska kultura i tradicija nastoji se približiti na edukativan, ali i zabavan način. Tako se kroz godine kreirao i nadopunjavao program u kojemu je posebna pozornost posvećena djeci koja su uključena u brojne aktivnosti, a sadržaji poput borbi gladijatora jednako su atraktivni i malima i velikima.
Također, s ciljem obogaćivanja programa manifestacije, ali i oživljavanja lokalnog obrtništva, posebna prilika pruža se vinkovačkim, i ne samo vinkovačkim obrtnicima, a koji imaju priliku u okviru Rimskog sajma, koji neće izostati nititi ove godine, prezentirati proizvode usko vezane za Rim i antičko razdoblje, ali i one koji imaju s navedenim razdobljem logičnu poveznicu. Od početka cilj je bio i uključiti sve vinkovačke srednje škole pa su tako ove godine, primjerice, u realizaciju programa uključeni Srednja strukovna škola, Poljoprivredno šumarska škola te Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara, a zanimljive sadržaje ponudit će i Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci te, kao i svake godine Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.
VIII. Rimski dani, koje organiziraju Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci i medijskom kućom Novosti uz potporu Grada Vinkovaca, bit će održani pod motom „Inter nos fortiores – Zajedno smo jači“. Upravo ova poruka simbolizira proteklo razdoblje u kojem je svatko, obavljajući svoj posao ili poštujući kao građanin propisane mjere, dao svoj doprinos u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.
Ove godine, inače, Rimski dani sele malo dalje od obale Bosuta u središtu Vinkovaca i smjestit će se u parku Lenije na tamošnjem otvorenom sportsko rekreacijskom prostoru i u hladu okolnih stabala. Na ulazu posjetitelje će dočekati rimski vojnik na konju, impresivna skulptura od slame izrađena na jednoj od prijašnjih manifestacija, a koja odlično služi za jednu od fotografija za uspomenu na dolazak na ovu kulturnu i turističku manifestaciju, koja će i ove godine ponuditi niz atraktivnih sadržaja.