Premda je trend novozaraženih obećavajući te je u očitom padu, Nacionalni stožer danas je donio odluku da se trenutne odluke i mjere do 31. svibnja neće mijenjati.

Na dobrom smo putu

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera najavio je da još uvijek nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini premda bilježimo pozitivan trend. Osvrćući se na probe događaja s okupljanjima više ljudi, Božinović je rekao kako je cilj postići da brojevi i dalje padaju kako se o Hrvatskoj ne bi govorilo kao o turističkoj destinaciji s visokom incidencijom. Ministar je poručio da kombinacija svih mjera, uključujući i veću brzinu cijepljenja koju provodi Ministarstvo zdravstva stvara uvjete za bolju turističku sezonu nego prošle godine.

Gotovo 25 posto građana primilo prvu dozu

Dosad je primijenjeno 1,2 milijuna doza cjepiva. Prijavljene su 3202 nuspojave, većina na Pfizer – 1569, jer se najviše primjenjuje, a slijede AstraZeneca s 1380 i Moderna s 244 prijave. Pritom se 19 nuspojava smatra ozbiljnim, ostale su blage. Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je da nema opuštanja jer je na respirator jučer bila priključena 21 nova osoba.

Cijepljeno je 29 posto odraslih, što je dobra brojka, a u posljednjih devet dana je za 45 posto porastao broj cijepljenih na punktovima za masovno procjepljivanje.

Beroš je izvijestio da je 88 posto građana za cijepljenje u prvoj i drugoj fazi prijavilo liječnicima obiteljske medicine, no sada njihov udio pada jer se građani sve više pozivaju s platforme CijepiSe. Na platformu se prijavilo 243.012 građana, a još nije cijepljeno njih 123.012.