10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Cijepljenje bi moglo početi početkom iduće godine

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Više od milijun osoba u Hrvatskoj ima visoki rizik za teški oblik bolesti, a više od milijun i pol spada u skupinu rizičnih. Ti podaci stoje u Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv COVID-19, koji je već pripremljen i koji, između ostalog, navodi i prioritete u cijepljenju čim cjepivo bude dostupno, piše Večernji list. Za sada se još govori o privremenom poretku jer se mora utvrditi koje će točno količine cjepiva doći i u kojim vremenskim razmacima.

Trenutačno su prioritetne skupine zadane ili određene tako da prvo obuhvate zdravstvene djelatnike, korisnike domova za starije i nemoćne i djelatnike tih domova, kao i drugih ustanova za socijalnu skrb.


Potom se ide na osobe starije od 80 godina, onda na one u dobnim skupinama od 75 do 79 godina, od 70 do 74, od 65 do 69, a potom odrasle osobe mlađe od 60 godina s visokim ili umjerenim rizikom te ostali. U ostale, primjerice, spadaju i zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova ili sveučilišta. Početak cijepljenja mogao bi biti oko 15. siječnja, no više će se znati kako se približavamo kraju godine i kako dolazi više informacija o tome kako će se nabavljati količine cjepiva i kojom će dinamikom dolaziti u Hrvatsku. Što se tiče lokacija za cijepljenje, ono će se obavljati po manje-više istom principu kao i cijepljenje protiv gripe, a potencijalno se može povećati broj cjepitelja i na specijaliste medicine rada za poslodavce, odnosno njihove djelatnike. Još se ne zna koje će cjepivo stići prvo. Europska komisija odobrila je šesti ugovor u kontekstu strategije EU za cjepiva, ovaj put s farmaceutskim poduzećem Moderna.

Tim se ugovorom predviđa početna kupnja 80 milijuna doza u ime svih država članica, uz mogućnost narudžbe još 80 milijuna. Već su potpisani ugovori s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer i odobren je ugovor s poduzećem CureVac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno