Zbog epidemije koronavirusa cijepljenje protiv gripe ove će godine u Hrvatskoj započeti ranije, polovicom listopada, ukupno je naručeno 590.000 doza cjepiva, a u pripremi je plan provedbe cijepljenja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

“U siječnju smo naručili 460.000 doza cjepiva, a sada je naručeno dodatnih 130.000 doza. Uskoro bi trebalo stići 560.000 doza, a još 30.000 u prosincu. Toliko se na svjetskom tržištu moglo nabaviti s obzirom na nedostatne količine cjepiva”, ističe epidemiolog Branko Kolarić, prenosi Hina. To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400.000 doza cjepiva. Očekuje se da bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku početkom listopada, a nakon što se distribuira u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada. To je tri do četiri tjedna ranije nego lani, a građani će se na cijepljenje morati telefonski naručiti kod svog liječnika.

Kolarić, koji je voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba, dodaje da su prioritetne skupine za cijeljenje protiv gripe stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe, kao i osobe s kroničnim bolestima, dok stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa.

“U tijeku je izrada plana za provedbu cijepljenja u skladu s epidemiološkim mjerama, jer ne smije nastati strka i gužva, što bi bilo pogodno za širenje Covida-19. Prvo treba cijepiti one koji ulaze u rizične skupine, a nakon toga i ostale građane”, kaže Kolarić. Prijedlog je da se u ordinacijama opće medicine odvoji vrijeme za cijepljenje protiv gripe, kako ne bi u isto vrijeme dolazili i bolesni pacijenti. “Ljudi će se morati naručiti na cijepljenje telefonom. Znamo da je to izazov jer su telefoni liječnika zauzeti, pa zato planiramo s narudžbama krenuti već sada kako bi liječnici mogli napraviti plan cijepljenja svojih pacijenata”, poručio je Kolarić.