“Serološkim ispitivanjima određujemo antitijela u našem organizmu. To pokazuje da smo bili u kontaktu s virusom. To ne pokazuje je li u tom trenu virus u našem organizmu. Zemlje koriste ta testiranja da utvrde prokuženost populacije. Preliminarna istraživanja pokazala su da će ta prokuženost biti nešto viša, no zadnja istraživanja pokazuju da će ona biti oko 2-3 posto populacije, sličan rezultat očekujemo u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su ovaj tjedan počela testiranja, a dosad je na obrađenih 200 uzoraka potvrđena pozitivnost na koronavirus od 2 posto”, objasnio je ministar Vili Beroš za RTL. Dodao je i da u ovom trenutku ne može reći je li to dovoljno da nas sačuva od novog vala. S obzirom na to da je riječ o novoj bolesti, ne zna se hoće li taj imunitet biti privremen ili trajan. Optimalno bi bilo da bude trajan.

“Puno je otvorenih pitanja koji se odnose na drugi val. Uvijek nastojimo biti korak ispred virusa. To vrijedi i sada. Moramo biti ozbiljni, spremati se na najgore, a očekivati najbolje. Sukladno epidemiološkoj situaciji slijede nove mjere ublažavanja”, kaže Beroš.

Upozorava i da postoji opasnost od pojave novih žarišta usred ljeta. “Važna je brzina naše reakcije i epidemiološke službe koja obuhvati taj incident i sve njegove kontakte i stavi ih pod nadzor. Na taj način se najbolje može spriječiti širenje bolesti kao što smo vidjeli na Braču. Radimo na protokolima kako rješavati takvu problematiku. Na račun ove epidemiološke situacije, koju mnogi u svijetu proglašavaju dobrom, išli smo u popuštanje. Nema bitnih pokazatelja da se nešto loše dešava”, ističe Beroš. Ovom prilikom odbacio je  i tvrdnju da su mjere ublažene radi skorih parlamentarnih izbora.

“Apsolutno ne, one su posljedica dobre epidemiološke situacije i činjenice da ne možemo živjeti zatvoreni. Život nije stao. Morali smo ući u te mjere popuštanja. Da nema elemenata koji bi upućivali drukčije, govori i činjenica da se od posljednjih šest novooboljelih, troje vratilo s rada u Njemačkoj, a dvoje iz Švedske, dok je jedan obiteljski kontakt iz Osijeka. Epidemiološka situacija je mirna, daleko smo od slobodne transmisije virusa”, poručio je.