3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Cilj je novim projektima zaustaviti iseljavanje mladih

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Izaslanstvo  Autonomne pokrajine Vojvodine predvođeno predsjednikom Skupštine AP Vojvodine Istvánom Pásztorom i direktorom JP Vojvodina šume Ronaldom Kokaiem  posjetilo je Vukovarsko-srijemsku županiju te se u Upravi šuma Podružnica Vinkovci sastalo s županom Damirom Dekanićem i voditeljem Uprave šuma Podružnice Vinkovci Krasnodarom Sabljićem.  

Razgovaralo se o mogućnostima pripreme zajedničkog projekta za prijavu na Program prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska Srbija.

“Drago mi je da nastavljamo priču prekogranične suradnje, jer u šumskim predjelima smo baš naslonjeni jedni na druge. Nadamo se u budućnosti kako ćemo u suradnji sa Vojvodina šumama pokrenuti nove projekte kroz koje ćemo zaustaviti odlazak mladih, ali i privući gospodarstvenike iz drugih krajeva”, rekao je voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Krasnodar Sabljić.

Spomenuvši dosadašnju suradnju župan Dekanić je naglasio kako su u planu mnogi projekti od obostranog interesa.

“Zajednička suradnja s AP Vojvodinom ne obuhvaća samo jedan nego više projekata, a jedino kroz ovakav oblik suradnje možemo doći do sredstava koja su nam inače zaključana”, kazao je Dekanić. Dodao je i da se obje strane granice suočavamo s istim problemima pa kroz bolju i intenzivniju suradnju možemo ostvariti i bolje rezultate. “Upravo to rubno područje EU, kao i AP Vojvodina koja stremi ka ulasku u EU, želimo pretvoriti u centar iz kojega ljudi s obje strane granice neće odlaziti u potrazi za boljim životom”, dodao je župan.


Za ostvarenje tog plana ključna je, smatra, zajednička suradnja koja daje snagu kod nastupa na europskim i svjetskim tržištima.

Predsjednik Skupštine Pásztor zahvalio se na prijemu i razgovorima te istaknuo kako je do sada bila dobra suradnja između dviju regija.

“Tema današnjeg susreta i razgovora je nastavak zajedničke suradnje te mogućnosti pripreme projekata prema fondovima Europske unije. Prostor s jedne i druge strane je dosta sličan, budući nas dijeli državna granica te smo razgovarali sa županom kako su i problemi slični te taj prostor koji je rubni prostor napraviti prostor koji će privlačiti, kroz koji se neće samo prelaziti i s kojega se neće odlaziti nego zadržavati”, naglasio je predsjednik Skupštine Vojvodine. To su, spomenuo je, projekti koji su gospodarski, ekološki, socijalni i ujedno ekonomični, koji će poslužiti kao mehanizam ka postizanju cilja na ovom području.

“Namjera je da ovakvi susreti sa županom budu češći kako bi mogli utvrditi koje projekte možemo kandidirati u sljedećem financijskom periodu, jer nam je zajednički cilj biti uspješni u privlačenju sredstava EU i realizaciji tih projekata”, izjavio je Pásztor.

Nakon završetka sastanka predsjednik Pásztor je posjetio Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije u Gradištu te obišao Šumarski muzej u Bošnjacima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno