Povodom obilježavanja Dana Europe, učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampar Vinkovci u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, održali su zanimljivo interaktivno predavanje o Europskoj uniji i nadolazećim izborima za EU parlament, a predstavljen je i projekt “Škola ambasador Europskog parlamenta“.

Iza učenika i profesora Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci godina je prepuna aktivnosti vezanih uz Europsku parlamentarnu demokraciju, aktivno građanstvo te razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije. Drugim riječima – aktivnosti vezanih uz Europsku Uniju i Europski parlament.

Škola je uključena u projekt “Škola ambasador EU parlamenta“ koji provode u različitim institucijama, odgojno-obrazovnim ustanovama, društvima ili udrugama. Projekt je to kojim se nastoji podići razina informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Vinkovački srednjoškolci sve aktivnosti usmjerene u ovom programu zaokružuju proslavom Dana Europe i izborima za Europski parlament te večerašnjim predavanjem u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci čiji su hodnici ispunjeni izloženim promotivnim materijalima o Europi i Europskoj Uniji.

“Naša škola već godinu dana provodi aktivnosti koje su vezane uz program “Škola ambasador Europskog parlamenta“, pa smo se mi odlučili u našoj knjižnici, kao jednom kulturnom središtu grada, održati jedno predavanje o tome što smo sve radili, kratko predavanje o Europskoj Uniji, nešto o samim izborima, a na kraju ćemo zaigrati jednu interaktivnu igru da vidimo koliko smo toga naučili iz dosadašnjih aktivnosti“, rekla je Katarina Vukanović, profesorica u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi.

Učenici su, uz pomoć profesora, u proteklih godinu dana obilježili sve dane koji su važni za Europsku Uniju, ali i za svijet, kao što su primjerice bili Dan demokracije i Dan tolerancije. Provodili su i intervjue na lokalnoj razini – s gradonačelnikom, sa zamjenikom župana te županom. Organizirali su i okrugli stol vinkovačkih srednjih škola, a imali su i veliku debatu na engleskom jeziku. Sutra nas očekuje proslava Dana Europe, a ova škola će prigodno obilježiti taj dan u svojim prostorima gdje će, između ostalog, ugostiti ministricu Gabrijelu Žalac.

Večerašnjem obilježavanju Dana Europe i predstavljanju ovog važnog projekta nazočio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je istaknuo sljedeće:

“Iskoristio bih priliku i svima čestitao Dan Europe, zaželio bih puno europskih projekata i puno pozitivnih europskih priča u Vinkovcima. Zahvaljujem se Zdravstveno veterinarskoj školi koja se ove godine izuzetno potrudila, bila pravi ambasador i vjerujem potaknula mnoge naše građane da izađu na izbore i da sudjeluju u odlučivanju na europskoj razini“.