13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Cilj je poticati mlade na aktivno uključivanje i brigu o zajednici

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U sklopu Erasmus+ programa, Udruga KOR organizira međunarodnu razmjenu mladih koja se u Vinkovcima održava od 22. do 29. listopada. Tema razmjene je razvijanje i poticanje mladih da se bave poduzetništvom te promocija socijalnog poduzetništva kao pokretača uključivog i održivog razvoja. Kao dio ovog programa, organiziran je i međunarodni sajam pod nazivom ”Međunarodni dan limuna”, koji je održan danas na vinkovačkom korzu i našim građanima ponudio pregršt zanimljivih aktivnosti.

”Međunarodni dan limuna” okupio je 36 sudionika iz 6 različitih zemalja, a to su Portugal, Italija, Španjolska, Makedonija, Grčka i Hrvatska. Na svojim štandovima nudili su besplatnu degustaciju raznih specijaliteta iz njihovih država, a organizirane su i mnoge aktivnosti za djecu. Predivan sunčan dan bio je idealna prilika za prošetati se korzom, kušati delicije iz raznih dijelova Europe, sudjelovati u ponuđenim aktivnostima i odlično se zabaviti. Tako su naši građani imali priliku poslušati izvedbe talijanskih pjesama, sudjelovati na kratkom salsa tečaju i naučiti grčki sirtaki. Djeca su sudjelovala na radionici ”Istražujem jesen” i ”Beauty salon”, a posebno ih je razveselio kratki magic show. Prilika je bila i da posjetitelji pokažu svoje znanje u zanimljivom kvizu, mogli su ispisati pozitivne poruke o Vinkovcima u radionici ”U Vinkovcima se osjećam…”, a nisu propustili ”opaliti” super fotku u selfie kutku.

Kako je točno izgledao koncept ovog sajma i zašto baš naziv ”Međunarodni dan limuna” pojasnila nam je Anita Đordić, predsjednica Udruge KOR. ”Koncept je takav da posjetitelji sajma dođu i odrade par aktivnosti s nama, ”zarade” fiktivni novac ”lemoney”, s tim novcem odu na štand i kušaju specijalitete koje su sudionici donijeli iz svojih zemalja. Na kraju se taj novac stavlja na drvo limuna”, rekla je. Ideja sajma je poticanje na aktivno uključivanje i brigu o zajednici, pa je tako i nastao ovaj zanimljivi naziv. ”Iako međunarodni dan limuna zapravo ne postoji, mi smo se za taj naziv odlučili zato što okus limuna izaziva čudne izraze lica i na neki način nas razbudi kad ga zagrizemo, pa je ideja da ovim sajmom pokušamo razbuditi ovu našu uspavanu zajednicu. Učinak našeg limuna je puno jači i veći, tu je da osvijesti ljude o tome kako možemo biti puno aktivniji u svojoj zajednici te da svatko može doprinijeti s nečime”, istaknula je Anita.

Na sajmu su sudjelovali i učenici Zdravstvene i veterinarske škole Andrije Štampar iz Vinkovaca koji su posjetiteljima besplatno mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno